17 éves bajnoka lett a snowboardnak

A phjongcshangi olimpia második napja

Index
2018.02.11. 07:39
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nagyjából kilencet tettek meg a klasszikus sífutás 15 kilométeréből, és kicsit csökkent Niskanen tempója, az eddig hat futóhoz öten tudtak csatlakozni.

  • Az Insidethegames napi közvetítésében számoltak be pár svájciról, akik csak a lesiklás döntője miatt utaztak el Dél-Koreába, vasárnap meg akarták nézni azt, és hétfőn már mennek is vissza Svájcba. Vagyis most totálisan feleslegesen mentek el Dél-Koreáig.

  • Már csak hatan vannak a síatlon élbolyában. Cologna (Svájc), Klaebo, Holund, Sundby (Norvégia), Harvey (Kanada).

  • Niskanen néhány másodperces előnyt tudott összehozni 3,75 km alatt, de már ott vannak a legjobbak a nyomában,  a címvédő Cologna halad mögött, után meg besorakoztak a norvégok. Elég nagy szél is fúj, ami még inkább megnehezíti a versenyt.

  • Az alapvetően a bolyban való megbújásról szóló síatlonban merész dolog hosszú szökésre vállalkozni. Niskanen mégis megpróbálkozott saját tempóban elmenni a klasszikus stílus elején.

  • Négy is belekeveredtek. A mezőny elején haladó norvég Krüger akadt meg valamin, aztán ráesett az orosz Larkov. Krüger rögtön kapott is húsz másodpercet. Elég komoly meló lesz felzárkózni onnan.

  • Ahogy a nők, a férfiak is síatlonnal kezdik meg az olimpiát. 15 kilométer klasszikus sífutás után 15 kilométeres szabadstílusú következik. A norvégok a favoritok, és a svájci Dario Colognára, mint címvédőre is érdemes figyelni.

  • Az erős szél miatt a slopestyle selejtezőjét későbbre halasztották. Végül nem is kerestek pótlási lehetőséget a szervezők, inkább mind a 27 deszkást bejuttatták a hétfői döntőbe. Hosszú verseny lesz, mert a háromfutamos számban általában 12-es döntőt rendeznek.

  • Bánhidi Ákos csapatmenedzser szerint a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó válogatottnál kicsit mindenki megkönnyebbült azzal, hogy az első napon, szombaton ötödik helyével pontszerző lett 1500 méteren Liu Shaolin Sándor, írja az MTI.

    Bánhidi elégedett volt az 500 méteren továbbjutó Keszler Andreával és Jászapáti Petrával is, mindketten nehéz helyzetet oldottak meg.

    A versenyzők szerint a jég minősége sokat romlott, amióta a műkorcsolyázók is használják a csarnokot. Ahogy ők mondják, törik a jég, emiatt van sok esés.

  • A műkorcsolyázók csapatversenyében induló orosz Jevgenyija Medvegyeva kapta minden idők legmagasabb pontszámát a rövid programban. 81,06 pont az új csúcs.

    000 ZE78W

    A korábbi rekord is az övé volt, a 2017-es vb csapatversenyében 80,85 pontot kapott gyakorlatára. Medvegyeva tartja a rekordot a szabadprogramban és összetettben is.

  • Szombaton a férfiak selejtezőjével is voltak problémák, vagy háromszor csúsztatták el, és most a nőké is megkésve fog elkezdődni. A nem kedvező időjárás, ez nagy szelet jelenthet, fél órával későbbre, magyar idő szerint hatra tették át a startot.

    A viharos széllökések korábban a lesiklásnak tettek be, a számot át is tették csütörtökre.

  • Már szombaton is arról beszéltek, hogy hekkerek támadták meg az olimpia szervereit a megnyitó ünnepség ideje alatt, de akkor nem közöltek túl sokat erről a szervezők. Túlzás lenne azt állítani, hogy most sokkal több konkrétummal álltak volna elő, de most hivatalosan is elismerték, hogy hekkertámadás történt.

    A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője, Mark Adams azt mondta, a támadás ellenére biztonságban vannak a gépek. Ő sem tudja, hogy kik álltak a támadás mögött, de ha tudná, akkor sem beszélne róluk a nemzetközi gyakorlat alapján.

    Januárban több biztonságtechnikai szakértő valószínűsítette, hogy Oroszországból érheti támadás a doppingellenes szervezetek és az olimpiai bizottság oldalait és gépeit.

  • Négy szám ment le eddig, a férfi és női rövidprogram, a jégtánc és a páros műkorcsolya a csapatversenyből, amelyeben jelenleg a minden számban kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó Kanada áll az élen, 35 pontjuk van. A gyenge férfi teljesítmény miatt az oroszok 31 ponttal a másodikok. Az Egyesült Államok (29 pont), Japán és Olaszország (26-26 pont) jön utánuk a rangsorban. A további négy számban már csak ez az öt csapat versenyez egymással.

  • A snowboardos Redmond Gerardért természetesen egy kocsmában szurkoltak az ohiói Rocky River lakosai.

  • A vegyes párosoknál lement a hétkörös alapszakasz, de így sem sikerült eldönteni, hogy a nyolcból melyik négy csapat kerüljön az elődöntőbe.

    Az oroszok, a norvégok és a kínaiak és négyszer nyertek és háromszor kaptak ki. A minitabellán az oroszok voltak a legjobbak, így őket harmadikként sorolták be. A negyedik helyért viszont Norvégia és Kína játszik külön meccset 12.05-tól. Aki nyer, majd Kanadával játszhat hétfőn az elődöntőben.

    Az eddig nullapontos finnek is győzni tudtak, az Egyesült Államokat győzték le az utolsó körben. Mindkét csapat kiesett, ahogy Dél-Korea is.

