Hol volt, hol nem volt a Brawn GP

2009.11.18. 13:21

Szinte tegnap volt, amikor március végén Ausztráliában a Ross Brawn-Jenson Button-Rubens Barrichello hármas lesöpörte a nagymenő Ferrarit és McLarent, a Brawn GP megnyerte első versenyét, majd három hónapon keresztül megsemmisítette a teljes F1-mezőnyt.

Az uralkodás nagyon rövid lett, csak két és fél hónap. Barrichellóval ugyan kétszer még nyert a nyár végén az istálló, de a nagy alázás nem tért vissza, annyit teljesítettek, amennyi kellett a vb-k megszerzéséhez. El is döntötték hamar, a Brawn a gyártókét, Button a pilótákét már az utolsó előtti nagydíjon vitte.

A tündérmese, amilyen hirtelen jött, olyan hirtelen ért véget, szűk kilenc hónap után: a Brawn GP hétfőn átalakult, megvette a Mercedes, a fehér autók eltűnnek – jövőre ezüstök lesznek – , Button sem marad, megy a McLarenhez.

Akinek köze volt a sikerekhez, máris élő legenda, mégis úgy tűnik, mintha az egész meg sem történt volna. Nem volt nagy bevezetés, sem látványos katarzis nagyszerű, hajrában kicsikart győzelmekkel. Az egész egy pillanat alatt megszűnt, nem tudunk majd jövőre arról sem beszélni, hogy ezek megint aláznak/most már nem aláznak, mint tavaly.

brawn

Túl hirtelen jött és túl hirtelen lett vége ahhoz, hogy a Forma-1-történet legsikeresebb csapataként emlékezzünk rá: nincs még egy istálló, ami futamai majdnem felét (8/17) megnyerte, hatvan százalékán (10/17) legalább egyik pilótájával dobogóra állt, az összesen (17/17) pontot szerzett és száz százalékban begyűjtötte a vb-címeket (2/2).

Nincs hozzá hasonló, sőt, azt is nehéz elképzelni, valaha lesz. Legalább annyira, mint hogy bárki a Brawn GP-t úgy emlegesse, ahogy illik: a nagyszerű csapatként.