Nagy rohanással a franciák is legyőzhetők

2010.12.08. 11:00

Franciaország-Magyarország, 18.15 – H: 1,62 D: 9,0 V: 2,8

Női kézilabda Európa-bajnokság, Lillehammer

A franciák a tavalyi vb-t két vereséggel kezdték, így lettek másodikak, a magyarok ellenben nyolcadik helyen zártak. Kedden a mieink nyertek, a franciák 11 góllal kikaptak a norvégoktól.

A női kézilabda Európa-bajnokság nyitómeccsén végig vezetve, simán nyert a magyar válogatott (28-19), ezzel a továbbjutást lényegében elérte.

A vb-ezüstérmes franciák elleni meccs azonban sokkal keményebbnek ígérkezik, a fogadóirodák alátámasztják Mátéfi Eszter kapitány megállapítását: nem mi vagyunk az esélyesek.

„Nincs veszítenivalónk, de minden erőnkkel küzdeni fogunk” – jelentette ki. A franciák 11 gólos vereséggel kezdték a tornát (22-33), igaz a nagy favorit és hazai pályán játszó norvégok ellen ez várható volt, legfeljebb az arány eltúlzott.

A kulcsemberek közül senkinek sem ment – köztük a tavaly a világ legjobbjának választott Pineau-nak sem -, de lehet, tudat alatt be is kalkulálták, hogy a norvégok ellen kikapnak, mert a mieink elleni meccs amúgy is sokkal fontosabb, arra kell igazán összpontosítani.

A magyarokban maradt bőven tartalék a szlovénok ellen, bár a lerohanásokat sokkal pontosabban kell befejeznünk, ha le akarjuk győzni a franciákat, mert azon dőlhet el a meccs, hogy a rendezetlen védelem elleni helyzeteket melyik csapat értékesíti jobban. Erre a játékosok is felhívták a figyelmet, illetve arról is beszéltek, hogy a szokásos hullámvölgyeket ki kell iktatni a játékból, emellett fel kell gyorsulni.

A legutóbbi, két évvel ezelőtti Eb-n a mieink 29-26-ra nyertek – ilyen különbségű eredmény oddsa 3,8-as -, az idén szeptemberi Világkupán a Görbicz Anitával és Tóth Tímeával felálló magyarok ugyanilyen arányú vereséget szenvedtek. (Ők most sérültek.)

Előtte voltak fájdalmasabb kudarcok a franciák ellen, elég csak 2003-as vb-döntőre gondolni, ahol a hosszabbítást úgy érte el Olivier Krumbholz csapata, hogy a hajrában öt gólt tüntetett el. A 2004-es olimpián, és a 2007-es vb-n is a franciák nyertek ellenünk.

Pálinger kedden kimagaslóan védett, a francia lövők viszont sokkal képzettebbek, de ezúttal is nagyon fontos, hogy a világklasszis kapus tartást adjon a csapatnak. A védekezésben nagyon figyelniük kell a játékosoknak, felesleges kiállítások ezúttal megengedhetetlenek, mert létszámhátrányban nagyon nehéz tartani a franciák iramát.

Herbrecht, Kamto, Dembele, Signaté lehetnek a rivális kulcsemberei, akik ha tudnak rohanni, biztosan lesz ötven gól a meccsen. (1,85-ös ennek a szorzója.) Ha a magyarok a félidőben is vezetve nyerik a meccset: 3,3-szoros a nyeremény.

Ha a franciák 1-3 góllal hozzák a meccset, tripla a nyereség.