Az elpusztíthatatlanság jelképe is vagyok

2013.01.12. 01:04
Decemberben az év legjobb női sportolójának választották az újságírók az úszó Risztov Évát, az indexes szavazást is megnyerte, de szerinte nem személyisége, inkább élettörténete segítette a díjakhoz. A bajnoknő Debrecenről, elméletéről, az emberek szeretetéről, és arról az augusztusi napról mesél. Idén vb lesz Barcelonában, tíz éve három ezüsttel jött haza onnan.

Szavazást indítottunk tavaly, melyik volt 2012 legnagyobb sportsikere, és Risztov Éva óriási fölénnyel nyert. A londoni olimpián a tíz kilométeren győztes úszónő egymaga kapott annyi szavazatot (5300), mint a többiek együtt, pedig szintén olimpiai bajnokok (Gyurta Dániel, Pars Krisztián, Berki Krisztián, Szilágyi Áron) voltak versenyben.

„Nagyon örülök, hogy mind a mai napig megtisztelnek az olvasók szavazataikkal. Hihetetlen ez számomra. Néha komolyan arra gondolok, hogy ez a valóság-e, vagy csak egy nagyon szép álom, de amikor látom az aranyamat, akkor tudom, hogy ez a valóság” – kommentálta a szavazást Risztov.

A felvetésre, hogy ebben a győzelemben benne volt-e a személyisége - gyerekkorában kíméletlen volt önmagával -, így reagált.

„Inkább az élettörténetem van benne. Mert az emberek elég pontosan emlékeznek arra is, tudják, ki vagyok, mit tettem, vagy éppen mit nem tettem, és tudják, hogy talán szimbólum is vagyok. Az elpusztíthatatlanságé, a tántoríthatatlan hité. Fel lehet állni a padlóról, a nulláról is újra lehet kezdeni, úgy is elérhető a siker. Valószínűleg ezért ragadt meg bennük a győzelmem. A sikeremből talán mindenki képes erőt meríteni, mert mindenki kerül nehéz helyzetbe, de érzi, nem adhatja fel. Az is én voltam, aki imádta Britney Spearst, az is, aki abbahagyta a sportot, de nemcsak ahhoz volt bátorságom, hanem az újrakezdéshez is.”

Az úszónő visszaemlékezett arra az augusztusi napra is, amikor bajnok lett.

„Minden ideális volt. Kezdve onnan, hogy megjelent édesanyám és a debreceni városvezetés az olimpiai faluban. Ha nem nyerem meg, már akkor két olyan napot együtt tölthettem az anyukámmal, ami az életem végéig kitörölhetetlenül elkísér. Már akkor nagyon szerencsés lettem volna. Aztán jött a szokottnál valamennyivel hidegebb víz, és meg tudtam valósítani az elképzelésemet, mindvégig az élen haladva diktáltam a tempót. Akkor még nem is sejthettem, milyen elsöprő, felülmúlhatatlan és felfoghatatlan szeretet fogad majd itthon. Ez egy szirupos történet, természetesen sokan megkönnyezik, de igazából csak annyi történt: mindig mindenhez tudtam alkalmazkodni az életemben, és pozitív irányba tudtam terelni az életemet, amikor kellett."

A 27 éves Risztov sok levelet kap a rajongóitól. „Jó szembesülni azzal, milyennek láttak. Borzongató, amikor azt írják, hoyg általában ezer métert úsznak, de átélve a versenyemet rátettek ötszáz métert. Azt érezték, egyszerűen nem adhatták fel, tovább bírták, mint bármikor máskor, pedig azt hitték, ezerkettőnél belehalnak, ha még újabb száz métert úsznak. Ha csak ennyit elértem, és ilyen plusz kitartást kaptak tőlem, már megérte. És ha gyerekek miattam kezdenek el sportolni, akkor végképp.”

Beleőrül, ha nem hagyja abba 2005-ben

„Nem akartam mindenképp befejezni az úszást. De tudtam, ha folytatnom kell akkor és ott, abba beleőrülök. Ezért kértem az edzőmtől, Turi Györgytől egy hónap pihenőt” –mondta a2005. október 18-i döntéséről.

„Október 17-én még olimpiai bajnok akartam lenni, október 18-án már nem. Ha akkor megkapom azt a pihenőt, szerintem még most is úszom. Nem akartam kiváltságokat, néha azonban szerettem volna egy kis kivételezést. Az is zavart, hogy fiúként kezeltek” – nyomatékosította.

Az akkori történtekbe belejátszott, hogy Éva mellett akkor már a szülei sem tudtak állni, 2005 tavaszán elváltak. Tudja, hogy sokan őt okolták a család széteséséért, amiért a 2000-es olimpia után Hódmezővásárhelyről Budapestre költözött, és édesanyja vele jött. Testvére és az édesapja viszont otthon maradtak, így eltávolodtak egymástól a szülők. 
 

A 2011-es vb-n láthattuk újra, addig a motokrosszal is barátkozott.

„Ha azt írja nekem valaki két éve ilyenkor, hogy olimpiai bajnok leszek, és hogy mennyire megváltozik az életem, biztosan nevetek én is egyet. Illetve, most értem meg fejben arra, hogy olimpiai bajnok legyek. Az addigi sikerekre és kudarcokra kivétel nélkül szükség volt, a 2003-as vb-ezüstökre, a 2004-es olimpiára, és a 2011-es vb-kizárásra is, mert az is csak megerősített, még ha akkor éppen fájdalmasan is érintett, hogy egy érmet elvett tőlem az a dél-amerikai versenybíró” – fejtette ki.

A felkészülés jelenlegi szakaszában reggel és este is tizenöt kilométert úszik, és újfent megerősítette: nem Phelps edzője, Bob Bowman kellett neki, hanem Debrecen, mert ott talált otthonra.

„Az ágyam és az uszoda közt van vagy százhúsz méter, kajáért már hatszázat is mennem kell. Ennél ideálisabb felállás elképzelhetetlen. Odafigyelnek rám, lesik a vágyaimat, jól érzem ott magam, kvázi újjászülettem. Tenni akartak értem, ezért kötelességem, hogy én is visszaadjak valamit” – mondta még egy 2011 nyári interjúban.

2013-ban az a Barcelona rendezi a világbajnokságot, ahol tíz éve berobbant ezüstérmeivel (200 pillangó, 400 vegyes, 400 gyors).

„Tisztes helytállást tervezek hosszútávon éppúgy, mint a medencés úszásban. Úgyis mindenki más megfogalmazza helyettem, milyen céljaim vannak, mit kell elérnem. Nekem is vannak álmaim, erős a belső motivációm, mert hát amit csinálok, magamnak és magamért csinálom. De közvetve persze mindenkiért.”

A világbajnokságon július huszonkettedikén rendezik a tízkilométeres versenyt, az 1500 méteres gyorsúszás döntője nyolc nap múlva lesz.

Egyformán óhajtja a sikert Gyurtával

Risztov a világbajnokságra a jól bevált metódus szerint készül fel, Gyurta Dánielékkel. (Debrecenben pedig Dévay Lászlóval)
Már az olimpia előtt is Gyurta edzője, Széles Sándor írt edzéstervet neki, a verseny napján pedig Kovácshegyi Ferenc volt mellette. Risztov közösen is edzőtáborozott 2012-ben Floridában a mellúszó olimpiai bajnokkal. „Nagyon egymásra találtak, mert egyformán óhajtják a sikert” – mondta Széles Risztovról és Gyurtáról.