Hatos: Lesz bennem tűz a folytatáshoz

2012.08.10. 22:11

A birkózó Hatos Gábor olimpiai ötödik lett a 74 kilós szabadfogásúak között. A bronzmérkőzésen az üzbég Szoszlan Tyigijev két menetben verte. Hatos jól kezdett, de nem talált fogást ellenfelén, hiába próbálkozott lábra támadással. A felek jobbára csak tologatták egymást, majd az első pontot Tyigijev csinálta meg, és ezzel az első menetet is elvitte. A másodikban sem tudott akciót indítani a magyar, de jól védekezett, és rajta sem tudott újabb pontot csinálni az üzbég. A két perc letelte után Tyigijev lett a kedvezményezett a kapaszkodásnál, és másodpercek alatt be is szorította Hatost, így megnyerte a menetet és a mérkőzést is.

„Jól kezdtem a versenyt, aztán jött az iráni, akivel már többször birkóztam, és most kikaptam. Utána próbáltam fejben összeszedni magam, hosszú volt egytől nyolc óráig folyamatosan bemelegíteni, koncentrálni. Nagyon bánt, hogy a végén a sorsolás nem nekem kedvezett, mert úgy érzem, a harmadik menet meglett volna, már nagyon elfáradt az üzbég. Stabil, rutinos versenyző, aki évekig nem birkózott, most hozták vissza" - értékelte teljesítményét Hatos. 

Nagyon szomorú az elvesztett bronzmeccs miatt, de örül, hogy általa most már a szabadfogásúaknak is van pontot érő helyezése.   „Az is nagy dolog, hogy kijutottam az olimpiára. Lesz bennem annyi tűz, hogy a következő játékokat is megcélozzam."

Vb-ezüstérmes állította meg

A magyar birkózó a 74 kg-os szabadfogásúak nyolcaddöntőjében simán verte a dél-koreai Csang Csong-jaot. A szombathelyi versenyző Csang Csung-jao ellen az első és a második menetet is két-két mögékerüléssel nyerte meg.

Az elődöntőbe jutásért Hatos ellenfele a 2010-ben hozzá hasonlóan vb-harmadik kazah Abdulhakim Sapijev volt, akitől a tavalyi világbajnokságon úgy kapott ki, hogy a sorsolás az ellenfélnek kedvezett. A negyeddöntőben most Hatos jött ki jobban a sorsolásból az első menetben, ellenfelét kirakta a szőnyegről. A másodikban ismét a kazahot kitolva szerzett pontot, aztán az ellenfél támadását kivédekezve nyert, és bejutott az elődöntőbe.

Fotó: MTI

A döntőért folytatott csatában már nem tudott fogást találni ellenfelén. A tavaly vb-ezüstérmes Gudarzi az első menetben előbb kirakta a szőnyegről a magyar birkózót, majd lábra támadott sikerrel, így 2-0-ra nyert. A második menetben újabb lábra támadással szerzett előnyt, amit azzal növelt, hogy a szőnyegen kívülre tolta Hatost, így mindkét menetet megnyerve az iráni ment tovább.

A 29 éves Hatos Gábor a Haladás birkózója, kategóriájában hatszoros magyar bajnoknak mondhatja magát. Világversenyen legnagyobb eredménye egy bronzérem volt, ezt a 2010-es tornán szerezte. Európa-bajnokságon három bronzot szerzett, 2006-ban, 2011-ben és az idén végzett a harmadik helyen kategóriájában.

Eredmények:

a bronzmérkőzéseken:
Szoszlan Tyigijev (üzbég)-Hatos Gábor 1-0, 1-0
Gyenyisz Cargus (orosz)-Matthew Judah Gentry (Kanada) 1-0, 2-0
a döntőben:
Jordan Burroughs (amerikai)-Szaed Gudarzi (iráni) 1-0, 1-0

1. Jordan Burroughs (Egyesült Államok)
2. Szaed Gudarzi (Irán)
3. Szoszlan Tyigijev (Üzbegisztán) és Gyenyisz Cargus (Oroszország)