Károly, Karola
-4 °C
3 °C

Célfotós arany is jutott az olimpiai rekord és curlingbalhé mellé

2018-02-18T134331Z 1348550326 RC1C82FB36A0 RTRMADP 3 OLYMPICS-20
2018.02.18. 14:57

Alpesi síben és biatlonban is vasárnap szerezték meg phjongcshangi második aranyérmüket a győztesek, olimpiai rekordot hozott a női 500 méteres gyorskorcsolya, és újabb botrányt a curlingtorna. (Percről percre itt olvashatja vissza a vasárnapi eseményeket>>>)

Először Marcel Hirschernek sikerült a duplázás, a kombináció után az óriás-műlesiklásban is olimpiai bajnok lett Phjongcshangban. A második futamban kényelmes, 1,31 másodperces előnnyel indult az osztrák, de nem síelt biztonságit. A norvég Kristoffersen is nagy bravúrt vitt végbe, a tizedik helyről jött föl a második helyre. A harmadik a francia Alexis Pinturault lett.

A magyarok közül Kékesi Márton a 42., Samsal Dalibor a 44. helyen ért be. Az első futam egyébként eléggé megszórta a mezőnyt, a 110 indulóból csak 85-en fejezték be értékelhetően a futamot, ketten is borzasztó pechhel buktak nem sokkal a célvonal előtt.

Meghozta a várt izgalmakat a férfi biatlonosok utolsó egyéni futama, a 15 km-es tömegrajtos verseny, aminek a végén célfotóval szerezte meg második phjongcshangi aranyérmét a világkupában vezető Martin Fourcade. Nagyjából tíz centivel lökte be magát jobban az ezüstérmes német Simon Schempp-nél. A bronzot az utolsó olimpiáján szereplő norvég Emil Hegle Svendsen nyerte.

Olimpiai rekorddal nyert a japán Kodaira Nao a női gyorskorcsolya 500 méteres döntőjében. A világcsúcstartó koreai Li Szanghva túl gyors volt az utolsó kanyarban, amivel kiesett a ritmusból, így csak második lett. A bronzérmet a cseh Karolina Erbanova szerezte meg, ez a csehek eddigi második érme a téli olimpiákon.

A freestyle síelők slopestyle versenyében a norvég Öystein Braaten végzett az élen, a 95,00 pontos menetére már nem volt másoknak válasza. Az ezüstérmes az amerikai Nick Goepper lett, a bronzot pedig a kanadai Alex Beaulieau-Marchand gyűjtötte be. Nem kevés bukás is volt, amikből itt van egy összeállítás.

Olekszandr Abramenko a férfi ugrás olimpiai bajnoka, a kínai Csia Cung-jang lett a második, csak 0,46 pontos hátránnyal. A bronzot az orosz Ilja Burov szerezte meg.

Norvégia nyerte a 4x10 kilométeres sífutóváltót, az oroszok 9,4 másodperccel kaptak ki a végén. A harmadik helyre a francia csapat jött be.

Az érmes számokon túl is voltak érdekességek az olimpián vasárnap:

  • Érmet még nem osztottak, de már élesben mentek a férfi kettes bobosok is. Itt is volt látványos történés: a német kettős, Nico Walther és Christian Poser az utolsó kanyart rontották el, de csak a célvonal után borultak fel a bobbal, úgyhogy így is meg tudták nyerni a második futamot, és előztek összetettben is.
  • Megint balhé volt a curlingtornán, ahol a svédek 8-6-ra nyerte a britek ellen, megőrízve eddigi veretlenségüket. A végén jött a dráma: 6-6-os állásnál, a döntő endben kigyulladt a szabálytalanságot jelző piros lámpa a britek utolsó kövénél, amit így kiszedtek a bírók a játékból. A svédek innen könnyen nyertek, a britek viszont nem értik a videókat visszanézve sem, pontosan milyen szabálytalanság történhetett.
  • Egy érmes sportoló bukhat meg doppinggal, a curling vegyescsapatban történelmi érmet nyerő orosz páros férfi tagja, Alekszandr Kruselnyickij szervezetében találtak ugyanis meldoniumot. Hétfőn következik majd a B próba. Kruselnyickij az orosz curlingszövetséggel együtt tagadja a doppingvádakat.
  • Két norvég hokis is azonnali kiállítást kapott a Németország által szétlövés után 2-1-re megnyert csoportmeccsen. Az egyikük egy fejre mért ütéssel padlózott egy németet, a norvég kapus meg a legvégén dühösen szétverte a botját a kispadon.
  • Lehet, hogy Liu Shaolin Sándor barátnőjének véget ért az olimpia, a brit Elise Christie az 1500 méteres versenyen bukott szombaton. Hordágyon kellett levinni, és bár csontja nem tört, a bokája megsérült. Az 1000 méter selejtezője kedden lesz.
  • Egy héttel az olimpia vége előtt vasárnap egészségügyi okokból hazautazott az egyetlen észak-koreai NOB-tag, Csang Ung, aki megfázott Phjongcshangban.

Borítókép: Martin Fourcade célfotóval nyert. Fotó: Toby Melville / Reuters.