A cselgáncsbíró-maffiát nem lehet legyőzni

2010.09.12. 16:26
A passzív francia Corval a meccs többségében láthatóan nem akart semmit Ungvári Miklós ellen, a bírók mégis őt látták jobbnak. A francia bejutott a vb elődöntőjébe, Ungvári a vigaszágra került, ahol kikapott a mongol világbajnoktól. Hetedik lett, egy érem jutott a magyaroknak, pedig kettőben hitt mindenki.

A tokiói cselgáncs-világbajnokságon vasárnap Ungvári Miklós hetedik lett, az Eb-győztes versenyző nem is keltett csalódást, a bíráskodás viszont egyértelmű ellenszenvet váltott ki a magyar táborban.

Ungvári nem kezdett rosszul, lengyel riválisát, akivel a tbiliszi Eb-fináléban is mérkőzött, két intés után járó jukóval verte, utána két feladatot könnyebben megoldott. A francia Corval ellen azonban vitatható bírói döntéssel veszített, így nem juthatott a négy közé.

Ungvári irányította a meccset, a francia színészkedett, intéseket viszont nem kapott, a hosszabbításban átvette az irányítást, és annyi elég is volt a három bíró közül kettőnél a sikerhez.

„Mi az, ha nem tendencia, hogy a pekingi olimpián ártalmatlan helyzetben megintik, és elveszíti a nyert meccset. A tavalyi világbajnokságon sem hagyták nyerni, az idei Európa-bajnokságról már nem is beszélek, ahol egyenesen elvették tőle az aranyat a döntőben, mert a spanyolnak kellett. Ez a mostani meccs is kemény csalás volt, nem tudok másra gondolni, minthogy akcióban van a bírómaffia, és ezt a maffiát nem tudjuk legyőzni, tehetetlenek vagyunk. Ennek a francia srácnak mindent szabad a tatamin, nem intik meg soha, pedig még nekünk, edzőknek sem szabad véleményezni az ítéleteket kézjelekkel. Neki mégis lehet. Az eszem megáll, komolyan mondom” – értékelt Bíró Tamás, a versenyző edzője.

Estére már nem volt feldúlt a szakvezető, mert már megszokta, hogy nem elég a meccsen jó lennie tanítványának, a bíróknál is jónak kell lennie, különben lehetetlen sikert elérniük.

„Nem szépítem, ramaty állapotban volt reggel Miki, nem tudott aludni, nagyon megviselte az átállás. A fogyasztás sem volt a legjobb, nem akarom én őt vagy magamat felmenteni. Minket sújtott még az is, hogy egy órával korábban kezdődött a verseny, mint szokott. Reggel a hetedik helyet azonnal aláírtam volna. De nem így. Visszanéztem a meccset, legalább háromszor inteni kellett volna a passzív, rendre kifordulgató franciát. Egyszer tették meg, a két intésnél már mi vagyunk jók, továbbjutók. Ha a teljes nyolc percet nézem, ötben aktívabb volt Miki. Ezek után két bíró ellene szavazott a legvégén. Nincs nemzetközi bírónk, esélytelen így a jó szereplés. Más nemzetekkel ezt nem lehet megcsinálni, erről beszéltünk a hollandokkal. nem elfogult vagyok, hanem kritikus” – összegzett.

Bíró kiemelte még, hogy Miklós testvére, Attila az orosz Iszajev ellen meccselt, és egy vitatható ítélettel kapott ki, azt még megemésztette. Még azt is lenyelte, hogy tíz másodperccel a vége előtt megállították Attilát, amikor el tudta volna dobni riválisát. Így együtt azonban már sok neki ez az egész.

„Ne haragudjatok rám srácok, elnézést, kinyúltam. Teljesen kivagyok. Ilyen rosszul még talán egyszer sem ment az átállás. Mindig tudtam aludni, de most nem. Elfáradtam nagyon” – mondta társainak, a vezetőknek, miután az első visszamérkőzésnél kikapott a mongol világbajnok Hashbaatartól.

Bevallotta, az is megfordult a fejében, csak tíz percig tart neki a világbajnokság, máris az első meccsnél véget ér. Összeszedte azonban az erejét, egyre jobban ment neki, de ő sem értette, mit kellett volna még tenni a későbbi bronzérmes franciával szemben.

„Rosszul érzem magam, mert eredetileg két éremmel számoltam, és csak Mészáros Anett szerzett egyet. Döntetlen körüli meccs volt, nem szabad felháborodnunk, és ellenkező esetben, ha Mikit hozzák ki győztesnek, akkor a franciák sem reklamálhatnának” – ezek már Tóth László elnök szavai.

„Jobban, hitelesebben eladta a semmit a francia a bíróknak” – véleményezte a meccset Putnik Bálint az IJF tiszteletbeli magyar tagja.

Magyarország az ázsiai világbajnokságokon rosszul teljesít, utoljára 1985-ben szerzett érmet a Londonban brutálisan meggyilkolt Bujkó Tamás. Azóta semmi, most Mészáros Anett megtörte a rossz sorozatot.

Magyarország 12. lett a nemzetek rangsorában, a három bronzérmet szerző oroszok a 14. helyen zártak.