Megvan az ötödik arany: Szilágyi Áron megvédte címét

Az olimpia ötödik napja

Vége
2016-08-08T172058Z 1474284280 RIOEC881C6INL RTRMADP 3 OLYMPICS-R

A legfontosabbak

Index
2016.08.10. 19:24

Összefoglaló

Szilágyi Áron megvédte olimpiai címét, aranyérmes férfi kardvívásban!
Ez az ötödik magyar arany
A női 4x200-as gyorsváltó a hatodik helyen végzett
  • A férfi pólósok két döntetlen után a görögökkel is leikszeltek
  • A vívó Mohamed Aida a legjobb 16 között esett ki, Knapek Edina az első fordulóból sem jutott tovább
  • A 16 között esett ki a cselgáncsozó Tóth Krisztián
    új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
    • A végig feszült, reklamálásokkal tűzdelt, és végül 15-10-re elvesztett asszó után a magyar kardozó nem árnyalta véleményét a bíróról.

      "Nagyon szerettem volna győzni, és úgy is éreztem, hogy jól is megy a vívás. Sajnos nem mindig értettünk egyet a román zsűrielnökkel a találatok megítélésében. Ő már régi mumusom, valószínűleg nem kedvel engem, bár ezt igyekeztem kizárni. Kovaljov visszaadott nekem egy találatot, amiről tudta, hogy becsalták a javára, erre mondtam, hogy oké, egyet visszaadtál, de mi lesz a másik öttel?! Persze nem várhatom el azt sem, hogy akár egyet visszaadjon."

      Decsi 10-13-nál piros lapos figyelmeztetést – azaz egy büntetőpontot – is kapott Marius Floreától.

       "Sajnálom, hogy nem lett meg, de azért azt ne felejtsük el, hogy Kovaljov nagyon jó vívó, akit nem olyan könnyű megverni, még ha egyetlen tévedés sincs a mérkőzésben, így pedig teljességgel lehetetlen" – zárta mondandóját a magyar kardozó

      Úgy látszik a mai nap a kemény nyilatkozatoké.

    • Délelőtt 10-kor száll majd le a gép a Liszt Ferenc repülőtéren, amely az első sportolókat és edzőket szállítja haza Brazíliából.

      A járattal érkezik Csonka Zsófia sportlövő, Bernek Péter és Kis Gergő úszó, Lovas Petra, Pattantyús Ádám és Póta Georgina asztaliteniszező, Márton Anna vívó, továbbá az edzők közül Kulcsár Győző - az olimpiai bajnok Szász Emese mestere -, Csernoviczki Csaba és Erdei Zsolt.

    • Baja Város Díszpolgára címre terjeszti fel Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszót Fercsák Róbert (Fidesz-KDNP) polgármester és Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője - olvasható a város honlapján.

      A felterjesztést sajtótájékoztatón jelentették be, ahol Fercsák Róbert polgármester úgy fogalmazott, a város egy emberként áll Hosszú Katinka mellett és szurkol érte. A jelölés gesztusával örömüket fejezik ki eddigi eredményeiért, és biztatásukat a további sikeres szerepléshez - tette hozzá.

      Zsigó Róbert államtitkár azt mondta: az önkormányzat és a városvezetés a díjra jelöléssel a bajaiak háláját és nagyrabecsülését tolmácsolja a riói nyári olimpiai játékokon már három számban fényesen diadalmaskodó, három aranyérmet szerző Hosszú Katinkának.

    • Sebestyén Dalma végül a 19., Sztankovics Anna pedig a 20. helyen végzett. A legjobb időt a dán Rikke Möller Pedersen úszta 2:27.72-vel, Rie Kaneti (japán) 2:22.86-tal a második, Taylor McKeown (ausztrál) 2:23.00-val a harmadik.

    • a hatodik lett 200 méteren, 2:27,94-gyel. Az utolsó előfutam előtt 12-13. helyen a magyarok.

    • 10 tusnál ragad Decsi,  ráadásul 12-10-nél Kovaljov megkap egy vitatott pontot, és innentől gyorsan behúzza az asszót.

