Svendsen legyőzte a példaképét, Björndalent

2010.02.19. 00:20

Tora Berger után a férfi sílövők 20 km-es egyéni versenyében is norvég aranyérem született. Emil Hegle Svendsen egy lövőhibával nyert.

A szám 2008-as világbajnoka ötödikként vágott neki a távnak, amelyben négy lövészet szerepelt, minden egyes hiba egy büntetőpercet ért. Az első három lövészetnél nem rontott, ráadásul jó futónak számít a mezőnyben.

Honfitársa, Ole Einar Björndalen nem sokkal mögötte rajtolt, a második, álló sorozatban egyszer célt tévesztett, így hátrányba került az. A mezőny talán legjobb futójának azonban még maradt reménye a hatodik olimpiai győzelmére (minden idők második legeredményesebb téli olimpikonja lenne).

Svendsen az utolsó sorozatban hibázott, így Björndalen egy hibátlan lövészettel szinte biztosan győzelmet ünnepelhetett volna, viszont rögtön az első korongot eltévesztette, ugyanakkor a többit elképesztő lendülettel lőtte ki. Az eggyel több büntetőperc ellenére hátránya alig több mint 10 másodperc volt, de ezt a célig már nem tudta ledolgozni.

A két norvég már a célban pihegett, amikor a 27-es rajtszámmal indult fehérorosz Szergej Novikov a negyedik sorozatát is hibátlanul zárta, és átvette a vezetést az utolsó 4 km-es futás előtt tökéletes célzásával.

Ezen a távon azonban Svendsen annyival gyorsabb volt, hogy őt nem veszélyeztette Novikov, de a két büntetőperces Björndalennel óriási harcban volt a második helyért, s ez a küzdelem végül nem is dőlt el, ugyanis pontosan ugyanúgy 9.5 másodperccel kapott ki Svendsentől, mint Björndalen.

Svendsen a sprintversenyben nyert ezüstje után második érmét gyűjtötte be Vancouverben, míg Björndalennek 5 arany-, 3 ezüst- és 1 bronzérem után ez már a 10. olimpiai dobogós helyezése.

Tagscherer Imre négy hibát vétett lövészetben, 82. lett 88 induló közül.