A 16 éves Littler csodát tett, de Luke Humphries lett a világbajnok

A PDC-dartsvilágbajnokság döntőjének percről percre tudósítása

2024.01.03. 22:00
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hatból öt triplával kezdett Littler, így jött le 244-re, Humphriesnak egy százas volt a hátránya. Littler 16-ra kerekített, miközben ellenfele 56-ra tudta letenni magát. Littler elrontott három nyilat a 16-ra, de Humphries sem dobta meg az 56-ot, a dupla 20-ra két nyíl sem volt elég neki. Littler a negyediket már bedobta. (2:1)

  • Ezúttal fordított volt a szereposztás, Humphries kezdett maximummal, majd újabb két tökéletes nyíllal, de a hatodik fölé ment, „csak” 140 lett. Kilenc nyíl után már 60-on volt Humphries, Littler 246-on. Nem sokat teketóriázott Humphries, három nyílból egyenlített, 12 nyilas leggel. (1:1)

  • Littler egy maximummal kezdett, amire egy triplás kör jött válaszként Humphriestól. Ezzel jócskán le is maradt a legben, ráadásul Littler ismét hozott egy két triplás kört, amivel 130-rakta le magát. Rá is dobott erre, de a duplát elrontotta, miközben Humphries 76-ra jött le. De Littler nem hibázott, a dupla 8 magabiztosan jött, 13 nyilas leg. (1:0)

  • Következzen egy kis nosztalgia a szünetben. Egy éve, a legutóbbi világbajnokság döntőjében Michael Smith és Michael van Gerwen produkálta minden idők legjobb legjét. A holland kezdett, a tökéletes leghez csak a dupla hiányzott neki, amit angol riválisa megdobott, így lett meg a kilenc nyilas. Idén egyikük sem jutott el a négy közé.

  • Rögtön egy maximummal nyitott Littler a negyedik legben, két triplával válaszolt Humphries is. A 9-es felirat hamar eltűnt Littler neve mellől, de így is előbb ért le kiszállóra, 90-re szám szerint. Humphries nem tudta megoldani a 136-ot, Littler 30-at hagyott magának, amit végül három nyílból bedobott, és egyenlített. (3:1)

  • A szettben maradásért dobott Humphries, akinek a 73-at kellett megoldania, meg is tette ezt, de érezhetően nem ez az ő szettje. (2:1)

  • Fej fej mellett haladtak a legben, 72-ről szállhatott ki Littler, 71-ről Humphries. Előbbi elrontotta és 40-re maradt, utóbbi szintén hibázott, így Littler kapott még egy sanszot. Ezzel már élt is, így nagy előnyre tett szert a szetten belül. (2:0)

  • Ezúttal egy brék Littlertől, aki megbüntette Humphriest, amiért nem dobott triplákat. (1:0)

  • Újabb maximum Humphriestól, és újabb remek leg, Littler 131-re dobhatott rá, de elrontotta a kiszállót. Humphriesnak 25 maradt, amit két nyílból megoldott, így behúzta a harmadik szettet. (2:3)

  • Kiegyenlített Humphries szetten belül, jött egy újabb maximum, majd egy száz pluszos kiszálló, 116-ról oldotta meg a leget a leendő világelső, míg Littler 200 fölött volt még. (2:2)

  • Visszabrékel Humphries, kellett hozzá egy maximum és egy magabiztosan megdobott kiszálló is. (2:1)

  • Újabb brék Littlertől, egy szenzációs 177-tel rakta le magát 40-re, amit meg is dobott, miközben Humphries még meg sem érkezett kiszállóra. (2:0)

  • Mindketten két triplás körrel kezdtek, kiszállóra Humphries érkezett meg először, szám szerint 154-re. Littler 80-at hagyott magának közben. Humphries azonban nem szállt ki innen, Littler viszont igen 80-ról. (1:0)

  • A napokban előkerült egy négy évvel ezelőtti fotó, ami egy helyi versenyen készült, ahol összefutott Luke Littler és Luke Humphries. Ma, négy esztendő elteltével a PDC-világbajnokság döntőjében néznek farkasszemet. 

