Újabb siker, negyeddöntőben férfi pólósaink

D  AS20210731041
eb spot

Tokió 2020

Helyszíni tudósítás

2021.07.31. 08:03
A magyar férfi vízilabda-válogatott 11–8-ra legyőzte az Egyesült Államokat a tokiói olimpia csoportkörének negyedik fordulójában. Magyarország ezzel a sikerrel bebiztosította továbbjutását a negyeddöntőbe.

Mint ismert, a magyar válogatott a Görögország elleni szoros vereséggel kezdte meg ötkarikás szereplését, majd legyőzte a házigazda Japánt és Dél-Afrikát is. Utóbbi találkozót jó edzőmeccsként fogták fel a nemzeti csapat tagjai, jól szolgálta a felkészülést a szombati, Egyesült Államok elleni mérkőzésre. Az amerikaiak szintén legyőzték Japánt és Dél-Afrikát, majd egy góllal kikaptak Olaszországtól.

Märcz Tamás szövetségi kapitány úgy döntött, minden mezőnyjátékosára szüksége lesz az amerikaiak ellen, így ezúttal Vogel Soma maradt ki a mérkőzésre nevezett keretből – kulcsszerep jutott tehát Nagy Viktornak a kapuban.

1. negyed

A kék sapkában pólózó magyar válogatott szerezte meg a vezetést rögtön a ráúszás utáni első akcióból, Mezei Tamás köszönt be. Az amerikaiak két emberelőnyt is elszórakoztak, majd Alex Bowen révén egyenlítettek. Az első magyar fór kimaradt, majd Zalánki Gergő labdaszerzését követően kontrát fújtak ellenünk. A második emberelőnyt már gólra váltottuk, Pásztor Mátyás pattintott a rövidbe a rosszkéz-oldalról. Az utolsó percre fordulva mindkét oldalon kihasználatlanul maradt egy fór, így az eredmény már nem változott. (1–2)

2. negyed

A második ráúszást követően labdaejtés következett, ezúttal az amerikaiaké lett a labda. Erdélyi Balázst rögtön ki is szórták, Johnny Hooper révén pedig egyenlített az Egyesült Államok. A túloldalon a magyar válogatott is emberelőnybe került, de előbb a kapus védett, majd a blokkba tüzeltünk. A negyed derekán fordult a kocka: Pásztor Mátyás kiállítását kihasználva Ben Hallock talált be egy centerezést követően, így a mérkőzésen először vezettek az amerikaiak. 

Varga Dénes klasszishoz méltóan akkor villant, amikor a legjobban kellett, az ő góljával egyenlített a magyar válogatott. Sokáig nem örülhettünk, Ben Hallock újra bevette a magyar kaput. A túloldalon másik klasszisunk, Vámos Márton is feliratkozott a góllövőlistára, ismét egál volt. A negyed utolsó magyar támadása egy centergólt hozott Hárai Balázstól, majd Hosnyánszky Norbert kiállítását kivédekeztük, így a nagyszünetben nálunk volt az előny. (4–5)

Varga Dénes
Varga Dénes
Fotó: Maddie Meyer / Getty Images Hungary

3. negyed

A fordulás után közel három percig nem láthattunk gólt, pedig az amerikaiak két emberelőnyt is kaptak ebben az időszakban, sőt még időt is kértek az egyiknél. A magyar védekezés azonban jól működött, a túloldalon pedig Manhercz Krisztián talált be, így kettő volt közte. Egy Nagy Viktor-védést követően visszaúszás közben kiküldtek egy amerikait, Märcz Tamás azonnal időt is kért, tudta, hogy ez kulcsfontosságú támadás lehet. A kitalált taktika bevált, Vámos Márton balkezes bombája a rövidben kötött ki.

Valamivel kevesebb mint két perccel a játékrész vége előtt Manhercz pazar ejtéssel vette be az amerikai kaput, megnyugtató előnyre tett szert a magyar válogatott. A túloldalon hiába jött a sokadik kiállítás – alig maradt olyan magyar mezőnyjátékos, akinek eddigre ne lett volna legalább egy –, előbb Nagy Viktor védett, majd jó volt a sánc. A végén Hooper kipontozódott, ezzel zárult a harmadik negyed. (4–8)

4. negyed

Erdélyi Balázs kipontozódott az utolsó játékrész elején, de a jó védekezésnek köszönhetően az amerikaiak nem tudtak közelebb zárkózni. Sőt! Kiharcoltunk egy ötméterest is, amit Varga Dénes biztos kézzel a jobb alsóba vágott. A közel 10 perces amerikai gólcsendet Alex Obert törte meg, majd Luca Cupidótól érkezett az újabb találat, ezúttal emberelőnyből.

