Még felülbírálható Kővágó eltiltása

2012.07.30. 13:19
Felülbírálható a nemzetközi Sportdöntőbíróság Kővágó Zoltán diszkoszvetőt sújtó eltiltása, van precedens ilyesmire. Ám Londont már elvették a versenyzőtől, így Pars Krisztiánra vár a magyar nehézatlétika aranyérme – mondta Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában. A szövetségnek több összeesküvés-elmélete is van Kővágó kizárására.

„Van arra lehetőség, hogy a CAS, a nemzetközi Sportdöntőbíróság határozatát megváltoztassák, történt már ilyen máskor is. Azonban itt legalább hónapokról beszélünk, ami Kővágó Zolin már nem segít. Különben sincs már az eltiltás miatt abban a lelki-fizikai állapotban, hogy ripsz-ropsz visszatérhessen órák alatt. A versenyző padlón van” - fogalmazott a MASZ főtitkára.

„Nem csak a Magyar Atlétikai Szövetség, hanem a független magyar doppingbizottság is ártatlannak tartja Kővágót. Jogerős elsőfokú ítélete ezt ki is mondta, amit később külföldön felülbíráltak, ahol szerintünk valakik befolyásolták a bíróság döntését. Történt valami tavaly augusztusban, Szolnokon, ám szerintünk a két doppingellenőr sosem találkozott Kővágóval. Ellenben az ellenőrök rokonok: vej és anyós, ami önmagában is érdekes és jelentősen gyengíti az érvelésüket, főleg, hogy négyen is mást állítanak velük szemben” - tette hozzá Gyulai Márton.

A főtitkár az ügy hátteréről azt mondta: „Keressük, vajon ki lehet ellenünk. Nagyon furcsa úgy vívni egy háborút, hogy körülötted az ellenfél láthatatlan és megfoghatatlan. Nem értjük az okokat, habár sejtéseink vannak, azért nem teljesen vakon tapogatózunk: van több összeesküvés-elméletünk. Nem elképzelhetetlen, hogy a kollektív bűnösség elve vetül még mindig a magyar nehézatlétikára nyolc év után is, de ez elképesztő lenne. Az is lehet, hogy vetélytársak állnak az ügy mögött, ami picit hízelgő, de inkább ijesztő.”

„Kinyilvánítottuk mindig, hogy Kővágó Zolitól érmet várunk Londonban. Biztos vagyok benne, hogy ott állt volna a dobogón. Az ő érmét nem tudjuk pótolni, de Pars Krisztián aranyat szerez majd, kicsit Zoliért is” - jelentette ki Gyulai.