Hazaérkezett a Magyarok a Világ Nyolcezresein expedíció

2010.10.12. 17:41

Hazaérkezett kedden a Magyarok a Világ Nyolcezresein expedíció, amely a Nepál és Tibet határán fekvő Cso-Oju-hegycsúcs meghódítását tervezte.

A 8201 méter magas hegy ellenállónak bizonyult sok hegymászó ostromának, holott ez a csúcstámadás időszaka - mondta el az expedíciót vezető Kollár Lajos sajtótájékoztatón kedden Budapesten. Az expedíció célja a csúcstámadás mellett a lábamputáción átesett Erőss Zsolt rehabilitációja, hegymászáshoz való visszatérése volt.

A 7000 méter feletti hóviszonyok miatt azonban az október elsejére tervezett csúcstámadási próbálkozásnak nem volt értelme, ezért a levonulás mellett döntöttek. Kétszer kellett elszenvedni ezt az érzést, a K2 és a Cso-Oju megmászásánál - fogalmazott Kollár, hozzátéve: meg kellett tanulni, hogy "nincsenek könnyű hegyek". Wetzl Péter síalpinista, aki azt tervezte, hogy a csúcsról siklik le, a sível fokozott lavinatevékenységet indíthatott volna el, ezért csak a II-es táborból az egyes táborig, 6400 méterre sízett le.

A hegy szép volt, jó érzés volt ott lenni, de mászhatatlannak ítélték. A hideg nőtt, a szél erősödött, nem láttak esélyt a csúcstámadásra - fogalmazott Erőss Zsolt, az expedíció tagja. Egy német hegymászó feljutott ugyan a csúcsra, és visszafelé jövet elmesélte a magyar csapat tagjainak, hogy neki nagy szerencséje volt, "több ember alatt a hóréteg másképp roppant volna meg". Erőss Zsolt elmondta azt is, hogy a lejövetelek jelentettek neki "nagy strapát", ha megkísérelték volna a csúcstámadást, fel tudott volna menni, de lefelé megerőltető lett volna.

Az expedícióban a már említetteken kívül részt vett Szlankó Zoltán, Horváth Tibor, Mécs László és Gál László, valamint Tóth Zsolt operatőr és Kollmann András rendező. Utóbbi páros A Hópárduc talpra áll címmel dokumentumfilmet készít Erőss Zsoltról, bemutatva a hegymászó baleset utáni felépülését. A csapat trekkinges (magashegyi túrázó) tagja, Kelemen Ferenc sikeresen felment 6000 méterig, majd hazaindult. Az ő terve eredetileg is ez volt, nem csúcstámadási céllal tartott az expedícióval. Szintén korábban érkezett vissza Tóth Zsolt, mivel szervezete nem bírta a magashegyi körülményeket.

A Cso-Oju a világ hatodik legmagasabb csúcsa, amely Nepál és Tibet határán fekszik, légvonalban 20 kilométerrel nyugatra a Mount Everesttől.