    Curling, vegyes páros, 7. forduló:

    • Kína-Norvégia 9-3
    • Finnország-Egyesült Államok 7-5
    • Svájc-Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR) 9-8
    • Kanada-Koreai Köztársaság 7-3

    A selejtező végeredménye: 1. Kanada 6 győzelem/1 vereség, 2. Svájc 5/2, 3. OAR 4/3, 4. Kína 4/3 és Norvégia 4/3, 6. Koreai Köztársaság 2/5, 7. Egyesült Államok 2/5, 8. Finnország 1/6

  • A második körben még utolsó helyen álló Gerard tökéletes futamot meg legutoljára, és hiába indultak még utána tapasztaltabb snowboardosok, nem tudtak olyan stílusosan lejönni, mint ő. Az utolsóként startoló Max Parrot közel volt hozzá, de apró hibái miatt kevesebb pontot kapot.

  • a snowboard slope style döntőjéne utolsó körében, a 17 éves rider szinte hibátlanul ment végig a pályán, a forgásai is tökéletesek voltak. 87,16 pontjával az élre állt a 11. helyről. Még négyen indulnak utána, de nagy terhet rakott rájuk ezzel az amerikai.

  • Az eddig legjobb menetet produkálta a snowboardos Mark McMorris, 85,20 pontot kapott rá. A norvég Sandbech is sokat javított, feljött a második helyre. Az első kör után vezető Garcia Knight nem tudott újítani, de az első körben szerzett pontjaival még mindig a harmadik, de több olyan rider van, aki még elé kerülhet, ha sikerül beadniuk a legerősebb trükkjeiket.

    Az állás:

    1. Mark McMorris (Kanada) 85,20
    2. Staale Sandbech (Norvégia) 81,01
    3. Carlos Garcia Knight (Új-Zéland) 78,60
    4. Marcus Kleveland  (Norvégia) 77,76
    3. Mark McMorris (Kanada) 75,30
    5. Tyler Nicholson (Kanada) 76,41
    6. Torgeir Bergrem (Norvégia) 75,80
    7. Niklas Matsson (Svédország) 74,71
    8. Seppe Smit (Belgium) 69,03
    9. Sebastian Toutant (Kanada) 57,23
    10. Max Parrot (Kanada) 49,48
    11. Redmond Gerard (USA) 46,40

  • Kisebb meglepetésre új-zélandi rider vezet, de van még két kör javítani.

    Az állás:

    1. Carlos Garcia Knight (Új-Zéland) 78,60
    2. Marcus Kleveland  (Norvégia) 77,76
    3. Mark McMorris (Kanada) 75,30
    4. Torgeir Bergrem (Norvégia) 58,80
    5. Max Parrot (Kanada) 45,13
    6. Staale Sandbech (Norvégia) 44,81
    7. Redmond Gerard (USA) 43,33
    8. Niklas Matsson (Svédország) 38,43
    9. Tyler Nicholson (Kanada) 36,18
    10. Sebastian Toutant (Kanada) 33,66
    11. Seppe Smit (Belgium) 31,11

  • A vasárnapra tervezett férfi lesiklást csütörtökön fogják megtartani. Az eredetileg csütörtökre kiírt szuperóriás-műlesiklás pedig átkerült péntekre. Az eddig üres nap volt az alpesi sí versenyprogramjában.

  • Az aranyéremről három futam alapján döntenek majd. A 12-es mezőnyben négy norvég és négy kanadai is van, elég nagy meglepetés lenne, ha nem közülük kerülne ki a bajnok.

  • Gombfoci helyett szerezzen be gombcurlinget (biztosan így mondják.)

  • A legnagyobb sztár, Petter Northug betegsége miatt lemaradt az olimpiáról, de azért kiállt az új generáció legnagyobb tehetségével, Johannes Hösflot Klaebóval egy rúdtáncpróbára.

  • Az olimpiai második napján hat versenyszámban biztosan éremosztás lesz. Biatlonban a férfi sprintet rendezik, ahol a francia Martin Fourcade a legnagyobb esélyes, de a norvégok is elvihetik az aranyat.

    Sífutásban a 15+15 kilométeres síatlon következik, reggel 7.15-től, a favorit a címvédő Dario Cologna, de a norvégok fiatal klasszisa, Klaebo is nagyon veszélyes.

    Szabadstílusú síben a mogul döntője jön majd 14.10-kor.

    A férfi egyes szánkóban is valamikor 14 óra után lesz vége a negyedik futamnak, ami után eredményt lehet hirdetni.

    Gyorskorcsolyában ma a férfi 5000 méteren dől el az arany sorsa, a holland Steven Kramer a favoritja a reggel 8-kor kezdődő számnak.

    A legkorábbi döntő a snowboardosoké lesz, férfi slope style-ban. Kettőtől kezdődnek a versenyek.

    Vasárnap nem szurkolhatunk magyarért, Kékesi Márton lett volna az egyetlen indulónk, de a lesiklás halasztása miatt értelemszerűen nem versenyzik a síző.

  • Napok óta másról sincs szó, minthogy sikerül-e megtartani az eredetileg kiír időpontban alpesi síben a férfi lesiklást. A válasz: nem. Az előjelzett erős szél megérkezett Phjongcshangba, 72 kilométer per órás széllökéseket is mértek, a síliftek nem járnak, így biztosan nem lesz magyar idő szerint hajnal háromkor rajt.

    A Nemzetközi Síszövetség (FIS) később közli az új időpontot, de mivel egész napre erős szelet jeleznek előre, valószínűleg egy másik napra kerül a sí egyik leglátványosabb száma.