Szilágyi Liliána is megszólalt Turi György bántalmazásairól

2021.11.12. 18:25

Az elmúlt hetekben igencsak izzik a levegő Turi György, a Kőbánya úszóedzője körül, ugyanis korábbi tanítványai közül egyre többen lépnek ki a nyilvánosság elé olyan történetekkel, amelyekben testi fenyítéssel, lelki terrorral és szexuális zaklatással vádolják. Az úszóedző módszereiről és kettőjük kapcsolatának elfáradásáról először Késely Ajna mesélt lapunknak, majd jött Cseh László interjúja, amely hatalmas port kavart.

Most Dara Eszter, Szepesi Nikolett és Egerszegi Krisztina volt edzőtársa, Kiss Noémi után Szilágyi Liliána szólalt meg az abúzussal vádolt edző ügyében.

Az úszónő Turi a 24.hu-nak adott interjújára reagált, amelyben az edző bemutatott egy üzenetrészletet közte és tanítványa között. Az interjúban így nézett ki az üzenetváltás:

2020. január 1-jén kaptam tőle egy SMS-t. Itt van, mutatom. „Boldog új évet, egy szebbet, egy jobbat” – írta. Válasz: „Neked is, Lilu, vigyázz magadra, puszi.” „Á, rég volt, szép volt” – írta néhány szívecske kíséretében. „Köszönöm, Gyuri bácsi, így ennyi év múltán is!” „Ha maradtál volna, most az aranyért úszhattál volna, de legjobb esetben is éremért. Nagyon bánom” – céloztam a 2019-es felnőtt-vb-re, ahol Kapás Bogi gyengébb idővel (2:06.78) lett világbajnok, mint amilyennel Lilu 2014-ben ifjúsági olimpiai bajnok lett 200 pillangón (2:06.59). „Tudom, de akkor még nem én döntöttem sajnos. Én maradni akartam, és ezért nem maradhattam. De tudom, mire lettünk volna képesek!”

 Szilágyi szerint Turi kiemelt, illetve összevágott részleteket, de nem cáfolta a magánjellegű beszélgetés valódiságát. 

Ebben az interjúban hangzott el a szakembertől az, hogy:

Az vesse rám az első követ, aki abban a korban szocializálódott, a nyolcvanas évektől gyerekekkel foglalkozott, és olykor, ha erős indoka akadt rá – mert eltört volna a gyerek lába, betört volna a feje, ha az uszodában baromkodik, a vizes kövön elesik, vagy egyéb fegyelmezetlenségekről már ne is beszéljünk –, nem kevert le egy-egy nyaklevest vagy nem emelt ki a vízből senkit a manapság elfogadhatónál erőszakosabban.

Az úszónő YouTube-csatornáján arról beszélt, hogy hamarosan újabb videóval jelentkezik, amelyben több részletet fog megosztani „a Cár” becenévvel illetett úszószakemberről, de addig is fontosnak találta leszögezni:

(...) teljes mellszélességgel kiállok a sporttársaim/sorstársaim mellett. Azok mellett, akik már megszólaltak és akik még meg fognak. Elítélek mindennemű abúzust, uszodán belül vagy kívül, az élet minden területén, az abuzáló edzőknek, szakembereknek nincs helye a sportban (sem).

Ebben a cikkben szexuális visszaélés bűncselekmény a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport