Megismétlődik a hat évvel ezelőtti döntő a darts-vb-n

2019.12.31. 00:29

A dartsvilágbajnokság elődöntőjében az esélyesség terhe agyonnyomta a walesi Gerwyn Price-t, akit a skót Peter Wright 6-3-re győzött le, és 2014 után ismét döntőbe jutott a világbajnokságon. Az ellenfele ezúttal is a holland Michael van Gerwen lesz, aki szintén 6-3-ra nyert a másik elődöntőben az angol Nathan Aspinall ellen. A darts-vb döntője január-1-jén lesz. 

Gerwyn Price–Peter Wright

Az este első elődöntője igen parázs összecsapást hozott a walesi Gerwyn Price és a skót Peter Wright között. A vb-n eddig remeklő Price már a meccs előtt elkezdte a lélektani hadviselést, félig viccesen megjegyezte, hogy Wright csak szerencsével nyerhet ellene egy szettet. Ez aztán elég hamar be is következett, de nem a szerencsének, hanem Wright remek kezdésének köszönhetően. A skót rögtön az első szett döntő legjében elvette Price kezdését, amivel megnyerte a szettet, 0-1. Wright átlaga 104 volt, miközben Price-é 90 alatt maradt.

A következő két szettben Price játéka javult valamelyest, és Wright gyengébb kiszállóinak is köszönhetően sikerült 2-1-re fordítania. A negyedik és ötödik szettben Wright átlaga ismét száz fölött volt, és újra ő került előnybe, 3-2. A walesi magabiztos játéka – amit eddig láthattunk tőle ezen a vb-n – eltűnt. A hatodik szettben még 3-3-ra ki tudott egyenlíteni, de nagyobb nyomást nem bírt Wright-ra helyezni. A skót a hetedik szett döntő legében elvette Price kezdését, ami után már csak két szett megnyerésére volt a döntőtől.

Wright a nyolcadik szettet egyszerűbben, 3-1-re, a kilencediket egy kicsit nehezebben, 3-2-re nyerte meg. A végén még az is belefért neki, hogy több meccsnyilat is elszórakozott, és végül egy dupla egyessel zárta le a meccset, 3-6. Wright minden statisztikai mutatóban felülmúlta a tudása alatt teljesítő Price-t, és 2014 után másodszor jutott be a PDC-világbajnokság döntőjébe.

A két versenyző közti feszültséget jól mutatta, hogy a meccs után látványosan kerülték egymást, és még a kézfogás is elmaradt.

Michael van Gerwen–Nathan Aspinall

A világbajnokság másik elődöntőjében a címvédő Van Gerwen és Aspinall kevésbé látványos, de annál inkább küzdelmes meccset vívott egymással. Az ötödik szettig a meccs forgatókönyve bevett mintát követett: aki kezdte a szettet, az el is veszítette azt. A sorozatot végül Van Gerwen törte meg, aki 3-0-val nyerte meg hatodik leget, összesítésben pedig 4-2-re húzott el.  Azonban Aspinallt ez még nem törte meg, a hetedik szettet 3-0-ra nyerte meg, amivel 4-3-ra felzárkózott.

A döntő szett a nyolcadik volt, ahol a háromszoros világbajnok Van Gerwen eggyel magasabb fokozatra kapcsolt, és a saját kezdéseit hozva 3-2-re nyerte a szettet. A mérkőzést eldöntő szettben Van Gerwen újra elvette Aspinall kezdését, és végül 3-1-gyel zárta azt le, 6-3.

Bár Van Gerwen mostani játéka elmaradt a valós tudásától, a 96,34-es átlaga így is elégnek bizonyult a meccs végére kissé elfáradó Aspinall ellen. A vb-döntőben mindesetre ennél jobb játék kell a világelsőtől, ha meg akarja védeni a vb-címét. Van Gerwen pályafutása ötödik világbajnoki döntőjére készülhet, az eddig négyből hármat nyert meg, az elsőt éppen Peter Wright ellen, még 2014-ben.

PDC-dartsvilágbajnokság, London, 15. nap

elődöntők:

  • Gerwyn Price (walesi, 3.) (89,94)–Peter Wright (skót, 7.) (98,39) 3-6
  • Michael van Gerwen (holland) (96,34)–Nathan Aspinall (angol, 12.) (92,04) 6-3