Ennyit még senki nem állt szörfdeszkán

2011.03.28. 09:34

A panamai Gary Saavedra a leghosszabb ideig tartó és legnagyobb távoú szörfözésben is Guinness-rekordot állított fel a hétvégén. 3 óra 55 perc 2 másodpercet hullámlovagolt egyhuzamban, miközben 66 kilométert tett meg a Panama-csatornán. A korábbi nyíltvizi rekordot az angol Steve King tartotta 1 óra 6 perccel, ő egy torlóárhullámon szörfözött 2006-ban.

A 13-szoros panamai bajnok szörfösnek egy motorcsónak keltett körülbelül 60 centiméter magas hullámot, azt lovagolta meg.

Bár egyszerűnek tűnik Saavedra rekordja, mert első ránézésre csak állnia kellett, ám meglehetősen sok erőt emészt fel négy órát szörfdeszkán tölteni.

A motorcsónak hulláma mellett gyakran bezavartak a csatornán közlekedő óriási tengerjárók gerjesztette hullámok, nagy erőfeszítést igényelt ezek kiegyensúlyozása. Egyszer a combja is begörcsölt.

"Három óra után már nagyon fáradt voltam, nyolcszor majdnem vízbe is estem. Az első órában mindent beleadtam, és így el is használtam az energiámat. Az időjárás kemény volt, sohasem edzettem még ilyen körülmények között" - mondta Saavedra a rekordja után.