    • Decsit figyelmeztetik, mert lekapja a fejvédőt, ahogy reklamál. Az állás 10-10, persze hogy feszült.

    • Sztankovics Anna a második előfutamban indult. Nem sikerült túl jól a futama, 2:27.97-es idejével csak a 7. lett. Sebestyén Dalma a következő futamban úszik

    • De ezzel nem esik ki a ritmusból, szép egylámpás tus, kettő egymás után és 9-9!

    • 13-9 is volt, szerencsére Szilágyi utána gyorsan eldöntötte, és ő jutott a legjobb 16 közé, Julian Ayalától pedig elbúcsúzunk.

    • Decsi felszabadultan vív, de nagyon jó az orosz.

    • De ez is csak annyit jelent, hogy 1-5-re vezet Szilágyi Ayala ellen.

    • A sorozatnak egy Decsi tus vet véget. 6-5

    • Már csak 4-3 ide. 

    • Tartanak egy kis szünetet, egyébként viharos gyorsasággal rohanja le mexikói ellenfelét Szilágyi, egész más a kardvívás az imént látott tőrvívással összehasonlítva

    • 3-0-ra elmegy, sok van még, de eddig jó.

    • Esélyeshez méltón vív az első asszójában

    • Ellenfele a mexikói Julian Ayala

    • Nagy, nagy bravúr lenne a magyar kardozó továbbjutása az olimpiai bronzérmessel szemben.

      Decsi nem tűnik nyugodtnak.

    • Szilágyi és Decsi egyszerre vívnak, vélhetően az utóbbinak lesz nehezebb dolga, de természetesen mindkét asszón rajta leszünk.

    • Meglepetésre az év végén visszavonuló veterán Fabian Cancellara nyerte a riói olimpia szerdai férfi időfutamversenyét, amely 54,5 kilométeres volt.

      A svájci egykor a szám kiemelkedően legjobb bringása volt, Pekingben szintén aranyérmes lett, illetve 2006 és 2010 között négyszer nyert világbajnokságot. Most azonban, 35 évesen már nem számított esélyesnek, mégis több mint 45 másodperccel bizonyult gyorsabbnak a favorit holland Tom Dumoulinnél és több mint egy perccel a háromszoros Tour de France-győztes brit Chris Froome-nál.

      Cancellara már tavaly bejelentette, hogy a 2016-os lesz az utolsó idénye, azaz pályafutásához méltó diadallal búcsúzik a sportágtól.

      Országúti kerékpár, férfi időfutam (54,5 km), olimpiai bajnok:

      1. Fabian Cancellara (Svájc) 1:12:15.42 óra

      2. Tom Dumoulin (Hollandia) 1:13:02.83

      3. Chris Froome (Nagy-Britannia) 1:13:17.54

    • A másik magyar is elég gyengét úszott 200 méter háton. 6. lett futamában 1:59.69-es idővel. Mindkét magyar kiesett az előfutamban. Telegdy a 19., Földházi a 22. helyen végzett.

    • A futamában, 1:59.09-es idővel, így nehéz elképzelni, hogy ebből döntő lesz 200 méter háton

    • A férfi 200 méteres hátúszás előfutamában

    • Az ellenfele a legjobb 32 között a mexikói Julian Ayala lesz, akinek még nincsenek nemzetközi eredményei, ellentétben London olimpiai bajnokával. 

    • Cate Campbel 52.78-as idővel nyert a női 100 méteres gyorsúszás előfutamát, így a legjobb idővel jutott a holnap hajnali elődöntőbe. Őt Simone Manuel (53.32), Sarah Sjöström (53.37) követi.

    • A világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Tóth második körben a kínai Cseng Hszün-csaóval mérkőzött. Az Ázsia-bajnoki harmadikkal Tóth kétszer találkozott, egyszer nyert, egyszer kikapott. Harmadik összecsapásuk egy percig sem tartott.

