Hatszáz kilométer futva, négy nap alatt

2013.05.12. 17:58

A verseny negyedik éjszakáján érkező viharos szél és zivatar alaposan próbára tette a balatonfüredi hatnapos ultramaratoni futóverseny mezőnyét. A futók közül sokan jobbnak látták, ha az esőre időzítik a napi pihenőjüket. A német Wolfgang Schwerk lassan, de fokozatosan növeli előnyét a norvág Trond Sjåvikkel és a skót William Sichellel szemben, már mindannyian 600 kilométer fölött járnak. Nagyné Bakucz Krisztina továbbra is fantasztikus tempóban, minimális pihenőidőkkel halad, és ötödik helyével ő a mezőny legeredményesebb magyarja, és természetesen így a női mezőnyben is vezet. Már ő is átlépte az 500 kilométert.

A 75 éves Bozó Pál 400 km-nél
A 75 éves Bozó Pál 400 km-nél
Fotó: Erdész Gyula

A 75 éves Bozó Pál és Vlastislav Skvaril szinte fej-fej mellett futnak. A vihar ellenére Bozó szinte egész éjjel pályán volt, és ezzel beérte, sőt, 4 kilométerrel le is hagyta ausztrál vetélytársát. A két szenior futó 94 óra versenyzés után mindössze 30 perc különbséggel érte el a 400 kilométeres határt. Ha ilyen tempóban folytatják, megdőlhet Bozó Pál tavaly felállított 534 kilométeres korosztályos világcsúcsa.

A 6 napos verseny eredményei 96 óra után:

Férfiak:
1. Wolfgang Schwerk (német) – 589 km
2. Trond Sjåvik (norvég) – 551 km
3. William Sichel (skót) – 522 km

Nők:
1. Nagyné Bakucz Krisztina (magyar) – 494 km
2. Silke Gielen (német) – 467 km
3. Ruth Jäger (német) – 419 km

Nemzetek versenye (a legjobb három atléta eredményének összege)
1. Németország – 1551 km
2. Magyarország – 1381 km
3. Dél-Afrikai Köztársaság – 1295 km

Hozzáértők szerint a 48 órás versenyszám jelenti a legnagyobb igénybevételt az emberi szervezet számára, hiszen ha valaki komoly eredményt akar elérni ebben a számban, akkor gyakorlatilag folyamatosan a pályán kell lennie. A kimerültség és az alváshiány együtt rendkívül nehézzé teszik a kétnapos verseny második éjszakáját.

Lajkó Csaba a szakadó esőben
Lajkó Csaba a szakadó esőben
Fotó: Erdész Gyula

Az idei 48 órás mezőny dolgát a szombat esti viharos szél még tovább nehezítette. Talán ez is közrejátszott abban, hogy Lajkó Csaba nem tudta megdönteni Kiss Zoltán 384 kilométeres abszolút magyar 48 órás rekordját.  A versenyzők közül külön említést érdemel a szegedi Deák László, a német Alexander Lauterbach és a dél-afrikai Corine van der Merwe, akik tisztességes helytállással, mindenféle komolyabb sérülés nélkül teljesítették életük első többnapos futóversenyét.

A 48 órás verseny végeredményei:

1. Lajkó Csaba (magyar) – 344 km
2. Holló Mihály (magyar) – 310 km
3. Bögi Sándor (szlovák) – 291 km

Teljes eredménylista és részletes statisztika: www.emusport.hu