Csak a fiataloknál lesz lézeres lövészet öttusában

2010.11.06. 21:10

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) kongresszusának szombati döntése értelmében a következő év elejétől csak a juniorok és ifjúságiak UIPM-versenyein alkalmazzák kötelezően a lézeres lövészetet, a felnőttekén egyelőre nem.

A döntés annak függvényében érdekes, hogy Klaus Schormann elnök korábban úgy nyilatkozott, az olimpián már az újítást tervezik használni, márpedig ehhez az érintetteknek is rendszeresen tesztelniük kellene a rendszert. Ráadásul a kvalifikációs sorozat már jövőre elkezdődik, vagyis előfordulhat, hogy egyes versenyzők légpisztollyal jutnak kvótához, míg mások - ha esetleg 2011 végén a UIPM a felnőtteket illetően is a módosítás mellett foglal állást - lézerrel.

A lettországi, rigai ülésen a szavazás eredménye az lett, hogy januártól még nem lesz kötelező a lézeres lövészet. Az elnökség minimálisat módosított a javaslaton, majd azt terjesztette be, de ezt is leszavazták. Végül az egyéb pontok tárgyalása közben került terítékre az utánpótlás korúakra vonatkozó indítvány, amit viszont már megszavaztak a küldöttek.

Az augusztusi ifjúsági olimpián, Szingapúrban lézeres pisztolyokat használtak a fiatalok - volt jó és rossz tapasztalat egyaránt -, majd október végén Tatán is rendeztek egy felnőtt tesztversenyt, szintén vegyes értékeléssel: a fegyverek jónak tűntek, a találatok érzékelése viszont erős napsütésben nem volt teljesen megbízható.

A kongresszuson magyar vonatkozású sportdiplomáciai döntés is volt: Varga Tamást ismét beválasztották a marketing bizottságba.