Pars Krisztián olimpiai bajnok

2012.08.05. 23:16
A pekingi kváziezüst után olimpiai bajnok lett Pars Krisztián kalapácsvetésben. A harmadik sorozatban 80,59-et dobott, ezt megközelíteni sem tudták ellenfelei, több mint egy méterrel nyert. Első dobása után nem engedte át a vezetést senkinek. A magyar csapat negyedik aranyát nyerte Londonban.

A nyolcadikként dobó Pars nagyon jól kezdett az első sorozatban, soha ilyen jót nem dobott még világversenyen kezdésre. A 79,14-gyel megelőzte a címvédő szlovén Kozmust (78,97). A világbajnok japán Murofusi kilépett, de dobása sem sikerült jól. A többi dobó legalább egy méterrel elmaradt Parstól, az első sorozat után simán vezetett.

A második körben Kozmus nem tudott javítani, a hálóban akadt a kalapácsa, emiatt Parsnak is várakoznia kellett, mert a szervezők nem készültek fel ilyen helyzetre, percekig szereltek, leeresztették a hálót, stresszben tartva a magyar versenyzőt. Pars nem is tudott javítani, 78,30-ig repítette a kalapácsot. Murofusi másodjára nem rontott, de 78,16-tal csak a negyedik helyre jött fel.

Eredmény

férfi kalapácsvetés, olimpiai bajnok:
PARS KRISZTIÁN 80,59 m
2. Primoz Kozmus (Szlovénia) 79,36
3. Murofusi Kodzsi (Japán) 78,71

A harmadik sorozatban Kozmus jól forogta ki a dobását, messzire is repült a kalapács, de a szlovén kicsit kilépett, ezért érvénytelenítették a kísérletét. Parsnak nem volt ilyen gondja, érezte, hogy nagyot dobott, kiszakadt belőle az üvöltés, 80,59-et ért el. Murofusi szezonjának legjobbját dobta, de 78,71-gyel csak a harmadik helyre ugrott.

A negyedik körben nem változott az állás, Kozmus nem bírta idegekkel, megint a hálóba vágta a kalapácsát. Murofusi is éppenhogy csak 78 felett dobott, Pars 79,70-ig jutott. Még ezzel a dobással is simán vezetett volna.

Az ötödik sorozatban Kozmus összekapta magát, de 80 méter alatt maradt, 79,36-tal megerősítette a második helyét. Parsnak ez a dobása kicsúszott a kezéből, de így is 79,26-ig szállt a kalapács.

A záró körben sem változott az állás, sem a japán, sem a szlovén nem tudott javítani, Pars már felszabadultan, olimpiai bajnokként dobhatott, 78,88 méterre dobta a szert. Örömünnepében a szombathelyi dobóiskolát megalapító, és Parsot is edző Németh Pál edzőre is emlékezett, a mester fotóját mutatta kameráknak.

Pars olimpiai bajnok elődjei

1948: Németh Imre
1952: Csermák József
1968: Zsivóczky Gyula
1996: Kiss Balázs

Parsnak nagy elégtételt jelent az érem, a 2008-as pekingi olimpián a pályán negyedik helyen végzett, de később kiderült, a második és harmadik fehérorosz kalapácsvetők megbuktak a doppingellenőrzésen. Pars ezüstérmesnek hihette magát, de sohasem kapta meg, a fehérorosz sportdiplomácia kimosta a versenyzőit, a magyarnak csak a csalódás maradt, de ez is motiválta, hogy a legjobb legyen. A szerencse azonban nem állt mindig mellé, már tavaly is nagyon jó formában dobott, a világbajnokságra is favoritként érkezett, de a szinte semmiből újra feltűnő Kodzsi Murofusi hat centiméterrel megverte. Pars idén is nagy formában volt, a helsinki Európa-bajnokságot edzésből simán megnyerte, mind az öt érvényes dobása jobb volt, mint a második helyezett legjobb eredménye.

Az olimpiát is jól kezdte, a pénteki selejtezőből, bár sokat csúszott a program és feszültté tette a versenyzőket, Parsnak is kétszer kellett bemelegítenie. Az első dobása (77,11) nem is érte el a 78 méteres selejtezőszintet, ugyan már ezzel is simán döntős lehetett volna, de a biztosra ment, másodjára 79,37-et dobott, és ezzel a mezőny legjobb eredményével ment tovább. Nemcsak ez hozta kedvező helyzetbe, a verseny kezdete előtt a világranglista vezető fehérorosz Ivan Tyihont visszaléptették, mert 2004-es athéni mintája újraellenőrzésekor doppingot mutattak ki.

