Mbappé egy zseni, Messi kasszasiker

000 322K7WA
2022.02.16. 09:34
Ha pontozásos sportág lenne a futball, a PSG lesöpörte volna a pályáról a tizenháromszoros BEK/BL-győztes Real Madridot, így viszont a 94. percig kellett várni Kylian Mbappé – a mezőny legjobbja – győztes góljára. Eközben Lisszabonban a Manchester City kitömte a Sportingot, és megerősítette a vélekedést: Pep Guardiola csapata a Bajnokok Ligája legjobb, a végső győzelemre legesélyesebb együttese.

Az összes spanyol és francia sportújság címoldalát kibérelte Kilyan Mbappé a keddi Paris Saint-Germain–Real Madrid Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő első felvonása után. A L'Équipe például ezt a fotót rakta a borítójára:

A Marca címlapja így áradozik: Qué bueno es Mbappé – Milyen jó Mbappé! A L'Équipe még egy messis szójátékot is elsüt. „Mais si. C'est encore lui! – De igen. Megint ő!" A Mundo Deportivo borítója azt a pillanatot ábrázolja, amikor Mbappé elgurítja a labdát Thibaut Courtois lábai között, a cím pedig: Így győz Mbappé. Az As ugyanezt a fotót rakta ki címlapjára, a szöveg pedig önmagáért beszél: Es la bomba! 

Szóval, Kylian Mbappé hatalmasat játszott, ha nincs Courtois, már a nyolcaddöntő első meccsén eldönthette volna a PSG a továbbjutás sorsát. A Real Madrid örülhetett, hogy egyetlen góllal megúszta. És a 94. perc – az a perc, amely már annyiszor megmentette a hófehéreket, gondoljunk csak az Atlético Madrid elleni BL-döntőre – ezúttal a bajt hozta a vendégekre: már úgy tűnt, 0–0-val utazhatnak haza, amikor Mbappé, a mezőny legjobbja egyéni akció végén zseniális köténygóllal kiharcolta a győzelmet a párizsiaknak.

A másik PSG-sztár, Lionel Messi ellentmondásos teljesítményt nyújtott. A bal sarokra tartó tizenegyesét Courtois kivédte, ugyanakkor például a So Foot szerint a „bolha” a legjobb meccsét játszotta, amióta a PSG labdarúgója. Párharcai többségét megnyerte, bejátszotta a pályát, négy kulcspassza és nyolc gólszerzési próbálkozása volt. 

Ami viszont nem megítélés, hanem tények kérdése: az argentin leszerződtetése üzletileg nagyon bejött Nasszer al-Kelaifinek, a PSG katari elnökének. Amióta Messi megérkezett Párizsba, a Champs Élysées-n lévő PSG-ajándékbolt forgalma több mint megduplázódott, az eladott mezek 54 százaléka Messi nevét viseli, és a bolt bevétele a 2020-as 14 millió euróról 2021-ben 30 millióra ugrott.

A Marca nem aprózza el Mbappé dicséretét: a spanyol lap szerint a francia szélső jelenleg a világ egyértelműen legjobb labdarúgója.

Nos, ha Mbappé a legjobb játékos, akkor a Manchester City alighanem a legjobb csapat napjainkban, legalábbis a Sporting idegenbeli 5–0-s legyőzése ezt látszik aláhúzni. Bár Pep Guardiola, a vendégek menedzsere szerint a City tud még ennél is jobban játszani, ettől függetlenül a 05 a katalán szerint is „álomeredmény”... Mindenesetre ez holtversenyben minden idők legnagyobb idegenbeli City-győzelme a Bajnokok Ligájában, a 2016–2017-es idényben a Steaua Bucurestit verte szintén 5–0-ra Romániában a csapat. 

Bernardo Silva két gólt rúgott, tulajdonképpen a Benfica-nevelés végezte ki honfitársait a José Alvalade Stadionban.

A City rekordot döntött, ugyanis a BL kieséses szakaszában először fordult elő, hogy idegenben még szünet előtt négygólos előnyt szerezzen egy csapat – márpedig Lisszabonban 0–4-gyel mentek az öltözőbe a küzdő felek.

Egy biztos: a City jó úton van ahhoz, hogy megismételje a városi rivális, a United 1999-es triplázását, a The Treble-t, amikor Sir Alex Ferguson gárdája egy idényben megnyerte a BL-t, a PL-t és az FA-kupát. 

A meccs hőse, Bernardo Silva furcsa nyilatkozatot adott a mérkőzés után. Szerinte a négy gól ellenére – amihez szerencse is kellett – a City kissé figyelmetlenül és túlságosan lazán játszott az első félidőben, és ők tudnak ennél sokkal jobban is futballozni. 

A kérdés csak az: akkor hány gólt rúgnának 45 perc alatt? Tízet?

A legnagyobb portugál sportújság, az A Bola címlapja egyetlen szó öles betűkkel: Masterclass.

Ez végképp nem szorul különösebb magyarázatra.

(Borítókép: Kylian Mbappé és Lionel Messi. Fotó: Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP)