Erőss Zsolt épségben leért az alaptáborba

2012.05.08. 11:09

Az Annapurna (8091 méter) csúcsa alól visszaforduló Erőss Zsolt hétfőn épségben leért az alaptáborba, kedden reggel feleségével már telefonon is kapcsolatba lépett. Az Annapurna-expedíció sajtófőnöke, Vincze Szabolcs elmondta, Erőss a körülményekhez képest jól van, bár érzelmileg nagyon megviselte mászótársa és barátja, Horváth Tibor halála. A mászó kimerült és nagyon fáj a torka. Az expedíció többi tagja, Mécs László, Kollár Lajos és Földes András jól vannak.

A csapat kedd reggel helikopterrel elhagyta a 4200 méteren lévő alaptábort és a nepáli főváros, Katmandu felé tart. Vincze elmondta, azért is dönthettek a gyalogos ereszkedés helyett a helikopter mellett, mert alacsonyabban Erőss regenerációja is gyorsabb. Várhatóan Katmanduból újra jelentkezni fog az expedíció.

Erőss szombaton éjjel próbálkozott a csúcstámadással, de a visszafordulás mellett döntött,  Vasárnap reggel indult el a 7150 méteren található négyes táborból, estére elérte a hármast, majd hétfő reggel megindult a 4200 méteren található alaptábor felé.

Horváth Tibor szombaton délután négy óra körül adott utoljára magáról életjelet, a hármas és a kettes tábor között haladt. A kettest azonban már nem érte le, jéglavina sodorhatta el és temette maga alá.