Mindenki belegyalogol a 86 emeletbe

2011.02.03. 11:35

Az Empire State Buildingben 1978 óta rendeznek a futóversenyeket, a speciális függőleges maratonon a földszinttől a tetőig az 1576 lépcsőn 320 méteres szintkülönbséget kell leküzdeni. A 86 emeletet szinte képtelenség végigfutni, még a legjobbak is belegyalogolnak.

A New York-i meghívásos versenyt nehezíti, hogy nem egyéni indításos futamról van szó, a szűk lépcsőházban jól kell helyezkedni, nincs sok lehetőség az előzésre. Lazítani csak pár métert lehet, a lépcsőfordulókban.

A rekordot egy ausztrál kerékpáros, Paul Crake tartja, 9 perc 33 másodperc alatt ért fel. A nőknél az idei versenyt az ausztrál evezősválogatott Alice McNamara nyerte13:03-mal, a férfiaknál sorozataban hatodszor győzött a német Thomas Dold, most 10:10-et teljesített.

A világban mintegy 160 hasonló toronyfutó versenyt rendeznek, a szakágnak már specialistái is vannak. A futamok nem csak a lépcsők miatt kemények, sokszor a légkondícionálók száraz levegője is kikészíti az amúgy is oxigénhiányban szenvedő versenyzőket. Még a legkeményebbek is szinte csak támolyognak a célba érkezéskor.