      "A kínai megcsinálta ugyanazt, amit a görög ellen. Krisztián inkább a saját taktikáját próbálta erőltetni, nem kizárni a kínait. De nem lehet hibáztatni ezért a versenyzőt, ez benne van, pillanatnyi kihagyás volt" - értékelt Pánczél Gábor, Tóth Krisztián edzője.

      "Nem azt mondom, hogy hibáztam, egész egyszerűen ez a sport. Igazából ez az ember nem nagyon dobált korábban, inkább taktikai meccseket csinált. A görögöt eldobta, úgy voltam vele, hogy meglepte, valamilyen szerencsés okból el tudta dobni, hát a mai napon másodjára volt szerencséje" - nyilatkozott Tóth Krisztián, aki első olimpiáján vett részt. Hozzátette: az utóbbi időben olyan pszichés hullámvölgyek jellemezték, hogy nem tudta, milyen formában van. (MTI)

    • Decsi Tamás ellenfelének volna miért bosszút állni a magyarokon. Nyikolaj Kovaljovot ugyanis Szilágyi Áron ütötte el a Londoni olimpia döntőjétől, amit az orosz most nyilván Decsi Tamáson torolna meg. 

      A sztoriban azonban van egy érdekes csavar, ugyanis Decsit is Szilágyi búcsúztatta az előző olimpián, még a legjobb 16 között.

      Decsi és Kovaljov asszója nagyjából 18:45-kor kezdődik.

    • Sorozatban harmadszor lett olimpiai bajnok a férfi szabadpisztolyosok 50 méteres versenyszámában a dél-koreai Jin Jong Oh a riói játékok szerdai versenynapján.

      A 36 éves világranglista-vezető a pisztolyosok egyik legsikeresebbje, aki ebben a számban Pekingben és Londonban, utóbbi helyszínen pedig a 10 méteres versenyben is aranyérmes volt már.

      A második helyen a vietnámi Hoang Xuan Vinh végzett, aki szombaton légpisztolyban győzött, s ezzel hazája első olimpiai aranyát nyerte meg. A bronzérem az észak-koreai Kim Szong Guké lett, aki pályafutása első nemzetközi döntőjét vívta Rióban.

      Tátrai Miklós nem jutott döntőbe, s az alapversenyben nyújtott 539 körös teljesítményével 34. lett.

      Sportlövészet, férfi szabadpisztoly, 50 méter.

      1. Jin Jongoh (dél-koreai) 193,7

      2. Xuan Vinh Hoang (vietnámi) 191,3

      3. Kim Szong Guk (Koreai NDK) 172,8

    • A magyar tőrvívó a legjobb 16 között esett ki, miután 15-6 arányú vereséget szenvedett az orosz Inna Gyeriglazovától.

      "Éreztem, hogy az ellenfelem nagyon taktikusan felkészült" - nyilatkozta az MTI-nek utána Mohamed Aida. "Azt hittem, hogy egy kicsit agresszívabban jön, viszont pont a passzívabb vívásra épített. Az utolsó pillanatig nem adtam fel. Az a flesses támadás jó is lehetett volna, volt is öt fehér lámpa, ami ha piros, akkor szorosabb az állás. Centimétereken múlt, hogy érvényteleneket szúrtam."

      Hozzátette, az Európa-bajnokságon megverte Gyeriglazovát egy tussal, bízott benne, hogy megszorítja, szerinte ő volt az egyike azoknak, akire leginkább készült az orosz tőröző.

      "Csalódott vagyok, de azért a papírformát nem szabad elfelejteni: ő az egyik legjobb vívó. Ezzel együtt többért jöttem" - mondta Mohamed.

      Arra a kérdésre, hogy a következő olimpián is ott lesz-e, a 40 éves Mohamed Aida úgy felelt: "Úgy gondolom, merész lenne kijelenteni, hogy igen".

      "Nem fogok hazamenni és lerakni a tőrt egyből. Mielőtt kijöttem, klubom, az UTE négyéves szerződést kínált, amit nagy boldogan elfogadtam. Addig vívok, amíg élvezem"- mondta a negyvenéves tőrvívó, akinek ez volt a hatodik olimpiája.