  • Belehúzott Littler, a második körében dobott egy maximumot, amiről óriási előnybe került hátsó pályán. Lejött 120-ra, míg Humphriesnak 121 pontja maradt, de Littler dobhatott először kiszállóra. Meg is oldotta a 120-at, Humphries egy mosollyal konstatálta, hogy a második szettet elveszítette. (3:2)

  • Littler kezdett a szettben maradásért, Humphries egy maximummal mutatta meg, hogy ő nem akar újabb leget. Littler lejött 142-re, míg Humphriesnak 81 marad. Littler azonban hozta az extrát, megdobta a 142-t, így jöhetett a döntő leg. (2:2)

  • A szettért kezdett Humphries, de nem valami jól, Littler egy triplányi előnyben volt két kör után. Sőt, dobott egy maximumot is a 16 éves csodagyerek, amire szintén egy 180 érkezett Humphriestól. Littler dobhatott először kiszállóra, 106-ra. Jött a tripla és a 6 is, a dupla 20 helyett azonban dupla 5. De Humphries is elrontotta a duplát, amit Littler kihasznált, és szépített. (1:2)

  • Littler kezdett ezúttal, egy tripla nélküli körrel, amire egy 180 jött válaszként Humphriestól. Fej fej mellett haladtak két kör után, de Humphries egy újabb két triplás körrel nagy előnybe került hátsó pályáról. Ő dobhatott előbb kiszállóra, de elrontotta a dupla ötöt. Littler 128-as kiszállójához bull kellett volna, de picivel mellé dobott. Humphries ezt kihasználta, két nyílból hozta az ötöt, ezzel a leget. (0:2)

  • Humphries kezdte ezt a szettet, előbb egy három, majd egy két triplás körrel. Littler 319-nél tartott, amikor Humphries lerakta magát 49-re, amit két nyílból meg is oldott. (0:1)

  • A Live Darts nevű szaklap közzétette az elmúlt 30 világbajnoki döntő győztes dupláját. Érdekesség, hogy bullal még csak egyetlen játékos, Michael van Gerwen nyert finálét, 2017-ben. Dupla eggyel még senkinek sem kellett vb-döntőt befejeznie. A leggyakoribb nyerő dupla a 16 és a 8.

    Ma vajon melyik dupla lesz a nyerő?

  • A negyedik legben ismét remekelt Humphries, duplára dobott, amikor Littler 244-en volt. A 16 éves Littler egy maximummal tette rá a nyomást Humphriesra, aki elbírta ezt, és két nyílból megoldotta a 32-t, ezzel behúzta az első szettet. (1:3)

  • Mindketten kéttriplás (140) körrel kezdtek, majd mindketten 60 alatt dobtak másodjára. Humphries minimális előnybe került, 120-ra jött le, amikor Littler 217-nél volt. Megint rádobott a Sanghaira, de a duplát elrontotta Humphries. Végül meglett a brék, dupla öttel fejezte be a leget az új világelső. (1:2)

  • A második leget Humphries kezdte, nem is akárhogyan, 9 nyíl után 47 volt neki hátra, míg Littler bőven 200 fölött volt, 286-nál járt. Az első két duplát elrontotta Humphries, de volt még 6 nyíla a 16-ra, amiből a másodikat be is dobta. (1:1)

  • Luke Littler kezdte a mérkőzést, méghozzá egy triplamentes körrel, amire egy 100 érkezett válaszként. Littler ért le előbb kiszállóra, 164-re, Humphries 120-ra jött meg ekkor. Littler 40-re kerekített, Humphries elrontotta a Sanghait, amit kihasznált a 16 éves angol csodagyerek és behúzta a leget. (1:0)

  • Abból kiindulva, hogy mindkét játékos egyre jobb formát mutatott a világbajnokságon, valamint az elődöntőben nyújtott teljesítmények alapján minden idők egyik legmagasabb színvonalú mérkőzésére van kilátás ma este. Csak a tények kedvéért: az eddigi legmagasabb átlagot egy világbajnoki mérkőzésen Michael van Gerwen produkálta, a 2017-es vb elődöntőjében 114,05-ös körátlagot dobott honfitársa, Raymond van Barneveld ellen, aki 109,34-es átlagon volt. 

