Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pistorius mentálisan ép, büntethető

2014.06.30. 12:59

Több mint egy hónapos szünet után folytatódott Oscar Pistorius pere. A barátnőjét meggyilkoló műlábú futót a bíróság harmincnapos pszichiátriai megfigyelésre kötelezték, ennek az eredményét közölték hétfőn. A szakvélemény szerint Pistorius a gyilkosság idején nem volt mentálisan zavart.

A futót azért küldték megfigyelésre, mert a védelmében beidézett tanú, Merryl Vorster pszichológus szerint Pistorius gyerekkora óta szorongásos betegséggel szenved. Gerrie Nel ügyész úgy vélte, hogy ez a betegség közrejátszhatott a gyilkosságban, ezért kérte a 30 napos szakvizsgálatot.

Pistoriusszal három pszichiáter és egy klinikai szakpszichológus foglalkozott. A pretoriai bíróságon ma közölték a szakvéleményüket.

Nel ügyész úgy értelmezte a pszichiátriai elemzést,, hogy Pistorius a gyilkosság idején meg tudta különböztetni a helyes cselekedetet a rossztól, nem szenvedett olyan mentális betegségtől, ami miatt ne lehetne büntetőjogilag felelőssé tenni.

A védelem a tárgyalásra beidézte Alexander Versfeldet, aki gyerekkorában kezelte a műlábakat kapó Pistoriust. Versfeld elmondta, hogy Pistorius sokat szenvedett fogyatékossága miatt, lábprotéziseit is meg kellett tanulnia használni, de sokszor elesett, a kutyájuk is gyakran feldöntötte, nem ment neki az egyensúlyozás.

Nel azt próbálta megtudni, hogy a sötétben mennyi esélye van annak, hogy Pistorius elesik. Versfeld szerint egész nagy. Ez a vádat erősítheti, hogy a futó korábban azt vallotta, azért tévesztette össze Reeva Steenkampot egy betörővel, mert nem égtek a lámpák a házban. Vallomásában viszont nem tett arról említést, hogy mikor visszatért a lövések után a hálószobába, elbukott volna. Versfeld később módosított, mivel Pistorius jól ismerte a helyet, a karját is használva támaszkodásra, elkerülhette a bukást.