Modern kori tündérmese egy csúcstámadásról

GettyImages-1308118337
2021.05.28. 09:34
Izraelben nem kellett, Oroszországgal nyert ATP-kupát, majd a világelsőt is legyőzte. A selejtezőkből a kiemelt státuszig 3 hónap alatt.

Az amerikai férfitenisz soha nem látott mélyponton van. Az állítást alátámasztja, hogy amíg egyetlen amerikai játékos sincs jelenleg a világranglista első 30 helyezettje között, addig az orosz férfiak dominálják az élvonalt. Jelenleg négy orosz teniszezőt láthatunk a világranglista elitjében, ők Danyiil Medvegyev, Andrej Rubljov, Aszlan Karacev és Karen Hacsanov. A 27 éves Aszlan Karacevvel kapcsolatban érdemes tisztázni, hogy miként hódította meg a profi teniszt három hónap alatt az ismeretlenségből.

Mással is előfordult már

Hosszú Katinkának a legenda szerint amerikai edzője, Dave Salo tanácsolta, hogy nyisson inkább szépségszalont úszás helyett. Az eredmény ismert, három olimpiai arany és szinte megszámlálhatatlan világversenyeken szerzett érem volt a válasz a magyar úszó részéről. A becsmérlő szavak a tömegsportolókat is meg-megtalálják. Az Index Sunday Brunch podcastjében nemrégiben Rubint Réka mesélte el, hogy a testnevelője genetikai selejtnek titulálta őt.

Hősünk 1993-ban, Vlagyikavkazban látta meg a napvilágot, de hároméves korában a család Izraelbe költözött. Aszlan itt kezdett el teniszezni, és tehetsége korán kibontakozott. Izraelben korosztálya egyik legjobbjaként jegyezték. Ennek ellenére a helyi teniszszövetség csak ímmel-ámmal segítette, a nemzetközi porondra nemigen jutott ki. Ami még meglepőbb, hogy az Izraeli Teniszszövetség nem vette fel az állami teniszakadémiára. Ezért aztán Karacev 2009-ben visszaköltözött Oroszországba. Túl sokat nem tudott felmutatni, 12 év kemény munka és többszöri költözés, majd edzőváltás után 2017-ben a világranglista 751. helyén állt. Ekkor már a visszavonuláson is komolyan elgondolkodott, de végül mégsem adta fel: úgy döntött, nem hajlandó abbahagyni, amíg be nem kerül a legjobb 100 játékos közé. 2021 elején a 114. helyen tartott. Ekkor jött a fordulat. 

Az év elején megrendezett ATP-kupán a részvétel jogát kivívó országok három legjobb játékosukkal indultak. A harmadik legjobb orosz játékos, Karen Hacsanov azonban lemondta a részvételt, így Karacev beugróként részt vehetett addigi karrierjének legrangosabb versenyén. Ennek során a két kiváló orosz, a top 10-es Medvegyev és Rubljov oldalán játszhatott.

Nagyon sokat tanultam ezalatt tőlük, már abból is, hogy a közelükben lehettem!

– nyilatkozta. Az orosz csapat végül Karacev részvételével megnyerte a kupát, ő pedig elindult felfelé. Átküzdötte magát a selejtezőkön, és életében először Grand Slam-tornán indulhatott, a 2021-es Australian Openen. A többi, ahogy mondani szokás, történelem.

Karacev lett az első játékos, aki élete első Grand Slam-versenyén rögtön a legjobb négy közé jutott, ráadásul a világranglista 114. helyéről. Itt még akár azt is hihettük volna, hogy egyszeri fellángolásról van szó, hiszen erre is volt már példa a teniszben. A női mezőnyben például Jelena Osztapenko tinédzserként megnyerte a 2017-es Roland Garrost, de a későbbiekben meg sem tudta közelíteni ott nyújtott teljesítményét, jelenleg a női világranglista 44. helyén áll. Karacev azonban nem állt meg. Az Australian Openen még alulmaradt az elődöntőben a világelső szerb Novak Djokovics ellen, később azonban a belgrádi tornán a hazai közönség biztatása ellenére már legyőzte riválisát.

Nincs megállás

Karacev azóta legyőzte példaképeit, a világranglista második helyén álló Medvegyevet és a szintén top 10-es Rubljovot is, valamint megnyerte a magas presztízsű dubaji tornát. Karacev az utóbbi három hónapban többet ért el, mint teljes addigi pályája során. Eddig a legmagasabb profi szinten, vagyis ATP-tenisztornákon 24 mérkőzést nyert, ebből 21-et (!) idén. Előtte gyakorlatilag csak Challenger-, illetve Futures-tornákon tudott indulni, vagyis másod-, illetve harmadosztályú szinten.

Jelenleg 27 éves, és sok legendás játékos ebben az életkorban már nem is versenyzett, Björn Borg már 26 évesen visszavonult. Azonban úgy tűnik, Karacev számára csak most kezdődik pályafutásának legjobb része. Izrael tehát veszített egy top 30-as teniszezőt, legjobb játékosuk jelenleg a ranglista 270. helyén tartózkodó, lassan kiöregedő Dudi Sela. Oroszország pedig nyert egy ATP-kupát, és a rajongók kaptak egy igen látványos, támadó stílusban játszó versenyzőt. Kíváncsian várjuk, hogyan szerepel majd a hétfőn induló Roland Garroson.

(Borítókép: Francois Nel / Getty Images Hungary)