Óvást nyújtott be az Aston Martin, majd fejtetőre állt az Osztrák Nagydíj végeredménye

2023.07.03. 08:39

Az Aston Martin istálló óvást nyújtott be a vasárnapi Formula–1-es Osztrák Nagydíj leintése után, a versenybírók pedig befogadták a kérvényt, amely elsősorban arról szólt, hogy néhány versenyzőt nem büntettek meg azért, mert nem tartotta be a pályahatárokat. A versenybírók végül  83 köridőt töröltek, ami alapjaiban volt hatással a végeredményre, hiszen nyolc versenyző helyezése változott meg.

A négytagú versenybíróság közleményt adott ki, mely szerint a 71 körös futam alatt kiosztott büntetések tükröződni fognak a végeredményben, amely így még nem tekinthető hivatalosnak – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

„Az ellenőrök a versenybíróság rendelkezésére bocsátották a törölt köridők listáját, melynek vizsgálata során kiderült, hogy a pályahatárok be nem tartását számos esetben nem mutatták be a versenybíróknak, akiknek dönteniük kellett volna a büntetések esetleges kiszabásáról. Ezeknek a szabálytalanságoknak egy részét szankcionálni kellett volna, de a nyilvánosságra hozott végeredményben még nem jelentkeztek” – közölték.

A versenyirányításnak több mint 100 törölt körrel kellett foglalkoznia a futam alatt, majd azt kapta feladatként, hogy ezeket egyesével egyeztesse a kiszabható büntetéssel, valamint annak alkalmazásával.

Végül több pilótát sújtottak időbüntetéssel, volt akit egy, de volt, akit több tételben. Esteban Ocon például négy tételben összesen 30 másodpercet kapott. Nick de Vries 15, míg Carlos Sainz, Lewis Hamilton, Pierre Gasly és Alexander Albon 10 másodperces időbüntetéssel végzett, míg Cunoda Juki 5 másodperccel ennek a sornak a végére került.

A FIA közleményében kiemelte: az első három, még csupán figyelmeztetéssel járó pályaelhagyás után a negyedikért már járt öt másodperc, viszont az ötödikért már plusz tíz mp. Ezt követően a számlálót újraindították, vagyis lenullázták, és az ötödik pályaelhagyás után elölről indult a kör.

A büntetéseket hozzáadták a verseny végeredményéhez, így Carlos Sainz a 4. helyről a 6. helyre esett vissza, míg a pontszerzők közül Lewis Hamilton és Pierre Gasly egy helyet veszített. Bár nem fért oda az első tízbe, a büntetés miatt Esteban Ocon és Nick de Vries két, míg Cunoda Juki egy helyet veszített eredeti pozíciójából.

Az Aston Martin versenyzői közül a kétszeres világbajnok spanyol Fernando Alonso hatodikként, a kanadai Lance Stroll pedig tizedikként zárt, a módosított végeredményben mindketten egy helyet előrébb kerültek. A versenyt a címvédő és kétszeres vb-győztes Max Verstappen (Red Bull) nyerte.

Az Aston Martin a csapatok vb-pontversenyében harmadik (175 pont), a büntetések kiszabását követően hátránya nem hat, hanem csupán három pont a második Mercedesszel (178 p) szemben. Az első helyen a Red Bull áll (377 p), nagyon magabiztos előnnyel.

FORMULA–1, OSZTRÁK NAGYDÍJ
Végeredmény
 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:25:33.607 óra
 2. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 5.155 másodperc hátrány
 3. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 17.188 mp h.
 4. Lando Norris (brit, McLaren) 26.327 mp h.
 5. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 30.317 mp h.
 6. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 31.377 mp h. (10 mp időbüntetés)
 7. George Russell (brit, Mercedes) 48.403 mp h.
 8. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 49.196 mp h. (10 mp időbüntetés)
 9. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 59.043 mp h.
10. Pierre Gasly (francia, Alpine) 1:07.667 p h. (10 mp időbüntetés)

A vb-pontverseny élmezőnye:
 1. Verstappen 229 pont
 2. Pérez 148
 3. Alonso 131
 4. Hamilton 106
 5. Sainz 82
 6. Leclerc 72
 7. Russell 72
 8. Stroll 44
 9. Esteban Ocon (francia, Alpine) 31
10. Norris 24