17 évesen már megvolt az első arany

Pars már 17 évesen olyan visszajelzést kapott, ami keveseknek adatik meg: egyéves munkával az ifjúságiak közt megnyerte a világbajnoki aranyat 1999-ben, két évvel később pedig az ifjúsági Eb-cím is meglett.

Európa–kupa-győztesként érkezett az athéni olimpiára, ahol a második legjobb eredménnyel jutott be a döntőbe. Az olimpiát végül az ötödik helyen zárta, 78,73-at dobott. A 2005-ben évben lett először magyar bajnok, ezt a címet azóta senki sem tudta elvenni tőle. Még ugyanebben az évben a Helsinkiben rendezett vb-n a hetedik helyet szerezte meg.

Legjobb eredménnyel a döntőben

A 2008-as olimpián az egyik legnagyobb esélyesként, 80.07-et dobva a legjobb eredménnyel jutott be a döntőbe, övé volt az egyetlen 80 fölötti eredmény. A döntőben is 80 fölött dobott, 80,96-ot, ez azonban csak a negyedik helyre volt elég, a szlovén Kozmus és a fehérorosz Gyevjatovszkij, Tyihon végeztek előtte.

Névjegy

Pars Krisztián 1982. február 18-án született Körmenden. A kalapácsvetésben első lépéseket Szombathelyen tette meg. Legutóbbi két olimpiájára is itt készült fel.

Valamennyi gesztusán lehetett látni, hogy tényleg szívből sajnálja. Edzőjének, második apjának érmet akart adni. Mintha megérezte volna, hogy ez lesz az utolsó alkalma rá, mert Németh Pál 2009 januárjában váratlanul meghalt.

Peking után úgy tűnt, hogy mégis érmes lesz, mert mindkét őt megelőző fehérorosz kalapácsvető (Gyevjatovszkij, Tyihon) doppingmintájában tiltott anyagokat találtak, a nemzetközi atlétikai szövetség (IAAF) pedig kizárta őket. Mivel viszont az olimpia rendezője a NOB, az IAAF döntése összességében nem volt több látszatintézkedésnél.

A 2008-as sportévkönyvek úgy jelentek meg, hogy ő az ezüstérmes, a több mint másfél éves jogi csűrés-csavarás végén azonban kiderült: a két belorusz maradhat ezüst- és bronzérmes. Parsnak lelkileg nem volt könnyű ez az időszak, mert bármerre járt a világban, nem akarták elhinni, hogy nem ő a pekingi második.

Eb-arannyal az olimpiára

A berlini világbajnokságra abszolút esélyesként érkezett – zsinórban hét versenyt nyert -, de ahogy a rúdugró Iszinbajevának, neki sem sikerült megnyernie. A negyedik hely így is karrierje legjobbja volt.

2010-ben a barcelonai Európa-bajnokságon végre megvolt az első felnőtt érme. Hat centivel maradt le a második helyről. A tavalyi világbajnokságon is hét centi hiányzott, de akkor már az aranyhoz. A június végi Európa-bajnokságon végre meglett az arany, 79,72-vel nyerte meg a versenyt.

„Nincs annál fontosabb, hogy legyőzzem önmagamat, a saját csúcsomat. Ha a saját csúcsomat legyőzöm, akkor magamnak szemrehányást már semmiképp sem tehetek, mert a képességeim határán versenyeztem. A csúcsdöntéssel pedig érmes lehetek. Mondjuk ki, aranyesélyes" - mondta az olimpia előtt.

Igaza lett.

Pars Krisztián

Klubja: Dobó SE  
Versenyszáma: kalapácsvetés  
Olimpiai eredményei: 1. hely (2012, London), 4. (2008, Peking), 5. (2004, Athén)
További legjobb eredményei: U23-as Eb-1. (2003), olimpiai 5. (2004), vb-7. (2005), Eb-6. (2006), vb-5. (2007), Világdöntő-2. (2007), olimpiai 4. (2008), téli dobó EK-2. (2008), vb-4. (2009), Eb-bronzérmes (2010), vb-ezüstérmes (2011), Világdöntő-1. (2011), Európa-bajnok (2012