A svédek ellen már a becsület is a tét

2010.12.15. 11:56 Módosítva: 2010.12.15. 11:58

Svédország-Magyarország, 18.15, női kézilabda Európa-bajnokság, Lillehammer

H: 1,55 D: 10,00 V: 2,9

Még mindig van esély az elődöntőre, igaz, szinte csodaszámba menne, ha megvernénk egy mentálisan csúcsra pörgetett ellenfelet, de az olimpián visszajöttünk a nagy vereségek után.

Teljesen mellélőttünk kedden, a svédek váratlan győzelme (a házigazda Norvégiát verték) inkább visszafogta, a vártnál is lényegesen idegesebbé tette, mintsem feldobta a magyar női kézilabda-válogatottat a hollandok ellen, 27-19 lett a vége.

Pedig a helyzet akkor is adott volt, a hátralévő két meccsből egy győzelemmel az ötödik hely biztosan elérhető. Most annyi változott, hogy egy győzelemmel - a keddi vereség ellenére - az elődöntő is elérhető.

Vagyis visszakerültünk oda, ahol körülbelül öt napja voltunk, a svédek legyőzésével (és ha Hollandia nem nyer Norvégia ellen) - klasszikus ki-ki meccsen - elődöntősök lehetünk, kezünkben van a sorsunk.

Lehet azon vitatkozni, hogy van-e a helye egy olyan válogatottnak a legjobb négyben, amelyik 21 góllal kap ki Norvégiától, és a hollandoktól is nyolccal.

Ezek most lényegtelen kérdések, ha összekapná a magyar válogatott, támadásban végre elfogadhatót nyújtana, akkor a házigazda dánokkal játszhatunk a döntőért.

Az olimpián két pusztító vereség után talpra álltunk – oroszoktól mínusz kilenc, Dél-Koreától mínusz tizenegy -, bár az egy olimpia volt, és egészségesen ott voltak a legjobb játékosok.

Ez egy Eb, ahol szép céljaink lehetnek, és végre valami csak azért is hangulatot várnánk el. A szélsők megmutathatnák, hogy tudnak gólt lőni, hogy kevés technikai hibával játszunk. Egy végig harcoló, az utolsókig küzdő, sebességet, tüzet magára erőltető válogatottal már elégedettek lehetnénk. És mondjuk, ha egy olyan Tomori játszana, aki él az eséllyel, hogy nem tiltották el, és példamutató fegyelemmel, alázattal játszaná végig a sorsdöntő meccset.

A jelenléte amúgy megmozgatta az oddsokat, a svéd győzelem többet hoz, a magyar győzelem pedig már nem ér tripla nyereséget sem, mint kora reggel.

Az esélyesek nem mi vagyunk, még akkor sem, ha a selejtezőkön kétszer is vertük a svédeket, idegenben eggyel, itthon két góllal.

A svédeket az olimpián is legyőztük 30-24-re, és akkor sem volt átütő morális állapotban a csapat. Nem reménytelen egy esetleges siker, de az is könnyen elképzelhető, hogy tíz lesz a két csapat között.

A fogadóirodák kevés gólt várnak, 47 alatt. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen átlagban nem értük el a húszat a középdöntős ellenfelekkel szemben.

Ha a svédek nyernek hattal, hendikepes fogadásnál több mint háromszoros pénzt ér. Ha mi nyerünk 1-3 góllal, 4,75-ös az odds. A 4-6 gólos siker 11-szeres pénzt hoz.

Ha kikapunk, még a kilencedik helyre is visszacsúszhatunk, pedig a nyolcadik helyet ennek a csapatnak is el kellett volna érni. A jó kezdés után visszatetsző, hogy mindez egyáltalán felmerülhet.

A csoport állása: 1. Norvégia 6 pont (118-78), 2. Svédország 6 (103-84), 3. Hollandia 4 (91-80), 4. Franciaország 4 (85-96), 5. Magyarország 4 (79-104), 6. Ukrajna 0