Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Berecz Zsombor ezüstérmes lett a finn dingi-Eb-n

2019.05.18. 17:26 Módosítva: 2019.05.18. 18:44

Berecz Zsombor ezüstérmet szerzett az Athénban rendezett finn dingi-Európa-bajnokságon. A hajóosztály világbajnokát csak az olimpiai bajnok tudta legyőzni. Berecz másodszor szerzett Eb-ezüstöt.

Berecz a szombati éremfutamon a kilencedik helyen ért célba, amivel bebiztosította Európa-bajnoki helyezését. A magyar versenyző számos nagy nevet előzött meg, a vert mezőnyben végzett a világranglista élén álló holland Nicholas Heiner és a balatonföldvári 2017-es világbajnok svéd Max Salminen is.

e937231f-54fe-420f-a661-bd3b2a42906f

Rendkívül erős volt a mezőny, mert 4 olimpiai kvótát lehetett szerezni. A legfrissebb (április 24-én közzétett) világranglista első öt helyezettje (a holland Nicholas Heiner, a svéd Max Salminen, az új-zélandi Josh Junior, a brazil Jorge Zarif, és az új-zélandi Andy Maloney) egyaránt rajthoz állt.

A szombati éremfutam előtt – 8 futam teljesítése után – Berecz 43 ponttal állt a második helyen, előtte a riói olimpiát megnyerő angol Giles Scott jelentős előnnyel, 15 ponttal vezetett. A magyar vitorlázó mögött az új-zélandi Maloney 7 ponttal leszakadva következett a harmadik helyen, míg a negyedik helyezett argentin Facundo Olezza hátránya már behozhatatlan 37 pont volt. Ez azt is jelentette, hogy a magyar vitorlázó a harmadik helynél hátrébb már nem tudott végezni az összetettben, így az éremfutamon csak két ellenfelére kellett figyelnie, írta közleményében a Magyar Vitorlázó Szövetség.

A magyar olimpiai csapat első kvótáját megszerző magyar világbajnok az egyhetes verseny alatt kiegyensúlyozottan szerepelt. Az egész mezőnyben az ő kieső futama volt a legkisebb helyezés (22.), és a rosszabbul sikerült szerdai gyenge szeles naptól eltekintve az olimpiai bajnok angollal együtt rendre az első tíz között végzett a futamokon. Kedvező jel az olimpiára nézve, hogy a magyar versenyző sebessége a világ közvetlen élmezőnyével való összevetésben is sokat javult, a mezőnyben a 7. legmagasabb sebességet (11,23 csomó) érte el az Európa-bajnokságon.

A junior Németh Domonkos összetettben a 61. helyen zárta a versenyt, az U23 korosztályban pedig 15. pozíciót szerezte meg. A legjobb junior korú versenyző az összetett lista 11. helyén álló svájci Nick Theuninck lett.