Feldühített kéziseket nem lehet megfogni

2010.12.14. 10:57

Magyarország-Hollandia, 16.15, női kézilabda Európa-bajnokság, Lillehammer

H: 1,4 D: 11,00 V: 3,6

Furcsa lelkiállapotban várjuk a csoprot leggyengébb ellenfelét, Hollandiát feltétlenül verni kell, még ha a győzelem csak azt jelenti, hatodiknál rosszabbak nem lehetünk.

A svédek bravúros, norvégok elleni győzelme (24-19) után a magyar válogatott sorsa már nem a saját kezében van, de ettől még nagy akarással és lendülettel kell játszania a hollandok ellen.

Remélhetőleg fel is dühítette ez a váratlan eredmény annyira a lányokat, hogy csak azért is hangulatban mennek ki, és mindenképp meg akarják mutatni erejüket. Mátéfi Eszternek ezzel a pluszmotivációval kell ügyesen gazdálkodnia, és nem szabad, hogy a svédek váratlan győzelme indokolatlan pesszimizmusba csapjon át.

Még így is előállhat az a furcsa helyzet, hogy öt győzelemmel és egy vereséggel csak az ötödik hely elérhető. (A másik meccsen, ha a svédek kikapnak a franciáktól, akkor megnyílik az út az elődöntőbe, de ez a francia csapat nem az, amelyik vb-ezüstöt szerzett tavaly.)

A csoport leggyengébb ellenfele következik, már az is meglepetés, hogy egyáltalán a középdöntőig eljutott.

A hollandok a franciáktól szoros meccsen 23-21-re kaptak ki, ami megmutatta, hogy a határozott védekezést nem kedveli annyira a csapat. A svédeknek is mindössze tizennyolc gólt dobtak.

Ha mi is kevés gólt kapunk tőlük, nem kérdés, hogy a győzelem megszületik. Az 1-3 gólos magyar siker tripla pénzt ér, ha 4-6 góllal nyernénk: 3,4-es a szorzó.

Ha nagyon megvernénk a hollandokat, mondjuk tízzel, már 12-szeres a nyeremény. Erre kevés az esély, az várható, hogy most végre lesz stílusa támadásainknak, és az eddig gyengébben játszók is eredményesek lesznek. Legutóbb 27-25-re nyertünk Magyarországon, a 2005-ös világbajnokságon 37-30-ra.

Ötven gólnál húzták meg az irodák a határt, ezen az Eb-n nem jellemzőek a hatvan gól körüli meccsek, de most akár megtörhet a jég. Tóthtal a támadásaink felgyorsultak, és mivel a másik oldalon is szeretnek rohanni, nem kizárt, hogy a vesztes is 25 gól körül dob.

Borsos Attila, a Sport1 szakértője így látja az esélyeket: "Azt gondolom, hogy a svédek váratlan győzelme elsőre csalódottságot hozott, mert úgy gondolkodtunk, hogy a norvégok mindenkit megvernek, és akkor az elődöntőért játszhatunk velük: ki-ki meccset. Erőt viszont abból lehet meríteni, hogy a reális célt, az ötödik helyezést, így könnyebben elérhetjük. Ehhez épp a svédek sikere kellett. Úgyhogy szerintem inkább jó hír volt ez, mintsem rossz, bár női csapatnál nehéz megítélni, mire, hogyan reagálnak. Azt várom, hogy egyszer végre a támadójátékunk gördülékeny lesz, és ha nem is lövünk 30 gólt, de a közelében leszünk. Ettől még a meccs kulcsa ezúttal is a védekezés lesz, 25 körül kaphatunk.

"A másik meccsen több esélyt adok a franciáknak, mert ha a mieink támadójátékát a gyengével jellemeztük, akkor a franciákra semmiképpen sem túlzó a kritikán aluli. De egyszer csak észhez térnek ők is. Ha mi nyerünk, és a svédek valamint a norvégok is, akkor eldőlt: a két skandináv a négyben lesz, mi pedig mehetünk az ötödik helyért. Ami jó eredmény."

A II. csoport állása (Lillehamer):
1. Svédország 6 pont, 2. Norvégia 4 (86-59), 3. Magyarország 4 (60-77), 4. Hollandia 2 (64-61), 5. Franciaország 2 (63-75), 6. Ukrajna 0

A további program, kedd:
Magyarország-Hollandia 16:15 ó
Svédország-Franciaország 18:15 ó
Norvégia-Ukrajna 20:15 ó
szerda:
Ukrajna-Franciaország 16:15 ó
Svédország-Magyarország 18:15 ó
Norvégia-Hollandia 20:15 ó