A budapesti olimpiai pályázat a végső döntésig versenyben marad

2015.08.02. 18:32

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) eltörölte a 2024-es rendezői pályázatnál a jelöltek köztes szűrését, azaz a szűkített listát, írja az MTI.

A Kuala Lumpur-i NOB-kongresszuson vasárnap hozott döntés azt jelenti, hogy az összes jelentkező város végig versenyben marad, és ott lesz a 2017-es helyszínkijelölésen.

Az eredeti tervek szerint a NOB jövő áprilisban vagy májusban választotta volna ki a jelentkező városok közül azokat, amelyek pályázhatnak. Az új eljárás mögött a 2022-es téli olimpia helyszínkijelölése áll: pénteken a NOB mindössze két jelölt, Peking és Almati közül választotta ki az előbbit, mivel korábban négy európai város is visszalépett politikai és/vagy gazdasági okokból.

„Az a célunk, hogy az összes jelentkező város végigmenjen a folyamaton, ez nagyobb mozgásteret ad nekünk" - jelentette ki Christophe Dubi, a NOB sportigazgatója.

Budapest és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) egy hónapja küldte el a 2024-es olimpiára és paralimpiára vonatkozó pályázati szándéknyilatkozatát a NOB-hoz. A magyar fővárosnak Boston hétfői visszalépésével jelenleg négy vetélytársa van: Toronto, Róma, Hamburg és Párizs, de Los Angeles és Baku is fontolgatja a rendezési szándék bejelentését.

A magyar pályázatra 10 milliárd forintot szánnak. A teljes megvalósíthatósági tanulmány ugyan titkos, de részleteiben már megismerhető, hogy mennyi beruházásra, olimpiai fejlesztésre, és legfőképpen mennyi pénzre van szükség.

A jelentkezési határidő szeptember 15., a NOB 2017 szeptemberében, Limában dönt a házigazdáról.