A versenyző, aki a semmiből jött

2012.07.28. 09:22 Módosítva: 2012.07.28. 10:41
Szombaton 11:30-tól az asztalitenisz egyéni versenyei is megkezdődnek négy magyar indulóval, a már ötödik olimpiáján induló Tóth Krisztinával és a pótkvalifikáción idegölő csatában kijutó Zwickl Dániellel és Pattantyús Ádámmal. Póta Georgina vasárnap kezd.

Leghamarabb Tóth Krisztina áll asztalhoz, 12:15-kor, a venezuelai Fabiola Ramos lesz az ellenfele. Ramos élete egyik legnagyobb sikerét már pénteken átélhette. A megnyitó ünnepségen ő vitte a venezuelai zászlót. Volt már benne némi gyakorlata, 2010-ben a medellíni Dél-amerikai Játékokon is volt már zászlóvivő.

Idén internetes szavazáson szerezte meg a jogot, simán verte az úszó Andreina Pintót. Nem véletlenül, hazájában már legenda lett. Tóthoz hasonlóan ő is rutinos olimpiai résztvevő, ez az ötödik neki, most az utolsó Latin-Amerikának járó helyet vitte el a pótkvalifikáción. A nemzetközi szövetség ranglistája alapján Tóth az esélyesebb, ő a 84. helyen áll, míg Ramos csak a 268. Ha Tóth nyer a második fordulóban a tajvani Csen Szu-jut kapja, ő már nem könnyű ellenfél, ugyan még fele annyi idős sincs, mint Tóth, a világranglista 57. helyén áll, és az is biztos, hogy szívós ellenfél lesz, mert ha nem asztaliteniszezik hosszútávfutással kapcsolódik ki.

Tóth 1996-ben volt először olimpián párosban a nyolcaddöntőig jutott, egyéniben a 32 között esett ki, eddig legjobb olimpiai eredményét 2000-ben Bátorfi Csillával érte el, párosban negyedikek lettek. Négy évvel később Athénban az egyéni verseny harmadik körében esett ki, párosban Bátorfival a negyedik fordulóban kaptak ki. 2008-ban egyesben megint a harmadik körben esett ki, akkor azt mondta, nem fér bele neki még egy olimpia, tévedett. A világranglistás helyezés alapján már tavaly megszerezte a kvótát Póta Georginával együtt.

Póta kiemeltként csak a második fordulóban kapcsolódik be a küzdelmekbe, és a Berta Rodriguez–Yuan Tian-mérkőzés győztesével játszik. Yuan Tian keleties hangzású neve ellenére horvát, de nincs min csodálkozni, az asztaliteniszben könnyű az átjárás, Molnár Kornéliáról (Cornelia Molnár) sem gondolnánk kapásból, hogy horvát, ráadásul ő Marosvásárhelyen született.

DKOKO20120629037
Fotó: Kollányi Péter / MTI

A férfiaknál Pattantyús Ádám kezd hamarabb, 17 órakor meccsel az ausztrál William Henzell-lel, aki véletlenül találkozik Pattantyússal a budapesti Nagykörúton, nézze meg jobban, valószínűleg csak az üzlete elé kirakott papírmasé figura lesz az. Henzell 14 éves kora óta Svédországban él és edz, az ő kérésére és sportkarrierje miatt költözött el a családja. Ez már a harmadik olimpiája, az ausztrál eddig mindig a legjobb 64 között volt, de remélhetőleg a most debütáló Pattantyús megszakítja sorozatát.

Jelenleg a magyar 50 hellyel előzi Henzellt a világranglistán, bár az ausztrál állítja, élete formájában van. Nemrég egykori ranglistavezetőt vert, igaz, a kínai versenyző párosban érte el azt. Pattanyús mellett küzdeni tudása szól, az utolsó kvalifikáción négyszer is egy meccsre volt a győzelemtől, de nem tört össze, végül összejött neki a kvóta. A nemzetközi szövetség is így írt róla, a versenyző, aki a semmiből jött, mert korábban nem voltak jegyzet eredményei.

Zwickl Dániel négy éve az utolsó meccsén bukta el a kvótát, padlóra került, de újra harcba szállt kvótáért, és Luxemburgban neki is sikerült megszereznie. Szombaton 20 órakor kezd, neki a dán Allan Bentsent sorsolták. A meccsen két generáció csap össze, Zwickl még csak hatéves volt, amikor a dán már az első világkupáján játszott 1990-ben. A papírforma alapján Bentsen a jobb, a 113. a listán, míg Zwickl a 131.

„Úgy gondolom, hogy a két lánynak és Pattanytúsnak mindenképpen nyernie kell az első meccsét, de Zwickl sem esélytelen Bentsennel szemben, és akár a folytatásban is lehet majd esélyünk" – értékelte a sorsolást Téglás Péter, a magyar sportági küldöttség vezetője, a nők szövetségi kapitánya.