A nigeri Issaka az evezés Moussambanija

2012.07.30. 11:28

Kétezer méteren ötszáz méterrel lemaradni az olimpián óriási égés, de másfelől nézve hatalmas siker is lehet. A férfi egypárevezős mezőny leglassabbja, a nigeri Hamadou Djibo Issaka három hónapja még evezni sem tudott. Valószínűleg álmában sem gondolta, hogy az egyik legnehezebb sportágban lesz olimpikon.

2012-07-29T092918Z 895217891 LM2E87T0QCKBK RTRMADP 3 OLY-ROWI-RO
Fotó: Darren Whiteside

Az olimpiák kimondott célja, hogy minél több ország vegyen részt. Jön is mindenki, de az olimpiai szintű teljesítmény nem követelmény, szabadkártyákat több sportágban is osztanak, ezért láthattuk például a fuldokló Angolnát, Eric Moussambanit 12 évvel ezelőtt az olimpián.

A nigeri is majdnem a medencébe került, de az úszószövetsége, nem tudni, miért, Egyiptomba küldte, hogy vegyen részt evezős edzéseken. Azt azért lehet tudni, 35 évesen egyik sportot sem túlzottan ideális elkezdeni, de Djibo teljesítette a kérést, bár korábban még tévében sem látott evezősversenyt. Az egyiptomi csapások után Tunéziában készült, majd Belgiumban végezte el az utolsó simításokat.

A szombati selejtezőben az ötszörös világbajnokkal Mahe Drydaellel került egy futamba, az új-zélandi nyert is, 6:49,69-et húzott, míg Djibo közel ötszáz métert kapott, egyedül küzdve a pályán 8:25,56-tal csorgott be a közönség üdvrivalgása közben. Feltehetőleg őt magát is jobban érdekli maga az olimpia, mint az, hogy milyen teljesítménye. Hiába tanácsolták neki, nem volt hajlandó kihagyni a nyitóünnepséget sem, csak hajnal háromkor került az ágyba. Egy élménnyel mindenesetre gazdagabb lett: „Csodálatos volt, soha életemben nem láttam még tűzijátékot eddig.”

Hiába lett tökutolsó az első futamban, még egy pályát kellett húznia, az evezés érzékeny és igazságos sportág, még a reményfutamból is elérhető a döntő. Djibo Issaka azonban itt is reménytelenül lemaradt. Még a szombatinál is gyengébbet ment, 8:39,66-tal újra utolsó lett, az előtte lévő Fraser Mackenzie James is 1 perc 20 másodperccel verte meg.

Hiába a lassúság, a nigeri evezős állhatatossága kifizetődött, a futam utáni mérlegelésnél kiderült, a tajvani Ming-huj Vang hajó túl könnyű volt. Djibo Issaka az idején még javíthat, az F-döntőben még egy pályát kell neki húzni szerdán.

2012-07-28T125112Z 1335204781 TB3E87S0ZP2ZK RTRMADP 3 OLY-ROWI-R
Fotó: Philip Brown

Bár sokan nevetnek Djibo Issakán, nemcsak relatív bénasága miatt sztár, lökést adott a nigeri evezésnek. „Már most rengeteg ember van, aki el akar kezdeni evezni, azért mert én kijutottam az olimpiára. Ha visszatértem el is kezdjük az edzést, csak meg kell várni, hogy megérkezzenek a hajók”  - mondta a lelkes olimpikon.

Az ötszörös olimpiai bajnok Steven Redgrave azonban nem volt túl boldog, hogy látta a nigerit. „Kétségtelen, minden országot bátorítani kell, hogy részt vegyen, de más országokból jobb evezősök nem indulhattak azért, mert különleges országok vannak itt.”