Ugyan Anitának torokgyulladás miatt nem jött össze oxigénpalack nélkül a Mount Everest

2010.07.07. 14:52

Ugyan Anita hegymászó tavasszal oxigénpalack nélkül próbálta megmászni a Mount Everestet, egy komoly légúti megbetegedés miatt azonban végül mégis palackkal érte el a 8850 méteres csúcsot, már másodszor.

"Torokgyulladásom volt, ami normális esetben nem komoly betegség, egy magashegységben azonban veszélyes lehet. Mérlegeltem, és végül úgy döntöttem, hogy nem kockáztatok, újra palackkal vágok neki a csúcsnak" - mondta Ugyan Anita a március-májusban lezajlott expedíció részleteit ismertető szerdai budapesti sajtótájékoztatón. A kilenctagú nemzetközi hegymászócsapat április 12-án érte el az 5300 méteren fekvő alaptábort, majd lezdődött a közel egy hónapig tartó akklimatizáció. Ez alatt sorban felmásztak a négy magashegyi táborba, majd mindegyik után visszaereszkedtek néhány napra egy alacsonyabb táborba. Végül az akklimatizáció után a megfelelő időjárási helyzet - időjárási ablak - elérkeztével indultak a csúcsra.

Ugyan Anitáék május 16-án este 9-10 óra körül indultak a csúcsra a legfelső táborhelyről, és másnap reggel 7:30-kor érték el az újabb mérések szerint már 8850 méteres Csomolungma tetejét. Itt fél órát töltöttek, kiélvezve a tiszta időt és szép kilátást, majd következett a túra legveszélyesebb része, a visszaereszkedés. "A csúcsról lefelé jövet romlott az állapotom, egyre szűkült a légcsövem, mind nehezebbé vált a légzés. Az oxigénpalackból nagyon hideg levegőt szívtam be, ez sem tett jót. A táborhelyre érve elájultam, négy órán át nem voltam eszméletemnél. Végül egy összeverbuválódott orvoscsapatnak és a szerencsének köszönhetően másnap reggel már jobban éreztem magam, és a saját lábamon tudtam folytatni az ereszkedést" - számolt be élményeiről a hegymászónő.

Ugyan Anita annak a világszerte mindössze 17 nőnek az egyike, aki már legalább négy 8 ezer méter feletti csúcson járt. A Mount Everestet eddig mintegy 4 ezer férfi és 200 nő hódította meg, utóbbiak közül csupán négynek sikerült ez oxigénpalack nélkül. "Az oxigénpalack nélküli mászáshoz ideális időjárási körülmények kellenek. Idén a déli lejtőről, Nepál felől, ahonnan én is másztam, ez még senkinek sem sikerült" - mondta a hegymászó.

Ugyan Anita elmondta, egyelőre nem tervezi, hogy másodszor is nekivág a Mount Everestnek oxigénpalack nélkül. Az idén ősszel esedékes, soron következő magyar Himalája-expedíción, a 8201 méteres Cso-Oju (Cho Oyu) megmászásán azonban szívesen részt venne, ha elő tudja teremteni az anyagi hátteret.

Ugyan Anita már 2003-ban hírnevet szerzett magának azzal, hogy első magyar nőként nyolcezer méter felett járt, 2009-ben pedig ugyancsak első magyar nőként sikerült megmásznia a Mount Everestet. A negyvenéves nyíregyházi hegymászó eddigi nyolcezres csúcsai a Gasherbrum I. és II., a Broad Peak és a Mount Everest.

A magyarországi árvízkárosultak megsegítésére július 13. és 23. között online jótékonysági árverést rendeznek Ugyan Anita idei Himalája-expedíción használt eszközeiből. Kalapács alá kerül jégcsákánya, kesztyűje és speciális napszemüvege. A befolyt összegből egy árvíz során károsodott, később kiválasztandó oktatási intézményt támogatnak.