Pistorius zokogva idézte fel a gyilkosságot

2014.04.08. 14:49
Többször elcsukló, síró hangon tett vallomást Oscar Pistorius a pretoriai bíróságon. A barátnője szándékos meggyilkolásával vádolt futó a gyilkosság éjszakáját is felidézte. A műlábait is le- és felcsatolta a bíróság előtt.

A keddi tárgyalási nap elején több, Steenkamp és Pistorius között váltott szerelmes üzenetet mutattak be a bíróságnak, azt bizonyítva, hogy harmonikus kapcsolatban voltak. A futó azt is megjegyezte, hogy Steenkamp több gyűlölködő üzenetet kapott, amikor kiderült, hogy együtt vannak.

Pistorius aztán a gyilkosság éjszakán történteket is felidézte. Elmondta, vállsérülése miatt nem az ágy megszokott oldalán feküdt, lábprotéziseit lecsatolta, fegyverét az ágy alá helyezte.

A futó a bíróság előtt a műlábait is eltávolította, majd csonkjain tett néhány lépést is egy a helyszín rekonstruáláshoz használt ajtó előtt, így láthatták, milyen magasságban lehetett a keze, ha valóban úgy adta le a lövéseit, hogy nem csatolta fel műlábait.

A tetthelyről fotókat mutattak be a bíróságon, Pistorius is nehezen küzdött meg vele, a helyszíni tudósítók szerint kezét arcába temette, és ahogy korábban is öklendezni kezdett.

Pistorius elmondása szerint 2013. feburár 14-én, a gyilkosság napján kora hajnalban riadt fel, mert nagyon meleg volt, hiába voltak nyitva az ablakok és ment a ventilátor. Azt mondta, Reeva is ébren volt, és megkérdezte: „Nem tudsz aludni?"

A futó felkelt, bezárta az ablakokat, és az ágya mellé rakta a ventilátorokat a vaksötét szobában, ahol csak egy TV ledje világított, de még azt is letakarta Steenkamp farmernadrágjával. Később a fürdőszobablak becsukódásának hangjára riadt fel. „Ez volt az a pillanat, amikor minden megváltozott, azt hittem, egy betörő jött be a házamba."

Pistorius elindult pisztolyával, hogy megkeresse a behatolót. A WC-ből hallott hangokat.

Azt hittem, onnan fog kijönni, mielőtt tudtam volna, hogy ki, négyszer lőttem.

„Aztán Reevát hívtam, visszamentem a szobába. Csöngött a fülem. Az ágyra huppantam, hogy megnézzem ott van-e, de nem volt ott. Aztán a függöny mögé néztem, hátha oda bújt el. De nem volt a szobában. Visszamentem a fürdőszobához, kavarogtam bennem az érzések, nem akartam elhinni, hogy Reeva van bent. Megpróbáltam kinyitni az ajtót, de nem ment. Újra a szobában voltam, és elhúztam a függönyöket. Közben segítségért kiálltottam. Felvettem a műlábaim, visszamentem és rugdosni kezdtem a fürdőszobaajtót. Aztán megint a szoba felé mentem, közben Reevához kiáltoztam segítségét. Felvettem a krikettütőt és a földről a fegyvert, majd az ajtónak estem. Háromszor ütöttem rá, egy deszkát kiszakítottam, majd belülről próbáltam kinyitni, de nem volt kulcs a zárban. Később vettem észre a padlón. Sikerült megszereznem, és azzal nyitottam ki. Leültem Reeva mellé és sírtam. Nem tudom mennyi ideig voltam így, de már nem lélegzett."

A futó vallomása is megszakadt, már eddig is nehezen uralkodott érzelmein, szipogva idézte fel a gyilkosság estéjét, zokogásba tört ki, a bírónő félbe is szakította a tárgyalást. A tárgyalóteremben Pistorius és Steenkamp hozzátartozói közül is sokan sírtak már ekkor. Barry Roux ügyvéd a tárgyalás elnapolását kérte.

Pistorius meghallgatása hétfőn kezdődött. Az alkalmat kihasználva, elnézést kért a meggyilkolt Reeve Steenkamp családjától.

„Szeretnék elnézést kérni. Még nem volt olyan pillanat a tragédia óta, mikor ne gondoltam volna a családotokra. Amikor felébredek, ti vagytok az elsők, akik eszembe jutnak, az első emberek, akikért imádkozok. El sem tudom képzelni, hogy milyen bánat, üresség és fájdalom lehet bennetek, amit én okoztam nektek, de én csak Reevát próbáltam megvédeni."

Félek aludni több okból is. Szörnyű rémálmaim vannak arról az éjszakáról, amikor felébredek még érzem a vér szagát is, nagyon ijesztő. Ha zajt hallok, felriadok és teljsen megrémülök.

Pistorius azt is elmondta, hogy egyszer annyira bepánikolt, hogy képtelen volt lenyugtatni magát, egy szekrény mögé bújva keresett menedéket.