Magyarország visszatért a nagyhatalmakhoz

2010.08.16. 16:39
Cseh László duplázott, Hosszú Katinka három aranyat szerzett, Gyurta Dániel klasszisként nyert a budapesti úszó Európa-bajnokságon. Verrasztó Evelyn hős volt, feldolgozta, hogy egy századdal kikapott, a váltót ő hozta be az első helyre. A 13 érmet nem kell magyarázni, jó lenne, ha a fele megmaradna a jövő évi sanghaji vb-re.

A budapesti úszó Európa-bajnokságon hat arany-, négy ezüst- és három bronzérmet szerzett a magyar csapat. Hattal zárt Nagy-Britannia és Olaszország is, Németország valamint Franciaország nyolcat szerzett. Négy éve hét érem, és csak két arany volt a magyar mérleg, az igazi mélypont a 2007-es világbajnokságon volt, amikor mindössze egy bronzzal tért haza a küldöttség.

Az európai szövetségek hét aranyat vártak Magyarországtól, ez túlzónak tűnt, Gyurta aranya 100 mellen még távoli, ezen a távon még vannak nála jobbak. A hat viszont bejött, ezzel Magyarország története második legsikeresebb szereplésén van túl, csak 1954-ben volt ennél jobb a mérleg. Magyarország visszatért az úszónagyhatalmakhoz, mondta határozottan egy német tévés, megállapításával szükségtelen vitatkozni.

Az idén 70 éves Kiss László kapitány munkássága alatt ez a legjobb szereplés. Kivételes érzéke van az úszáshoz, ezt – Egerszegi és Kovács Ági aranyain túl - jól mutatja, Verrasztó Evelynt ő tette a 4x200-as gyorsváltó hajráemberének. Beleérzett, hogy az egy százados vereség után, ha jön egy szép eredmény, feledtetheti a másfél centis vereséget. Verrasztóban így talán csak egy órára maradt benne ez a rossz élmény. (Vannak, akiket éveken át kísérti egy ilyen ezüst.)

Váltóban, négyszázon, kétszázon egyaránt volt érmes magyar, a százas verseny most sem a mi világunk volt (Gyurta Dániel 4. helye kimagasló 100 mellen, Verrasztó Evelyn száz gyorson szerzett ötödik helye előtt is le a kalappal): a magyarok hagyományosan az állóképességi számokra specializálódtak.

Magyar érmesek

Hosszú Katinka – 200 pillangó, 200 vegyes, 4x200 gyorsváltó (arany) 400 vegyes (ezüst)

Cseh László – 200 vegyes, 400 vegyes (arany)

Verrasztó Evelyn – 4x200 gyorsváltó (arany), 200 vegyes (ezüst)

Gyurta Dániel – 200 mell (arany)

Dara Eszter – 4x200 gyorsváltó (arany)

Mutina Ágnes – 4x200 gyorsváltó (arany), 200 gyors (bronz)

Kis Gergő – 400 gyors (bronz)

Jakabos Zsuzsa – 400 vegyes (bronz), 200 pillangó (ezüst)

Verrasztó Dávid – 400 vegyes (ezüst)

A magyar közönség hihetetlenül lelkes volt, minden nap kitett magáért, rászolgált, hogy a világ legjobb közönségének lehessen nevezni. Ennél talán fontosabb, amit Fehérvári Balázs, többek közt Verrasztó Evelyn és Mutina Ágnes edzője mondott: Evelyn fantasztikus hajráját látva - amivel a váltó 56 év után aranyérmet nyert - hány gyerek fog jelentkezni az uszodában. A mesteredző kétszázat mondott, lehet, ennél többen is lesznek, akik úszni szeretnének a Jövő SC-ben Gyurta Dániellel, Cseh László pedig majd Kőbányára vonzza a gyerekeket.

Gyurta és Cseh játszadozott a mezőnnyel, előbbi 200 mellen megmutatta, nemcsak úgy tud nyerni, hogy az utolsó métereken lehajrázza riválisait, hanem száztól vezetve is. Mostantól ilyen győzelmekre lehet számítani tőle, mert megvan a gyorsasága az első százon, nem kell a versenyét az utolsó ötvenre felépíteni.

Cseh László még imponálóbb volt négyszáz vegyesen. Az utolsó százra két testhossz előnnyel fordult, gyorson egy percet úszott, ami körülbelül az edzésnek felel meg, ennél három másodperccel is tud jobbat, de mivel nem kellett mindent kiadnia magából, nem is tette meg.

Kétszáz vegyesen ellenben élete versenyét nyerte, az osztrák Markus Rogan szorongatta, az utolsó ötvenen egy kis megingás elég lett volna ahhoz, hogy Cseh ne nyerjen.

