Árpád
-2 °C
4 °C

A magyar, aki egy nap kétszer is megverte Phelpst

10
2016.08.09. 05:31

A 19 éves Kenderesi Tamás a 200 pillangó előfutamában óriási meglepetésre nemcsak Cseh Lászlót, de a 19-szeres olimpiai bajnok Michael Phelpst is megverte. Aztán fél nappal később, az elődöntőben újra megismételte, hatalmas hajrával ment el az utolsó 50 méteren az amerikai mellett, így a legjobb idővel, 1:53,96-tal lett döntős.

Kenderesi sikere persze azért nem a semmiből jött, 2014-ben Dordrechtben ifjúsági Eb-t, Nankingben ifjúsági olimpiát nyert 200 pillangón, 2015-ben pedig úgy lett magyar bajnok, hogy legyőzte Cseh Lászlót és Biczó Bencét is. Az idei londoni Eb-n viszont kikapott tőle, csak harmadik lett, a dán Viktor Bromer is megelőzte.

A 2015-ös kazanyi világbajnokságról mononukleózis miatt maradt le, orvosi előírásra vonták vissza a nevezését, miután három hónapig nem terhelhették.

Az olimpiai előtti esélylatolgatónkban azt írtuk, hogy olyan 50-re képes 200 pillangón, amire Phelps sem, ezt hétfőn kétszer is megmutatta, másodikra egészen hihetetlen hajrával nyomta le az amerikait a végén.

„Nagyon örülök neki, hogy nem az történt, mint a londoni Eb-n, amelyen a második futamot nem bírtam. Láttam most, hogy Laciék nem úsznak nagy időket, azt gondoltam, ez idézőjelben könnyű lesz. Nem éreztem, hogy ilyen jó idő lesz. Nem tartottam magam a legerősebbnek, ráadásul szerintem a többiek jobban osztották be az erejüket. Ha most győztest kéne mondanom, az Laci lenne. Mondta, hogy neki a világcsúcs a célja, szerintem meg is tudja csinálni. Most két olyan okos úszást csinált, amiből lehet világcsúcs” – értékelt az MTI-nek az elődöntő után.

Kenderesinek egyébként pont Phelps a példaképe, már annak is örült, hogy az amerikai mellett úszhatott, sőt, egy tetoválást is tervez az oldalára Phelps egyik mondásával: „Minél nagyobbat álmodsz, annál többet érsz el.” Ezt magával a jelenleg 19-szeres olimpiai bajnok Phelpsszel íratná fel egy papírra, az alapján készülne majd a tetoválás. Persze kérdés, hogy ha legyőzi a döntőben, két nap alatt harmadszor is, akkor mi lesz a tervével.

Kétszer már sikerült kivételesen jól úsznia, még egy harmadik kellhet ahhoz, hogy meglegyen az óriási bravúr.

(Borítókép: Huszti István/Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?