Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

A magyar, aki egy nap kétszer is megverte Phelpst

10
2016.08.09. 05:31

A 19 éves Kenderesi Tamás a 200 pillangó előfutamában óriási meglepetésre nemcsak Cseh Lászlót, de a 19-szeres olimpiai bajnok Michael Phelpst is megverte. Aztán fél nappal később, az elődöntőben újra megismételte, hatalmas hajrával ment el az utolsó 50 méteren az amerikai mellett, így a legjobb idővel, 1:53,96-tal lett döntős.

Kenderesi sikere persze azért nem a semmiből jött, 2014-ben Dordrechtben ifjúsági Eb-t, Nankingben ifjúsági olimpiát nyert 200 pillangón, 2015-ben pedig úgy lett magyar bajnok, hogy legyőzte Cseh Lászlót és Biczó Bencét is. Az idei londoni Eb-n viszont kikapott tőle, csak harmadik lett, a dán Viktor Bromer is megelőzte.

A 2015-ös kazanyi világbajnokságról mononukleózis miatt maradt le, orvosi előírásra vonták vissza a nevezését, miután három hónapig nem terhelhették.

Az olimpiai előtti esélylatolgatónkban azt írtuk, hogy olyan 50-re képes 200 pillangón, amire Phelps sem, ezt hétfőn kétszer is megmutatta, másodikra egészen hihetetlen hajrával nyomta le az amerikait a végén.

Kenderesi Tamás ismét lehajrázta Phelpset

„Nagyon örülök neki, hogy nem az történt, mint a londoni Eb-n, amelyen a második futamot nem bírtam. Láttam most, hogy Laciék nem úsznak nagy időket, azt gondoltam, ez idézőjelben könnyű lesz. Nem éreztem, hogy ilyen jó idő lesz. Nem tartottam magam a legerősebbnek, ráadásul szerintem a többiek jobban osztották be az erejüket. Ha most győztest kéne mondanom, az Laci lenne. Mondta, hogy neki a világcsúcs a célja, szerintem meg is tudja csinálni. Most két olyan okos úszást csinált, amiből lehet világcsúcs” – értékelt az MTI-nek az elődöntő után.

Kenderesinek egyébként pont Phelps a példaképe, már annak is örült, hogy az amerikai mellett úszhatott, sőt, egy tetoválást is tervez az oldalára Phelps egyik mondásával: „Minél nagyobbat álmodsz, annál többet érsz el.” Ezt magával a jelenleg 19-szeres olimpiai bajnok Phelpsszel íratná fel egy papírra, az alapján készülne majd a tetoválás. Persze kérdés, hogy ha legyőzi a döntőben, két nap alatt harmadszor is, akkor mi lesz a tervével.

Kétszer már sikerült kivételesen jól úsznia, még egy harmadik kellhet ahhoz, hogy meglegyen az óriási bravúr.

(Borítókép: Huszti István/Index)