A miniszter megtekintette a sávolyi pusztát

2009.03.13. 16:40
Gyenesei István a leendő motorpálya helyszínén kijelentette, hogy az idei Moto GP-futam halasztása ellenére a bizalom töretlen a spanyol befektetők iránt. De kell a kontroll, ezért minden hónapban tájékoztatja a közvéleményt a beruházás pontos állásáról.

Legkésőbb júliusban el kell kezdődnie Sávolyon az érdemi munkának ahhoz, hogy a 2010 májusában megrendezendő motoros világbajnoki futamra biztosan elkészüljön a pálya - mondta Gyenesi István sportért is felelős önkormányzati miniszter pénteken Sávolyon, ahol egyeztetést tartott a beruházásról, és megtekintette a leendő pálya helyszínét.

A miniszter hangsúlyozta, hogy bár csúszik az építkezés, ami miatt elmarad a szeptember 20-ra tervezett futam, de komoly a szándék a befektetők részéről a beruházás megvalósítására. "A bizalom megvan irányukban, azonban kell a kontroll, ezért minden hónap 13-áig a minisztérium közleményben fogja tájékoztatni a közvéleményt a beruházás pontos állásáról" - jelentette ki.

Gyenesei István azzal kapcsolatban, hogy milyen következményekkel jár a szeptemberi futam elmaradása, kifejtette: a magyar állam és az érintett önkormányzatok valamennyi vállalt feladatukat határidőre teljesítették, ugyanakkor ha egy futam elmarad, a szabályok értelmében 3 millió eurós büntetést kell fizetni.

A szerződés értelmében a Balatonring Zrt. 70 százalékos tulajdonosának, a spanyol WCM-nek kell állnia ezt az összeget egy másik spanyol cég, a Dorna felé, amit egymás között kell elrendezniük - tette hozzá.

A miniszter arról is beszélt, hogy eldőlt: nincs esély, hogy a Magyar Nagydíjat máshol, például a Hungaroringen rendezzék meg. A Balatonringen jövő év májusára tervezett futam egyben azt is jelenti, hogy a motoros bajnokságot a következő években a balatoni előszezonban rendezik meg, ezzel is meghosszabbítva a turisztikai évadot.

Gyenesei István megemlítette, a beruházás csúszásának okai között szerepelt, hogy a befektetők a magyar állami banktól kívántak jelentős mértékű hitelt felvenni, ami egyelőre nem sikerült. Mint kifejtette, erről az a véleménye, hogy a magyar adófizetők pénze csak megalapozott vállalkozásokba kerülhet, amit semmi nem írhat felül.

Bobek József, Sávoly polgármestere arról számolt be, hetek kérdése, és érvényes szakhatósági engedélyekkel rendelkezhet az építkezés. A polgármester kifejtette, rendkívül profi szervező munkával folyik a beruházás előkészítése, amiből a település már eddig is sokat profitált.

A magyar érdekelt felek részvételével megtartott sávolyi egyeztetésen a befektetők egy többnapos spanyol nemzeti ünnep miatt nem tudtak megjelenni (a lexikonok szerint Spanyolországban a legközelebbi nemzeti ünnep március 19.-én lesz). Gyenesei István beszámolója szerint telefonon tárgyalt Kovács Bence Jánossal, a beruházást előkészítő és menedzselő Grupo Milton elnökével, aki megerősítette, hogy továbbra is komoly a befektetői szándék Sávolyon.

A szerződést nem befolyásolja a halasztás

A magyarokkal kötött szerződés időtartamát nem befolyásolja az, hogy egy évvel később kerül megrendezésre a Magyar Nagydíj - közölte csütörtökön a Dorna, a gyorsaságimotoros-világbajnokság jogtulajdonosa. Az eredeti megállapodás szerint szeptembertől minimum öt éven keresztül rendeztek volna vb-futamokat a Sávoly mellett megépülő Balatonringen. Az MTI érdeklődésére a Dorna közleményében azt írta, hogy a "szerződés időtartamának érvényességét nem befolyásolja az, hogy egy évvel később kerül megrendezésre a magyar GP". A magyar GP kiesésével idén 17 futamos lesz a vb. A nyitó viadalt április 12-én rendezik a katari Losailban.

A versenypálya alapkövét november elején rakták le, a csatornázás és a tisztítótelep építése közel 800 millió forintjába kerül a beruházónak, a projekt teljes összege mintegy 200 millió euró.

A gyorsaságimotoros-világbajnokság Magyar Nagydíját szeptember 20-án rendezték volna a Balatonringen.