Hosszú Katinka hazatérhet London előtt

2010.11.18. 14:06
Az úszók kapitánya, Kiss László szerint előfordult már többször, hogy az Amerikában tanuló versenyzők az olimpia előtt már nem kapták meg ugyanazt a bánásmódot, fennáll a veszélye, hogy a Los Angelesben tanuló Hosszú Katinka is háttérbe szorul.

„A jelenlegi állás szerint Hosszú Katinka jelenlegi edzője, Dave Salo lesz az amerikai csapat vezetőedzője. Márpedig onnantól átalakulnak az érdekviszonyok. Egyetemi edzőnek a saját csapatának versenyzője a legfontosabb, a vezetőedzőnek viszont egyértelműen az amerikai érdekeket kell képviselnie, Katinka háttérbe szorulhat - nyilatkozta az úszókapitány Kiss László a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) olimpia előtti egyeztető megbeszélésen. - Egyébként is több példa van rá, hogy az olimpia évében kint tréningező európaiak korábban messze nem ugyanazt a bánásmódot és figyelmet kapják, mint azelőtt, ezért az lenne a legjobb, ha Katinka London előtt folyamatosan itthon készülne.”

Kiss a MOB-honlapon megjelenteken kívül az Indexnek elmondta, Hosszú konkurenciát jelent az amerikaiaknak, ezért változhat meg a helyzete. Személyesen szeretne erről beszélni a pszichológiát hallgató Hosszúval, mert emailen keresztül lehetetlen a kérdést megtárgyalni.

A dubaji rövidpályás világbajnokságon december közepén találkoznak is, addig felesleges találgatni, mit hoz a jövő, mert Katinka érveit is meg akarja hallgatni, meg akarja tudni, mennyire érzi jól magát, hogy érzi, milyen hatással lehet Salo előrelépése, össze tudják-e egyeztetni a felkészülést.

Hosszú a 2008-as pekingi olimpia után ment ki Amerikába – az olimpián döntős sem volt -, egy év múlva világbajnok lett 400 vegyesen, az idei Európa-bajnokságon két egyéni szám (200 vegyes, 200 pillangó) mellett a 4x200-as gyorsváltóban is aranyérmes. Többször elmondta, belőle Amerika – illetve az ottani légkör - hozta ki a sikereket, hiszen itthon Baján készült, ahol nincs is ötvenes medence.