„Őszintén, hogy nézne az ki, hogy hazai közönség előtt nem nyerek?” - kérdezte vasárnap önmagától. „Olyan korban vagyok már, amikor az időket nem figyelem annyira, sokkal fontosabb a győzelem. A motivációmmal nincs gond, inkább azt nehezebb feldolgozni, hogy mindenki engem akar legyőzni. Sokkal keményebb versenyek voltak, mint négy éve ugyanitt. Hálás vagyok azoknak, akik elviselték a nyűgeimet, és a szezonban mindvégig mellettem voltak.”

Cseh és Gyurta mellett még ketten szereztek érmet a férfiaknál. Kis Gergő is megmutatta, hogy milyen a hajrája, 400 gyorson odaért a bronzra. 800 gyorson nem szerzett érmet, ezzel azért nem lehetett kalkulálni, hiszen címvédő volt.

Verrasztó Dávid azzal váltotta meg az érmét, hogy legyőzte Kis Gergőt 400 vegyesen az előfutamban, mert egyáltalán így volt esélye a döntős részvételre. A második helye gátat szakíthat át, elnyomottsági érzése elillanhat.

Verrasztó középső ujja

Mivel az időjárás kegyes volt a szervezőkhöz, mindössze két kellemetlen esemény volt az Eb-n. Cseh László első aranyánál a magyar himnusz egy rövidített változata került elő, ezt gyorsan sikerült javítani. Verrasztó Dávid a 200 vegyes előfutama után a középső ujját mutatta. Érthetetlen véleménynyilvánításával egy barátjának üzent is, de tudhatta volna, hogy a LEN mennyire szigorúan veszi az üzeneteket, hiszen a szerb pillangózó (Csavics) egy olyan pólóban jelent meg - Koszovó Szerbia része -, amelyikben nem szabadott volna, megfosztották érmétől két éve.

A magyar csapatvezetés sokáig igyekezett titkolni az esetet, pedig rákérdeztünk rögtön az esemény után, rémhírnek minősítették. Amíg nem került elő a fotó, addig nem akarták megzavarni vele a csapat szereplését. A LEN a magyar szövetségre bízta a vizsgálat lefolytatását.

Hosszú Katinka aranya 400 vegyesen nem lett meg, ezüstöt nyert, nem úgy készült, hogy 4:36-os időt fog úszni, hanem annál sokkal jobbat, de ez elmaradt. Versenyzői nagyságát az átmeneti csalódottság után is megmutatta, ő lett az Eb legeredményesebb magyar versenyzője.

Váltóban ugyanis összejött az az arany, ami elveszett 400-on, ez, és a 200 pillangó kárpótolta Katinkát. „Ilyen brutálisan még egy versenyre sem készültem, tele vagyok izommal, de a formaidőzítés nem volt tökéletes” – jegyezte meg vasárnap még a hétfői 400 vegyesre utalva.

„Nem gondoltam még bele, hogy én lettem a legeredményesebb magyar, mert mindenki kitett magáért. Azon sem elmélkedtem még, hogy kétszer is magyart győztem le, de nagyon pozitív, hogy húzzuk egymást. Nem tudom, ha nem váltok országot, és nem megyek az Egyesült Államokba, akkor is lett volna-e ennyi aranyam. Szeretek Kaliforniában élni, ez a legfontosabb. És az, hogy olyat éreztem, amikor kijöttem a medencéből, amilyet biztosan nem fogok még egyszer.”

Jakabos Zsuzsa jobbat úszott textilben, mint egy éve a szuperdresszben, neki is jót tett az amerikai ösztöndíj, bár hazajövetele után teljesedett ki. Tiszta szívből örült érmeinek, pedig ha kicsivel szerencsésebb, most Európa-bajnok, hiszen ha az országos bajnokságon jobbat úszik Dara Eszternél, akkor tagja a 4x200-as váltónak. Tartalék volt, nem vetették be. Örömteli, hogy vele együtt öten vannak a lányok, míg máshol négy embert sem sikerült kiállítani.

A remélt érmek közül csak egy hiányzott – egynek pedig a színe nem lett olyan -, így elmondható, abszolút eredményes Eb-t zártunk. Ha a következő, jövő évi világbajnokságra a tizenhárom éremből a fele megmarad, és lesz legalább két arany, elégedettek lehetünk. Ha Londonban is ennyi lesz, kijelenthetjük: egy sportág visszatért az aranyszerzők közé, ahonnan 2000 után kikerült. Ez a cél, az ország, a versenyzők is olimpiacentrikusak, ráadásul Gyurtának, Hosszúnak a vb- és Eb-győzelem után mesterhármas is lenne.

Lacourt nagyon közel a cáparuhás világcsúcshoz

A dresszkorszak végével világcsúcsra nem is lehetett számítani, de a francia hátúszó, Camille Lacourt nagyon közel volt ahhoz, rekordot érjen el, 50 háton három század, százon tizenhét hiányzott. Lacourt az egész Eb nagy felfedezettje volt, a sanghaji vb-n is számolni kell vele.
Az orosz mellúszó Jefimovának voltak még a franciához hasonló demoralizáló győzelmei, a svéd Therese Alshammar egy másfajta csúcsot állított fel: 66. érmét nyerte világversenyen 11 év alatt.