Overdose-t túledzették Franciaországban

2009.07.07. 15:37
A gyulladt patájú csodaló nyolc nap pihenőt kap, tulajdonosa reméli, talán nem szenvedett maradandó károsodást. Overdose-t elköltöztetik Nantes-ból, a rehabilitációt máshol folytatják.

Overdose, a veretlen négyéves pej mén április óta sérült, bal első lába begyulladt. Borogatták, injekciózták, tályogot távolítottak el róla. A sérült bal miatt túlterhelte a jobb elsőt, az is begyulladt. Diétára fogták, súlya sokat csökkent, május közepe óta – június 23-tól Franciaországban – végez rehabilitációs munkát.

Tulajdonosa, Mikóczy Zoltán a napokban tért vissza Nantes-ból, a legfrissebb ultrahangos vizsgálat szerint Overdose patasérülése szépen gyógyul, de a tulajdonos határozott kérése ellenére több munkát végeztettek vele, mint amennyit a rehabilitáció megkívánna. A ló ismét költözik, egy hét múlva dől el, hogy Alagra, Pulborough-ba, vagy Chantillybe kerül, nyilatkozta Mikóczy a PannoniaOverdose.hu-nak.

"Henry-Alex Pantall mester beaupreau-i (Nantes-tól 50 km-re található) tréningközpontjában az ott több évtizede megszokott, mindennaposnak számító tréningmódszer nem találkozott azzal az elvárásunkkal, hogy Overdose egyedül, és ne csapatban dolgozzon. Egyértelműen tisztáztuk, hogy Overdose esetében csak rehabilitációról van szó, nem pedig a kondíciója feljavításáról, illetve versenyre felkészítéséről."

"Azt is tisztáztuk Pantall mesterrel, célunk kizárólag az, hogy a kovácsmester naponta tudja felügyelni a patanövekedés állapotát, ha pedig szükséges, azonnal, megfelelően tudjon közbelépni."

Overdose problémás patái a vártnak megfelelően növekednek, erősödnek, azokkal kapcsolatban a kovácsmesternek nem kellett beavatkoznia. Azonban az itthon bevált, személyre szabott, a ló pillanatnyi állapotának megfelelően kialakított rehabilitációs módszert határozott kérésünk ellenére sem folytatták. Az általuk alkalmazott rehabilitáció következtében – amelyre Overdose szervezete a hosszú lábadozása miatti kényszerpihenő következtében még nem állt készen – mozgásszervi problémák léptek fel. Csak a ló patájára koncentráltak, így pedig továbbra is túlzott mennyiségű mozgást írtak elő a lónak."

"Bízunk benne, hogy Overdose sem mentálisan, sem fizikálisan nem szenvedett maradandó károsodást. Az ultrahang szerint jobb első lábán kis fokú ínsérülés látható, az orvosok újabb nyolcnapos pihenőt írtak elő. Ez alatt kiutazom arra a két lehetséges helyszínre, ahol a rehabilitációja folytatódhat: Chantilly-ba és az angliai Pulborough-ba. Meggyőződhetem a helyszínek alkalmasságáról, beszélhetek az ottani személyzettel. Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy talán mégis Alagra tér vissza Overdose, és itt folytatódik majd a rehabilitációja."

Overdose májusban a Haydock Parkban, júniusban Ascotban, júliusban Newmarketben is esélyesként futott volna a sprinttávokon, makacs sérülése miatt az összes futamból törölték.