Hogy lehet Lipcsei a legjobb ötvenben?

2010.03.17. 21:44 Módosítva: 2010.03.17. 21:46

A magyar labdarúgás éjszakája volt kedd este, a hamarosan megjelenő FourFourTwo futballmagazin kezdeményezésére megválasztották minden idők legjobb ötven magyar futballistáját, és köszöntötték őket.

Az angol a legnépszerűbb futballmagazin a világon, a tizenötödik nyelvre fordították le. Fiatalossága, közvetlensége, alapos portréi miatt keresik, veszem magam is, ha Angliában járok. A magyar kiadás hatvan százaléka nemzetközi tartalom.

A zsűri összetételén illetve a rangsoron lehetne vitatkozni, az első tízzel ennek ellenére nyilván nem érdemes: Puskás, Bozsik, Hidegkuti, Albert, Orth, Kocsis, Kubala, Sárosi, Schlosser és Zsengellér. Nyilasi 13., Détári 18., Törőcsik 21., Mészöly Kálmán 22. A Puskáson kívüli másik magyar BEK-győztes, az erdélyi Bölöni László 31.

Megdöbbentő ugyanakkor, néhány zsűritagnál a legjobb ötven magyar közé bekerülhetett az elmúlt öt évben elvétve sprintelő Lipcsei, még durvább, hogy Fodor Imrét hogyan tehette a 24. helyre Vincze András, a sportnapilap szerkesztője, és Ebedli Zoltán szerinte még nála is jobb volt.

A választás túlmutat önmagán. Amellett, hogy jó ötlet, és találkozhatunk olyan nevekkel, akikről nem is hallottunk, mégiscsak oda vezet vissza: nincs magyar labdarúgás. Az ötvenben ugyanis jelenlegi aktív játékos nincs, Gera Zoltán odaért a hetvenedik helyre.

Az önmagát körülbelül negyven éve a masszív és általános nosztalgiába helyező sportsajtónak, szakmának viszont jó volt az alkalom egy kis emlékezésre.

„A magyar futballt körülvevő nosztalgián már csak mosolyogni tudok” – mondta még korábban az egyik érintett, aki bekerült az ötvenbe. A szavazás szerencsére nem akarta azt a látszatot kelteni, mintha élne a hazai futball.

Beszélhetünk arról, hogy a magyar nők a legszebbek a világon, de ezt még egyetlen szépségverseny sem erősítette meg. Beszélhetünk a régi futballról, már nem számít. Persze lehetünk elfogultak, nekünk Varga Zoltán volt valaki, Novák Dezső is, Nyilasi is, kár, hogy senkit nem érdekel ez mostanában ott, ahol művelik ezt a játékot, és úgy képzik a fiatalokat, hogy Cristiano Ronaldo vagy Messi legyen belőlük, nem pedig az enervált Ferenczi Pista vagy a celebvilágban otthonosabban mozgó Tóth Norbi.

Büszkék lehetünk mi bárkire, külföldön úgyis csak Puskást ismerik, Spanyolországban természetesen még Kubalát, de Czibort már nem.

Amikor a magyar futball szóba kerül külföldön, udvariasan megsajnálnak a kollégák, a szurkolók, hogy szegény magyarok, ti aztán jól eltüntetek. Nincs még egy olyan ország, amelyik vb-döntőt játszott, és amelyik ilyen mélyre süllyedt.

Megalázó a helyzet, ezért is vagyok különösen dühös, hogy azt az örömet, amit egy telt házas hatvanas évekbeli kettős rangadó jelentett, az ollózásokat, a pazar cseleket elvették a mi korosztályunktól.

A zsűritagok:

Szepesi György, Gyetvai László, Kovács Ferenc, Mezey György, Verebes József, Gellei Imre, Puhl Sándor, Palotai Károly, Fülöp Ferenc, Magyar Zoltán, Hajdú B. István, Hegyi Iván, Imre Mátyás, Kiss László, Lakat T. Károly, Pajor-Gyulai László, Vincze András, Szöllősi György

Jobb híján nem marad más, mint a külföldi foci, ami ebben a magazinban amúgy meglesz, és talán háttérbe szorítja az örökös fájós-sírós nosztalgiát is.

Mert ne áltassuk magunkat, a metroszexualitáshoz közelítő jelenlegi U20-as sztárocskáknak fogalmuk sincs arról, ki volt Orth, mit tett Portugáliában, Nagymarosi Mihály nevére sem kapják fel a fejüket, mert nyilván nem tetováltatta magát. Ők jobban ismerik Mascarát a Cataniából, mert úgy megnyeste azt a büntetőt pénteken.

Zárjuk le végre, mi történt hetven vagy hatvan éve, legyünk rá büszkék, de a múltbeliek már nem fognak meccset nyerni, nekik már nem fogunk tapsolni csak díjátadón.