Futballistának jobb volt, mint edzőnek

2012.08.21. 12:18

"Ma reggel, közös megegyezéssel szerződést bontottunk a Ferencváros labdarúgócsapatának vezetőedzőjével, Détári Lajossal. Fájdalmas, de elkerülhetetlen volt" - osztotta meg az üzenetet Kubatov Gábor, a Fradi elnöke vasárnap reggel a Facebookon.

Ahhoz képest, hogy Détárinak tizenkét év alatt a tizenkilencedik klubja volt a Fradi, egészen sokáig bírta.

2011. augusztusában vette át a teljesen szétesett, nyeretlen csapatot, hogy gatyába rázza a fiúkat. A korábban alkoholproblémák miatt is többször címlapra kerülő edző szerződésben vállalta, hogy nem fog inni, de nem csak emiatt volt izgalmas eleme az itthon labdarúgásnak nevezett megfoghatatlan izének.

Majdnem napra pontosan egy évet, vagyis pontosan harminc meccset (11 győzelem, 9 döntetlen, 10 vereség) bírt a klubnál, utolsó esélye a múlt vasárnapi, újpesti derbi volt, de a csapat egy 94. percben szerzett góllal kikapott, ami tökéletes indok volt a menesztésére. Az előző szezonban kétségtelenül felhozta a csapatot, de ahogy szerződést hosszabbítottak vele, nem jöttek a jó eredmények, a Fradi a 11. helyen végzett a bajnokságban. Stabil kezdőcsapatot nem tudott összerakni, a legtöbbek által kifejezetten falábúnak tartott Pölöskeyvel az egycsatáros játékot játszották, aminek végül az lett az eredménye, hogy a támadót saját szurkolói üldözték el. Az idei szezont sem kezdték meggyőzően, csak a Pápát tudták megverni, a gólokat rögzített helyzetekből lövöldözték, ha lövöldözték egyáltalán, a kezdő össze-vissza változott, továbbra sem látszott, mit is akarnak pontosan.

Az új edzőt ugyan még nem jelentették be a klubnál, de minden bizonnyal a Red Bull utánpótlásáért is felelős, a Salzburggal tavaly bajnokságot nyerő holland Ricardo Moniz lesz az. Az biztos, hogy az ő neve nem a vasárnapi, kudarccal végződő derbi után merült fel először. Détári visszafogott volt, de nyilván tudott róla, hogy napjai meg vannak számlálva. Ez még csak nehezíthette az edzői munkát az utóbbi időben, de a csapatért, a keretért, az új igazolásokért ettől még ő felelt, értékelhető csapatot csinálni mindig is az edző dolga, akárhogy is nézzük.

Valószínűleg az itt látható mulatságos, de egyben pökhendi nyilatkozatai sem segítették a munkáját.

A bundaügyben hivatalosan sosem említett, de egyébként nagyon is sokszor említett Détári távozásának körülményeiről egészen durva összeesküvés-elméletek is keringenek. Hogy ebből mi igaz, mi nem, azt valószínűleg még egy darabig nem fogjuk megtudni. Annyi biztos, hogy a korábbi világválogatott futballistának sokkal jobb volt, mint edzőnek. Ezt valószínűleg ő maga sosem vallaná be, de talán nem sértődik meg rajta, ha ezt állítjuk.