Storcz Botond végzi el a piszkos munkát?

2009.05.28. 15:08
"Ha már nem tudták a pekingi olimpia előtt tönkretenni a címét megvédő olimpiai bajnok párost, az álszent ünneplések után folytatódik a pszichológiai hadjárat" – szögezi le Csonka Gábor, a szegedi kajakosok egyik vezetője. A legújabb sügy – Janics Natasa és Kovács Katalin esetleges kizárása a válogatottból – késztette felszólamlásra.
csonka

Csonka Gábor öt pontban fogalmazta meg véleményét a hétfőn kirobbant kajakosügyről. Storcz Botond kapitány kizárással fenyegette az olimpiai bajnok Janics Natasát és Kovács Katalint, ha nem csatlakoznak a szolnoki központi edzőtáborhoz. Csonka Janics menedzsere, de álláspontját hangsúlyozottan magánemberként összegezte, jelezve, 1981 óta részt vesz a sportág szegedi vezetésében, korábban, 2008 előtt elnökségi tag is volt.

Úgy kezdte, "mivel Szegeden van a Világkupa, érthetetlen, miért másik helyszínen kell felkészülni. Storcz Botond kapitány hasonlatával élve: mintha a magyar pólóválogatott budapesti meccsére Bukarestben készülne fel."

Másodsorban a körülményekről alkotott véleményt. "Nem bántva a szolnoki holtágat és a kiszolgálókat, a helyszín összehasonlíthatatlan a szegedi olimpiai centrummal. Független szakemberek szerint a szegedi létesítmény a világ egyik legjobbja."

Harmadik állítása az ügymenetet érintette. "Tárgyalást, egyeztetést nélkülöző – Janics edzőjét, Kovács Lászlót előzetesen fel sem hívták –, kompromisszumot nem tűrő fenyegető döntés csak kárt okozhat."

Ezek után érzékelteti, nincs béke a szakágban. "Még egy kezdő, tapasztalatlan szövetségi kapitánynak is tudnia kell, hogy a nyugodt felkészülés az alapja a sikeres versenyzésnek. Storcz olyan környezetbe kényszeríti rendcsinálás címén az elmúlt tíz évben eredményt eredményre halmozó Janicsot és Kovácsot, ahol a puskaporos hangulat bármikor robbanhat."

Végezetül az elnökség és az elnök munkájáról is szólt. "Lehet, hogy pont ez a cél. Ha már nem tudták a pekingi olimpia előtt tönkretenni a címét megvédő olimpiai bajnok párost, az álszent ünneplések után folytatódik a pszichológiai hadjárat. A szomorú csak az, hogy az egy évre kinevezett, próbaidős kapitány kapható a piszkos munka elvégzésére. Az már csak hab a tortán, hogy a Magyar Kajak-kenu Szövetség vezetése, Baráth Etele elnökkel az élen ebben maximálisan támogatja. Pedig milyen szép volt nézni, amikor csókolgatták a lányokat a megmentő pekingi arany után." "Igaza van Fábiánnénak semmi sem változott a szövetségben, tényleg a farok csóválja a kutyát" – összegez Csonka Gábor.

A legújabb kajakosügy azért pattant ki, mert Storcz Botond kapitány azt szerette volna, ha a teljes női válogatott Szolnokon készül a jövő heti Világkupára. Janics, Kovács és Kozák ellenben Szegeden szerettek volna edzeni. A kapitány kizárta volna őket a csapatból, ha nem csatlakoznak a szolnoki csapathoz, ahol a versenyzőket Fábiánné Rozsnyói Katalin készíti fel. Mivel korábban valamennyien az edzőnő versenyzői voltak, érthetően kerülték őt. Edzeniük nem is vele kell, kizárólag a négyes hajót készíti fel az elmúlt évek legsikeresebb edzőnője. A négyes felkészítését azért bízta rá Storcz, mert a szolnoki rangsoroló versenyt Benedek Dalma nyerte, és ez a szokásjog.

Tavaly Angyal Zoltán kapitány kiállt az olimpiai bajnoki címvédő páros mellett, szembement Fábiánnéval, aki nem készítette volna fel õket az olimpiára. Csonka utolsó gondolata arra utal, hogy Fábiánné tavaly sérelmezte: a versenyzők, klikkek irányítanak, diktálnak.

Az ügy egyébként nyugvópontra jutni látszik, Janics és Kovács Szolnokon készül, a Világkupáig biztosan ott maradnak.