Olyan a kajakban, mint Messi a focipályán

2012.08.10. 09:55

„Egyelőre még hihetetlen” - reagált Kozák Danuta arra, hogy két nap alatt kétszeres olimpiai bajnok lett Londonban. A négyes szerdai győzelme után csütörtökön egyéniben is nyert ötszázon. „Sorra adom az interjúkat, ismétlődnek a kérdések, pedig nem igazán szeretem a nagy felhajtást, nem ilyen stílusú vagyok. Hallom, hogy kajakkirálynőnek neveznek, nem tudok vele azonosulni. Kőbán Rita, Natasa inkább az volt.”

„Nem tudtam jól aludni négyesünk győzelme után, fél négykor már ébren voltam. Valahogy dolgozott bennem, hogy mégiscsak olimpiai bajnok vagyok. Aztán két óra múlva jött a gondolat, hogy van még dolgom egyesben is, szeretném megnyerni azt is” - mondta a 25 éves versenyző.

A két sikert nem tudta összehasonlítani, mert négyesben a társakra, az összhangra kell figyelnie, míg egyéniben egyedül maradt, egyedül kell megvalósítania a taktikát.

Kozák édesapja kenuzott, mégsem volt kézenfekvő, hogy a mozgékony kislány a kajakozást választja. „Először ordítottam, nem, nem, én ezt nem akarom. Nem tudom, féltem-e. A Balatonon aztán beültem egy krokodilkajakba, ami valószínűleg a formája miatt megtetszett, és utána az egész is” - emlékezett vissza, hogyan indult el pályája kilencévesen.

Családja ezúttal otthon szorított érte, korábbi kenus párja sem jött el, megbeszélték előre, hogy majd otthon ünnepelnek, ha lesz miért.

Nem azért kezdtem, hogy kijussak olimpiára, inkább azért, hogy megnyerjem ” - céltudatosságát jól jelzi ez a mondat. Négy éve már ott volt Pekingben, ezüstérmet nyert a négyessel, és már utána elhatározta, hogy 2012-ben nemcsak négyesben szeretne javítani, az egyest is akarja.

Szerettem volna, hogy így legyen, hogy kétszer szólítanak az aranyéremért” - finomított.

Kozák nagyon könnyedén evezett, a legcsekélyebb erőlködés nélkül, csak viccből mondta, hogy szétütötte a vizet, és hogy biztos fájt a víznek, ahogy haladt előre. Több is kijöhetett volna belőle érzése szerint, de nem volt ellenfele.

A vizet simogató stílusa még Simon Miklósnál alakult ki a KSI-ben, aki most a brit válogatott edzője.

Hát hogyne lett volna szembetűnő a tehetsége, amikor pár szót tudtam vele váltani, mondtam is neki: látod, én ezt mondtam neked annak idején. Hogy olimpiai bajnok leszel. Mert szinte légiesen kajakozott. És mégis elöl ment. És nemcsak a korosztályában, hanem az idősebbek közt, pedig akkor is kis törékeny volt. Olyan ez, mint a futballban a labdaérzék. A mi sportágunkban vízérzék van. Ő ráérzett erre. Ha túlozni akarok egy kicsit, és ebben a pillanatban, miért ne tehetném meg, olyan a technikája, mint Messinek. Van, aki fiatalon is rángat a hajóban, görcsösen erőlködik, hatalmas izmai vannak, mégsem halad. Danuta könnyedén siklott. Megvolt benne az ezúttal is látott dinamika, a saját súlyával is nagyon könnyedén bánt” - értékelte egykori versenyzőjét Simon.

Kozák négy éve készül a szintén olimpiai bajnok Csipes Ferenccel.

„Amikor kiderült, hogy a német Katrin Wagner, akit előzetesen nagy ellenfélnek hittünk, nem jutott be a döntőbe, megnyugodtam. Nem mintha féltettem volna addig Danát. Egyszerűen kiemelkedett a jelenlegi mezőnyből. Őérte nem izgultam, a négyesért annál inkább, mert eddig hiába uraltuk a ciklus világbajnokságait, az olimpián csak elénk kerültek a németek. Most nem. A páros nem jött össze, a sport ilyen, majd Rióban ráhajtunk mind a négy aranyra” - mondta az edző, aki egyben a női válogatottat is irányítja.

Keresztnevének eredete

Kozák a keresztnevét Henrik Sienkiewicz Kereszteslovagok hercegnője után kapta, édesanyja lengyel származású, bátyjának is a regényből választott nevet. „Nehezen tudnám most összefoglalni miről szól ez a könyv, de ajánlom mindenkinek, megéri elolvasni.”