Három perc maradt a mérkőzésből, amikor kiszórták Jansik Szilárdot, az Egyesült Államok pedig időt kért. Hannes Daube kihasználta a fórt, így felzárkóztak két gólra az amerikaiak. Nagyon fontos emberelőnyös gólt pattintott a rövidbe Manhercz Krisztián, amikor az órán 107 másodperc volt még hátra.

A mérkőzés magyar góllal és győzelemmel zárult, ami negyeddöntőt ért nekünk. Folytatás hétfőn, magyar idő szerint éjjel 3 órakor Olaszország ellen.

„Minden meccsen nagyon koncentráltan kell játszani, ha esetleg több góllal meg is tudunk lépni. Ezt ma száz százalékig meg tudtuk valósítani a harmadik negyed végéig. Utána úgy éreztem, kicsit visszavettünk támadásban, és ez kihatott a védekezésünkre is. Kaptunk néhány buta gólt, fel tudtak jönni az amerikaiak, ezért talán izgulhatott a nézőközönség a végén kicsit, de fontos győzelmet arattunk. Láttuk az amerikaiak több meccsét, tudtuk, hogy fizikálisan fel vannak készítve. Szerb edzőjük van, így taktikailag is jól össze vannak rakva. Sokan játszanak Európában, de azért nem olyan szinten, mint a magyar válogatott tagjai.

Az olaszok ellen ugyanezt a védekezést kell továbbvinni, bár volt ma is egy-két hiba, főleg a végén. Ha ezt a játékot tudjuk hozni, és mindenki maximálisan koncentrál a védekezésre is, akkor meg tudjuk verni őket.

Utána a negyeddöntő a legfontosabb. Nézzük a másik csoportot is, látjuk, hogy a spanyolok csúcsformában vannak, de egyelőre nem foglalkozunk senkivel. Olaszországot kell legyőzni először, most erre koncentrálunk. Nem akarunk számolgatni, Rióban sem tettük, pedig lehetett volna” – így Vámos Márton a mérkőzés után a vegyes zónában.

Jó csapattal találkoztunk, erre készültünk, hogy méterről méterre, centiről centire felépítjük és megnyerjük ezt a meccset. A harmadik negyedben volt nálunk egy kis holtpont, az ítéletek sem jöttek nekik. Mi sokat blokkoltunk, labdákat szereztünk, a védekezésből adódóan szereztünk önbizalmat, ezáltal a támadás is sokkal jobban ment. Most állunk 80-85 százalékon, de a negyeddöntőben vért kell inni, az a legfontosabb meccs. A negyedik negyedben volt egy kis szembeszél, meg nem adott kiállítás, faultok stb., de nem ezzel akarok takarózni. Álltuk a sarat. Az olaszok ellen mindenképpen több kell, van múltja ennek a párharcnak. Ők sincsenek még 100 százalékon, két erős csapat fog összecsapni, jó felkészülés lesz a negyeddöntőre

– értékelt Pásztor Mátyás.

A negyedik negyed feléig tetszett, az utolsó három gól, az nem. Egy nagyon jó mérkőzést játszottunk, mindenki úgy jött ki a vízből, hogy előreléptünk. Az eddigi meccseken volt hiányérzetünk, de most betömtük a lyukakat. Védekezésben volt hiányérzetem, ezt átbeszéltük, javítjuk, és ez most látható volt. Jó úton vagyunk, az olaszok ellen még több energia kell és koncentráció. A negyeddöntőre nem mehetünk úgy oda, hogy nincs elég önbizalom, vagy hiányérzetünk van. Biztosan jó csapattal fogunk találkozni. Mindegy, kit kapunk, át kell menni rajta, le kell győzni

– összegzett Nagy Viktor az összecsapást követően.

TOKIÓ 2020
FÉRFI VÍZILABDA, CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ
Egyesült Államok–Magyarország 8–11 (1–2, 3–3, 0–3, 4–3)

(Borítókép: Hosnyánszky Norbert az amerikaiak elleni mérkőzésen. Fotó: Kovács Tamás / MTI)  • Tippek
  • Babaváró hitel