Dibusz nagyon jól védett, a bónusz az lett volna, ha gólt is rúg

D  YT20221013303
2022.10.14. 06:37
Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros labdarúgócsapatának vezetőedzője ezúttal lényegesen jobb hangulatban volt, mint egy hete Belgrádban, de ez érthető is, hiszen a 2–1-es győzelemmel a Crvena zvezda ellen karnyújtásnyira került a tavaszi folytatástól a Ferencváros. Milos Milojevics, a szerb tréner viszont meglehetősen ziláltnak tűnt a Groupama Aréna interjúszobájában...

Milos Milojevics, a Crvena zvezda edzője ezúttal sokkal rendezetlenebb frizurával jelent meg a meccset követő sajtótájékoztatón, mint egy hete, amikor a Crvena zvezda 4–1-re legyőzte a Ferencvárost az Európa-liga H csoportjának 3. fordulójában. A szerb tréner azonban gyorsértékelésében még nem zárta ki a továbbjutás lehetőségét:

Esélyeink még vannak, de most már nem csak saját magunktól függ a sorsunk. Erősebben kell koncentrálnunk, mint ahogy ma tettük. Tisztább helyzeteket kell kidolgoznunk, és azokat be kell rúgnunk – fogalmazott.

Meglepte-e a Fradi, és ha igen, mivel? – kapta a kérdést.

Nem lepett meg, tudtuk, mire számítsunk. A Ferencváros a saját játékát játszotta, reaktív módon, azaz mindig arra válaszoltak, amit mi léptünk. A két gólt azért kaptuk, mert elaludtunk. 12 méterről nem szabad fejesgólt kapnunk.

Sanogo sérülése megzavarta a csapatát?

Igen, mert kiesett a kulcsemberünk a középpályáról. Nem volt megfelelő helyettesünk, fellazult a védelmünk. A Fradi kontrázott, a csatárunk elfáradt, nem tudtuk lecserélni. A gólokat a saját hibáinkból kaptuk, mert nem koncentráltunk eléggé. 

Mit csinálna másképp? Ekkora a differencia a hazai pálya és a vendégjáték között? – tett fel két kérdést az Index.

Jobban kellett volna védekeznünk a két gólnál, ez tény és való, erre jobban odafigyelnék. A hazai pálya óriási előny, de ennek nem szabad lett volna így történnie… Itt, Budapesten is remek volt a hangulat, a szurkolás, ez egy nagyszerű stadion. Nem szabad, hogy idegenben így leblokkoljunk. Az utolsó hét évben legalább 50 meccset játszottunk Európában, hozzá kellett volna szoknunk, hogy idegenben a közönség nem minket biztat…

Aztán megérkezett Sztanyiszlav Csercseszov, a győztes Ferencváros edzője, aki sokkal nyugodtabbnak tűnt, mint egy hete. Mit jelent ez az eddig megszerzett rekordszámú 9 pont Csercseszovnak, a Fradinak és a magyar futballnak? No meg az, hogy az utóbbi két évben négy magyar játékos sohasem volt a kezdő tizenegyben? – kérdezte a mestert egy kollégánk.

Lehet, hogy ezek a magyar focinak rekordok, de én a Dinamo Moszkvával már nyertem hat meccset is a csoportban. Játékosként és edzőként is vannak ennél jobb eredményeim. Különben is, én nem tudom és nem is akarom különválasztani magam a csapattól. És két nehéz meccsünk még hátravan!

Melyek volt a fordulópontok? Mit érzett a 96. percben a szabadrúgásnál?

A legfontosabb, hogy ma nemcsak futballoznunk kellett, hanem győztes mentalitással kellett játszanunk. Belgrádban ezt nem sikerült bemutatni. Odakint szerencsétlen gólt kaptunk, amire nem tudtunk reagálni. A végén a szabadrúgás? Dénes nagyon jól védett, de ezért tartjuk őt. A bónusz az lett volna, ha még gólt is rúg – tréfálkozott a mester.

Igazságtalanságnak érezte volna, ha az utolsó másodpercben kiegyenlít a Crvena zvezda? – ez volt az Index kérdése.

Akár a 3., akár a 96. percben kapunk gólt, az nem jó. De ilyen a futball. Természetesen magam is kapus voltam, át tudom érezni az ilyen helyzeteket.

Samy Mmaee mennyire fontos, betölti-e Miha Blazic korábbi szerepét?

A múlt szezonban és most is remekül játszik. A következő lépés az ő karrierjében a vb-szereplés lesz Marokkó válogatottjával.

Azzal szokásához híven kétszer-háromszor megvonta a vállát, és jó éjszakát kívánt. 

A Ferencváros legközelebb október 27-én lép pályára az Európa-ligában, a csoportkör ötödik fordulójában a Monacót fogadja.

Európa-liga, csoportkör, 4. forduló:
Ferencváros–Crvena zvezda 2–1

Groupama Aréna, 20 000 néző. V.: Stefanski (lengyel).
Gólok: Zachariassen (22.), S. Mmaee (61.), ill. Sz. Mitrovics (55.)

A csoport másik meccsén: Trabzonspor–Monaco 4–0 

A H csoport állása
1. Ferencváros 4 3 - 1 7-7 9 pont
2. Trabzonspor 4 2 - 2 9-7 6
3. Monaco 4 2 - 2 4-6 6
4. Crvena zvezda 4 1 - 3 6-6 3

(Borítókép: Dibusz Dénes öröme a Crvena zvezda elleni győzelmet követően. Fotó: Illyés Tibor / MTI)