Hihetetlen gyötrelem a franciákkal játszani

2011.01.22. 12:52 Módosítva: 2011.01.22. 12:56

Magyarország-Franciaország, 20.45, férfi kézilabda-világbajnokság, középdöntő

H: 12,00 D: 19,00 V: 1,05

Nem a magyarok gyengesége, hanem az ellenfél ereje látszik az oddsokon: az olimpiai, világ- és Európa-bajnokkal játszunk, ezen is túl kell esni.

A legutóbbi Európa-bajnokságon az első nap játszottunk a franciákkal, és egy hatalmas bravúrral döntetlent (29-29) értünk el. A franciák utána megnyerték a tornát, a magyarok kétszer kikaptak a csoportban, és a pazar kezdés után gyorsan kiestek.

Nem szerencsés abból a meccsből kiindulni, bár azt a hasonlóságot figyelembe kell venni, nekünk nem a franciákat kell verni, és ha sikerül is egy bravúr, az a folytatásra nézve semmit sem jelent. A mostani helyzetre is illik a megállapítás.

Leegyszerűsítve: nekünk a németeket kell verni, ha hetedikek akarunk lenni, ha olimpiát akarunk.

Mocsai Lajos kapitány ennek ellenére előre jelezte, nem adhatjuk fel ezt a meccset sem.

„Meg kell próbálni nyerni, de miután láttuk, mire elég az erőnk, túl sokáig nem érdemes erőlködni." A kapitány biztosan rá fog érezni arra a pontra, amikor már jobb nem erőltetni, mert nincs reális esély a győzelemre vagy a pontszerzésre.

"Hihetetlen fizikai megpróbáltatás ugyanis a franciákkal játszani. Még ha rossz napjuk van, akkor is. Igaz, ha rossz napjuk van, akkor azért verhetőek. De csak akkor. A védekezésük nagyon nem nekünk való, ezért gondolom azt, hogy egy idő után nem érdemes belefáradni. A németek is pontosan tudják, minket kell verniük, ha olimpiát akarnak, és azt hiszem, nekünk is ezzel kell szembesülnünk hamarosan” – értékelt Borsos Attila, aki korábban Franciaországban légióskodott.

Az egykori balkezes szélső-átlövő nem számít sokgólos meccsre, mert a franciák általában nem hagyják, hogy sokáig jusson az ellenfél. Ha nem lenne elég a sokat és dinamikusan mozgó fal, akkor ott van még a két kapus, akik közül Karaboué és Omeyer is a legjobb ötben van eddigi védéseik alapján.

A franciák a mostani vb-n nem indultak gyengén, nagyon megverték Tunéziát (32-19), utána Egyiptomot oktatták (28-19), majd Bahreint (41-17), a németek ellen pedig erődemonstrációt tartottak (30-23), hogy aztán a spanyolok ellen 27-21-es vezetés után kiengedjenek, az ellenfél pedig ezt megérezve egyenlített (28-28).

A franciák már a 2008-as olimpia előtt is uralták a sportágat, de akkor nem tudtak nyerni, az olimpián viszont igen, és azóta kevés válogatott volt képes megszorítani őket. Legkésőbb az utolsó tíz percre mindenkit felőrölnek, ha addig nem vennék komolyan a meccset.

Az erő és a gyorsaság az első perctől szembetűnő lesz, csak kiválóan védekezve van esély a szoros meccsre.