Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Tízezrek tisztelegtek Kobe Bryant emléke előtt

GettyImages-1208419825
2020.02.25. 05:29

Los Angelesben helyi idő szerint hétfő délután több tízezer ember részvételével tisztelegtek Kobe Bryant, volt olimpiai bajnok kosárlabdázó, az Észak-amerikai Profi Kosárlabdaliga (NBA) volt tagja emléke előtt, írja az MTI.

A január 26-án helikopter-balesetben elhunyt sportoló életét ünneplő, pályafutását beszédekkel és filmrészletekkel felidéző emlékünnepséget az Egyesült Államok egyik legismertebb sportcsarnokában, a Staples Centerben tartották.

A csarnokban húszezer ember gyűlt össze, de az épület előtt is ezrek szorongtak és követték figyelemmel a kivetítőn az ünnepséget.

A rendezvényen megemlékeztek Bryant kislányáról, a helikopteren vele lévő 13 éves Giannáról és a fedélzeten velük utazó másik hét elhunyt személyről is.

A tisztelgés Bryant személyes életének és sportkarrierjének epizódjait felelevenítő filmmel kezdődött, majd Beyoncé énekelt. Előadása végén az énekesnő a tekintetét a magasba szegezte, ahol Kobe Bryant óriásfotója mellé a sportmezét függesztették ki, fogalmaz az hírügynökség tudósítása.

A "Kobe és Gianna Bryant életének megünneplése" címet viselő rendezvényt nem véletlenül tartották február 24-én. Az özvegy, Vanessa Bryant kérése volt ez: a sportoló ugyanis 20 esztendőn keresztül, amíg a Los Angeles Lakers játékosa volt, a 24-es számú mezt viselte.

A megemlékezésen jelen volt a Lakers teljes jelenlegi csapata, az NBA sztárjai, köztük LeBron James, Michael Jordan és Magic Johnson.

A szórakoztatóipar sztárjai énekkel emlékeztek a nagyszerű sportemberre. Alicia Keys Beethoven Holdfény szonátáját adta elő, Christina Aguilera az Ave Mariát énekelte. Mások pedig életének kedves történeteit idézték fel beszédjükben.

Michael Jordan könnyes szemmel mondta: "amikor Kobe meghalt, életem egy darabja halt meg vele". Rob Pelinka, a Los Angeles Lakers menedzsere és Bryant régi barátja úgy fogalmazott: "a katasztrófa napján a világ mintha kifordult volna tengelyéből, mindannyiunk számára". Sabrina Ionesco, oregoni kosárlabdasztár - a női kosárlabdát intenzíven segítő Bryant egyik tanítványa - a Giginek becézett Gianna Bryantra emlékezett. "Gigi jelentette a jövőt és Kobe tudta ezt" - emlékezett.

Felszólalt az özvegy, Vanessa Bryant is:

A legfantasztikusabb férj volt... A mindenem volt

– mondta sírva. Megemlékezett a balesetben elhunyt 13 éves kislányukról is. "Isten tudta, hogy nem lehetnek meg egymás nélkül ezen a Földön. Együtt kellett magához vinnie őket" - fogalmazott, majd elhunyt férjének üzenve azt mondta: "Bébi, te vigyázz a mi Giginkre!".

A mintegy kétórás ünnepség Bryant híres "Kedves kosárlabda!" című kisfilmjével ért véget.

Még a rendezvény előtti órákban Vanessa Bryant pert indította helikoptert működtető társaság ellen. A perkereset szerint a baleset a pilóta, Ara Zobayan gondatlansága és hanyagsága miatt következett be, mert rendkívül rossz időjárási körülmények között, erős ködben indult útnak.

Kobe Bryant, az ötszörös NBA-bajnok, 18-szoros All-Star-játékos január 26-án, vasárnap reggel egy hegynek ütközött helikopterével. A helikopteren utazott 13 éves lánya, Gianna Maria is, akivel épp edzésre tartottak. Ahogy arról korábban már az Index is beszámolt,  nem volt engedélye rossz látásviszonyok közötti repülésre annak a cégnek , amelynek a helikopterével Kobe Bryant és hét másik utas szenvedett halálos balesetet.