Kitört a Gyárfás Tamás-Szöllősi György háború

2016.12.11. 22:52 Módosítva: 2016.12.11. 23:30

Vasárnap este felrobbant a mailboxom. Levelet kaptam Gyárfás Tamástól, és méghozzá milyet.

Az úszószövetség távozó elnöke finoman szólva nincs nagy barátságban Szöllősi Györggyel, a Nemzeti Sport nemrég kinevezett új főszerkesztőjével. Amikor Szöllősi munkába állt, a legelső dolga volt beleszállnia Gyárfásba. Hamarabb kint volt az első névtelen cikk, minthogy átvette volna a belépőkártyáját. Igaz, hogy Gyárfást nem kell senkinek bemutatni, de Szöllősit sem nevezném egy közönségkedvencnek.

Gyárfás eddig nem támadta nyíltan Szöllősit, de az újság – vélhetően hétfőn – megjelentetni szándékozott cikke már neki is sok volt. Úgyhogy megelőző akcióba lendült, és elküldte levelét az online sajtónak.

Tisztelt Szerkesztőség,
Csatolva találják Gyárfás Tamás reagálását a Nemzeti Sport egy cikke kapcsán.
Üdvözlettel

Ennyi a levél szövege, nem cifrázták túl, de egy ilyen csatolmány láttán kit érdekel az előjáték. Gondolhatják, remegő kézzel nyitottam meg a dokumentumot, hogy aztán az ilyen és ehhez hasonló mondatok olvastán képzeletemben többször is meglapogassam Gyárfás zakóját. Mint például:

Gyárfás Tamás rendkívül sajnálja, hogy az egykor nagy hagyományú lap az új főszerkesztő beiktatása óta sosem látott mélységekbe zuhant.

Nem azt mondom, hogy bárkinek is őszintén drukkolni lehetne egy ilyen harcban, de ami szép, az szép. Mint például az, hogy Gyárfás szerint miért utálja Szöllősi az ex-úszóelnököt.

"A kampány hátterében az áll, hogy Szöllősi György még a Magyar Sportújságíró Szövetség elnökeként tavaly 5 millió forint támogatást kért Gyárfás Tamástól a Sportcsillagok Gálája eseményhez, ám Gyárfás Tamás nem kívánta ezzel az összeggel csökkenteni akár a magyar úszósport támogatására, akár a jövő évi világbajnokság előkészítésére folyósított kormányzati forrásokat.

Szöllősi György azóta Facebook-oldalán rendszeresen gyalázza Gyárfás Tamást, illetve a hozzá kapcsolódó rendezvényeket, így például a tavaly januári FINA-gálát is, amelyen egyébként VIP-meghívottként maga is részt vett.

Tegyük hozzá, Szöllősi Györgytől tényleg nem áll távol, hogy személyes sérelmeit kicsinyes és etikátlan bosszúhadjárattal torolja meg. Amiről például Debrecenben sokat tudnának mesélni.

Ami a Gyárfás szerint bosszúból íródó mostani cikket illeti, arról azt tudhatjuk meg, hogy:

"Gyárfás Tamást a Nemzeti Sport közvetítő újtán kereste meg, hogy válaszoljon a lapban megjelenésre váró cikkre, melyben az St. Plusz Kft. és a FINA együttműködését taglalja a FINA Magazine megjelentetése kapcsán, mint aki felháborítónak tartja, hogy egy magyar cég egy nemzetközi szövetség számára szolgáltatást végez."

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy teljesen értem a dolgot, de a levél terjedelméből így is érdemtelenül sokat elvisz a megjelenés előtt álló cikk konkrétumainak cáfolata, ami egyrészt egy kicsit zavarosan jön át, mivel a cikket ugye nem ismerjük, másrészt ez a része a történetnek kb annyira érdekes, mint amikor két nehézsúlyú bokszoló amőbázik.

Adjuk meg Gyárfásnak, hogy egyébként ezen a téren is elég meggyőzően védi a mundért. A végén még a FINA-igazgató állásfoglalásának glóriáját is magára ölti, úgy áll ott előttünk, mint a transzparencia védőszentje.

De ennél sokkal érdekesebb, amikor szívből mondja. A Szöllősi facebookos gyalázkodásáról szóló részt például ezzel a szép tussal zárja:

"Ma azonban, felelős munkakörben, mellőznie kellene mind az alpári hangot, mind a boszorkányüldözést, hiszen most a méltán nagy hagyományú magyar sportnapilapot szerkeszti – melynek Gyárfás Tamás maga is két évtizedig munkatársa volt –, nem a saját Facebook-oldalát."

És amikor azt hisszük, hogy ennél már nem lehet jobb, dehogynem:

"Gyárfás Tamás ezúton jelzi, hogy bármilyen témában, bármilyen állítás kapcsán készen áll egy nyílt vitára Szöllősi Györggyel, bármelyik, ennek teret adó televíziós csatornában élő adásban; a főszerkesztő vállalja fel arccal az állításokat, lapja ne csupán aláírás nélküli cikkeket közöljön, névtelen forrásokra hivatkozzon."

Belegondolni is borzongató a felsejlő adok-kapokba. Ahogy Szöllősi Willyvel támadva faszozik, amit Gyárfás elegánsan hárít egy alvilági módszerekkel megszerzett, 3 millió forint összértékű pogácsaszámlával. A magyar sporsajtó Rumble in the Jungle-je lenne. Kicsi rá az esély, hogy összejöjjön, de hátha. Végül is mindjárt karácsony.