Soha ennyi pénz nem múlott egyetlen futballmeccsen

2014.05.22. 11:04

A Championship, azaz az angol másodosztály feljutási rájátszásának döntője mindig is sok pénzt hozott, hiszen az első osztályban csak a közvetítési jogok is hatalmas összeghez juttatják a csapatokat. Ez az idén minden eddiginél többet jelenthet.

A világ legnézettebb bajnokságáért, a Premier League-ért a Derby County és a Queens Park Rangers 134 millió fontért (50,25 milliárd forint) játszik egymás ellen - és ez a legrosszabb forgatókönyv.

A 2014-15-ös PL-szezonban ugyanis az utolsó helyezett minimum 62 millió fontot kap majd, ráadásul a kiesők mindig is kapnak plusz pénzt egyfajta mentőhálóként, hogy átvészeljék a másodosztályba kerülést, még akkor is, ha éppen csak feljutottak. Ez az első évben 26,4 millió font, utána 21,6 millió, majd 12 millió a két rákövetkező szezonban.

Sőt, az utolsó két szezonban ez még nőhet is, hiszen addig emelkedhetnek a tévés jogdíjak után járó bevételek. Ha a feljutó csapat nem esik ki egyből, akkor ez a 134 milliónál jóval több is lehet. Az adat persze valamelyest csalóka, hiszen legalább ennyi pénzhez juthat a Championship első két helyén végző, és így automatikusan feljutó Leicester City és a Burnley, ez a két csapat viszont nem egyetlen meccsen juthat a milliókhoz.

Ez a 134 millió font egyetlen meccsért természetesen magasan veri a többi sportágban osztott díjakat - a bokszoló Floyd Mayweather 47,7 millió fontot kapott Saul Canelo Alvarez legyőzéséért, míg a West Indies Superstars krikettcsapat 2008-ban 13,8 millió fontot nyert az England Twenty20 legyőzésével. Golfban a FedExCup fizet a legjobban 6,9 millió fonttal, ugyanennyi jár a teniszben a dubaji torna győztesének, míg a vb-győztes válogatott idén nyáron 20 millió fontot kap majd.