Nem volt engedélye a rossz látási viszonyokra a Kobe Bryantot reptető cégnek

2020.01.31. 11:51

Nem volt engedélye rossz látásviszonyok közötti repülésre annak a cégnek, amelynek a helikopterével Kobe Bryant és hét másik utas szenvedett halálos balesetet, írja a Reuters több lap információjára hivatkozva.

Az egykori kosárlabdázó vasárnap halt meg, amikor a felhős, ködös időben repülő helikopterrel sziklafalnak csapódott a kaliforniai Calabasasnál.

A pilóta, Ara Zobayan engedélye alapján vezethetett gépet „vakon", csak a helikopterben lévő műszerek alapján, de nem lehetett sok tapasztalata benne, hiszen az Island Express Helicopters nevű cégnek nem volt ilyen licence, mondta a New York Timesnak Kurt Deetz, aki korábban biztonsági vezetőként dolgozott az említett cégnél. Ráadásul Los Angeles környékén nagyon ritkán vannak olyan időjárási körülmények, mint vasárnap voltak.

Zobayannak a burbanki repülőtér légi irányítói adtak engedélyt a felszállásra, de ők is jelezték, hogy életbe lépett különleges látási viszonyok szabály az alacsonyan lévő felhők miatt. Amikor Zobayan felszállt, azt jelentette, hogy megfelelőek a látási viszonyok, de később ezek leromlottak.

Az alacsony magasságban lévő felhők miatt a többi kereskedelmi társaság nem is repült, csak a mentőhelikopterek szálltak fel.