    A 16 éves Littler a Cross elleni elődöntőben 106,05-ös átlagot hozott, 16 maximumot (180) dobott, 47 százalékkal kiszállózott. 

    Humphries a Williams elleni elődöntőben 108,74-es körátlagot produkált, 14 180-at dobott és 60 százalékkal kiszállózott – többek között egy úgynevezett big fish-t, azaz 170-es kiszállót is elért. Félelmetes számsor.

  • Azzal, hogy döntőbe jutott, biztossá tette Luke Humphries, hogy a világbajnokság után ő lesz a világelső. A „Cool Hand” becenévre hallgató játékos a PDC történetének 13. világelsője, és a nyolcadik angol, aki az élre áll a világranglistán. Alább az eddigi világelsők. 

  • A döntő eredményétől függetlenül Luke Humphries lesz az új világelső, letaszítva onnan a tavalyi világbajnok Michael Smith-t. Luke Littler a 164. helyről feljött a 31. helyre a PDC-világranglistán a döntőbe jutással, esetleges győzelme pedig egészen a 9. helyig repítené a fiatal angol csodagyereket. 

  • Luke Littler élete első PDC-világbajnokságán szerepel – a másik szervezet, a WDF vébéjén már szerepelt –, a maga 16 évével messze a legfiatalabb debütáns. Első mérkőzésén 3:0-ra nyert Christian Kist ellen, 106,12-es átlaggal – ezzel rögtön két rekordot is felállított, mivel minden idők legjobb vb-átlaga volt egy újonctól, valamint a vébék történetének legfiatalabbja lett, aki meccset nyert. Kist után Andrew Gilding (3:1), Matt Campbell (4:1), Raymond van Barneveld (4:1) és Robb Cross (6:2) is meghajolt előtte.  

    A másik ágon Humphries – aki 2022-ben az Euro Touron négy tornát nyert, az igazi áttörés azonban 2023 volt számára, amikor több major tornát is behúzott – a fogadóirodák favoritjaként érkezett meg az Alexandra Palace-ba, nem kis nyomással a vállán. Az angol játékos a Lee Evans elleni sima első fordulós győzelem után kétszer is a szakadék széléről táncolt vissza: Ricardo Pietreczko ellen 1:3-ról fordított 4:3-ra, Joe Cullen ellen 0:2-ről. A negyeddöntőben már magabiztos volt, Dave Chisnallnak 5:1-es győzelemmel vágott vissza a budapesti vereségért, majd az elődöntőben még magasabb fokozatba kapcsolt: 6:0-val kisöpörte honfitársát, Scott Williamst. 

  • A dartsot – és a világbajnokságokat – kevésbé követő olvasóink számára következzen egy kis gyorstalpaló. A PDC-dartsvilágbajnokság mérkőzéseit szettekre játsszák, egy szett megnyeréséhez három leget kell megnyerni. A döntő hét nyert szettig tart. A játéknem 501 DO, azaz dupla kiszálló. Azt, hogy ki kezdi a meccset, bullra dobással döntik el, amit a mérkőzés előtt a bemelegítő teremben elvégeznek. 

  • Száznyolcvanakban gazdag estét kívánunk kedves olvasóinknak! Eljött a várva várt nap, a 2023–2024-es PDC-dartsvilágbajnokság döntője, amit a 16 éves Luke Littler vív a favoritnak tartott Luke Humphries ellen. Tartsanak velünk!