Milliós nagyságrendű lenne mentőcsapatot küldeni az óceánon eltűnt Rakonczayért

2012.03.17. 17:35

"Ha én úgy ítélem, hogy vészhelyzet van, értesíthetem a mentőcsapatokat, viszont megígértem Gábornak, hogy ezt nem teszem meg. Egy ilyen mentés milliós nagyságrendű lenne, de nem is ez a legfontosabb, hanem hogy ő ezt nem akarja" - kezdte az Indexnek Rakonczay Viktória, az Atlanti-óceánon eltűnt kenus felesége.

naplemente-elott-9483
Fotó: atlantix.eu

A magyar hajósról február 6-a óta nem tudni semmit, valószínűleg halad célja felé, csak nem lehet vele kapcsolatot létesíteni. Eredeti úticélja a karibi Antigua volt, de az indulás előtt célt változtatott, Guadeloupe-ban tervez kikötni április 10-én (a két sziget között nagyjából harminc kilométer a különbség). Az Index korábban - a Napló-online-ra hivatkozva - azt írta, az ugyanezen az útvonalon hajózó Szeremley Huba és csapata már valószínűleg elhagyta Rakonczay Gábort, ezután pedig másik útvonalon haladnak tovább, az információ ezek szerint téves volt, mivel mindketten ugyanoda tartanak.

Rakonczay felesége viszont azt mondja, most már tényleg nem fognak találkozni, mert Szeremleyék biztosan túlvannak azon a ponton, ahol férje járhat.

Kardos Gábor, aki ugyancsak hajós, korábban azt mondta, ha Rakonczay Gábor érzi a bizalmat, az több ezer kilométer távolságból is működik. "Szerintem is érzi a kitartást. Egyébként az emberek 99 százaléka drukkol, szorít érte, csak kevés okoskodó van. Velük nem foglalkozom. Aki kitart, annak örülünk, aki nem, az nem érdekel."

A hajós EPIRB-bójával tudna vészjelet adni, ha lenne nála. Enélkül az arra járó hajókban bízhat, rajtuk keresztül tudna életjelet adni magáról. Felesége honlapjukon rendszeresen beszámol arról, becslései szerint hol tarthat az Atlanti-óceánon kenuzó férje. Március 16-i bejegyzésében azt írta, most legjobban a leégéstől kell félnie. "Gábor feltehetően kihasználja az ideális időt és minimum nyolcvan km-t megtett az elmúlt napon. A hőmérséklet a térségében már igazán nyárias, azaz trópusi körülmények között evez, ezért a napfénytől komolyan védenie kell magát, hogy nehogy leégjen. A táv felén már túl van, mentálisan már könnyebb lesz a hátralevő táv megtétele."

Rakonczay Gábor decemberben indult neki a 6400 km-es útnak. A magyar hajós elsőként kenuzna át az óceánon, és világrekordot állítana fel.