Judit
2 °C
7 °C

Ha kettő helyett négy arany kell, az ritka nagy sztori

2018-02-19T142733Z 1804365875 DEVEE2J145X9F RTRMADP 3 OLYMPICS-2

Az olimpia legnagyobb hétfői sztorija egy honosított magyar lett, Swaney Elizabeth olyat ment freestyle síben, amit valószínűleg bármelyik ügyesebben síelő családanya utána tudna csinálni 2-3 hét gyakorlás után.

Aztán ott volt a második legnagyobb sztori, legalábbis amire az emberek nem tudtak nem rákattintani, hogy a világbajnok jégtáncospár nő tagjának kikapcsolódott a ruhája, és jó ideig látni lehetett a mellét.

Sportértéket ők mutattak, másodikként végeztek a rövid programban, aranyesélyesek voltak a másnapi döntőben, de ez persze jóval kevesebbeket érdekelt.

Sportérték - ebben a műfajban hétfőn a bobosok voltak a legjobbak, méghozzá négyen is, az olimpiai bajnok német és az olimpiai bajnok kanadai egység a kettes bobosoknál. Mindannyian aranyérmet nyertek ugyanis ugyanabban a számban: holtversenyben értek célba, századra ugyanolyan idővel.

Mindezt négy futam és több mint öt kilométernyi csúszás után. Mekkora erre az esély?

Ráadásul a célba érés után is zseniálisak voltak, az első helyen álló, sorsára várakozó német páros - Francesco Friedrich és Thorsten Margis - nem is egymás vagy edzői nyakába ugrott, amikor meglátta, hogy holtversenyben olimpiai bajnokok, hanem az épp csak befutott kanadaiakat - Justin Kripps és Alexander Kopacz - ment ölelgetni. Ők kábé még azt sem tudták, nyertek, csak azt látták, két hegyomlás német támadja le őket a célban.

Kettőből lett négy arany, ez a 26.-ként lesikló, 1 századdal bajnok cseh sízőnő, Ester Ledecka mellett az olimpia eddigi legnagyobb sztorija.

Ez volt a kilencedik megosztott arany téli olimpiákon, nézzük is meg az eddigieket:

  • 1928-ban, St. Moritzban két gyorskorcsolyázó, a norvég Bernt Evesen és a finn Clas Thunberg zárt az élen megosztva 500 méteren.
  • 1956-ban (Cortina d'Ampezzo) két szovjet gyorskorcsolyázó vitt haza összesen két aranyat, Jevgenyij Grisin és Jurij Mihajlov 1500-on volt ugyanolyan gyors.
  • 1960-ban (Squaw Valley) is sláger volt az 1500-as táv gyorskorcsolyában, ráadásul itt megint Grisin lett megosztva aranyérmes, ezúttal a norvég Roald Aasszal.
  • Az újabb megosztott aranyra Szapporóig (1972.) kellett várni, kettes szánkóban zártak az élen együtt a németek és az olaszok.
  • 1998-ban, Naganóban megint megosztott arany jött, ezúttal kettes bobban, az olaszok és a kanadaiak nem bírtak egymással az élen.
  • 2002-ben, Salt Lake Cityben már két megosztott arany is volt, 10+10 km-es üldözéses sífutásban két norvég, Frode Estil és Thomas Alsgaard, műkorcsolyában a pároknál pedig az orosz Jelena Berezsnaja, Anton Sziharulidze, és a kanadai Jamie Salé, David Pelletier zárt azonos pontszámmal.
  • Legutóbb, 2014-ben Szocsiban is volt megosztott arany, ott női lesiklásban Tina Maze és Dominique Gisin örülhetett együtt.

(Borítókép: A német és a kanadai páros a dobogó első helyén - fotó:  Edgar Su / Reuters)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?